Dansk eksport fortrænger 7 gange Danmarks totale CO2e-udledning

Danske teknologier kan skære 1.500 mio. tons af EU-landenes CO2 udledning indenfor vedvarende energi, proces, bygning og vandstyring. Globalt er potentialet endnu større, og derfor bakker DI helhjertet op om regeringens nye strategi for global klimaindsats.

Grundfos' produktion af pumper i Kina er medvirkende årsag til Danmarks massive fortrængning af CO2e- på verdensplan. Foto: Grundfos.

Danske virksomheders globale salg af grønne løsninger i 2018 fortrænger ca. 350 mio. tons CO2e over deres levetid. Det er ca. 25 gange mere CO2e, end udledningen fra produktionen og svarer til ca. 7 gange Danmarks totale CO2e-udledning i 2018.

Tallene er dokumenteret gennem Klimapartnerskabet for produktionsvirksomheder, og de sætter en tyk streg under det forhold, at danske løsninger kan bidrage betydeligt til verdens grønne omstilling. Alene i EU anslås der at være et yderligere fortrængningspotentiale på over 1.500 mio. tons årlig CO2e reduktion for danske teknologier indenfor vedvarende energi, proces, bygning og vandstyring.

Det er en af mange grunde til, at Dansk Industri (DI) bakker helhjertet om regeringens nye strategi for global klimaindsats, som skal binde Danmarks indsats sammen i en ”ambitiøs, vedholdende, flerstrenget og integreret global indsats.”

"Danmarks udledning af CO2 svarer til kun én promille af de samlede udledninger i hele verden. Men eksport af grønne danske løsninger har en meget betydelig positiv klimaeffekt og kan styrkes yderligere. Alene for energiteknologi, hvor eksporten i 2019 var på 100 milliarder kroner, har vi ambitioner om at fordoble eksporten inden 2030", siger international direktør og COO Thomas Bustrup, DI.

Danmark og Indien kan i fællesskab sikre en afgørende forskel i kampen mod klimaforandringerne. Den slags partnerskaber skal vi med klimadiplomati og grønt lederskab sikre mange flere af.

Udenrigsminister Jeppe Kofod

Hvad skal der ske?

Regeringens strategi er flerstrenget. Den er præsenteret i en 32 sider lang udgivelse, der dækker emner så forskellige som hjemlig indsats, internationalt lobbyarbejde for forhøjelse af globale ambitioner, styrkelse af klimafokus i International Fond for Udviklingslande (IFU), udvidelse af den diplomatiske indsats i lande, hvor Danmark er repræsenteret. Og meget mere.

"Danmark skal være en ”grøn stormagt”, der trods vores beskedne størrelse går forrest og trækker andre lande i en grøn retning. Mandag indgik vi vores første Grønne Strategiske Partnerskab med Indien. Snart verdens folkerigeste land der alene står for cirka syv procent af verdens udledninger. Her kan Danmark og Indien i fællesskab sikre en afgørende forskel i kampen mod klimaforandringerne. Den slags partnerskaber skal vi med klimadiplomati og grønt lederskab sikre mange flere af", siger udenrigsminister Jeppe Kofod i en pressemeddelelse.

Dansk fjernvarme til Kina

Thomas Bustrup er begejstret for regeringens ambitioner, hvoraf mange også kan genfindes i DI’s eget forslagskatalog.

"Det er meget relevant at styrke indsatsen i udviklingslandene, der i dag står for omkring 2/3 af den globale CO2-udledning. Det danske arbejde med klimapartnerskaberne og erfaringerne herfra skal bruges i udviklingslandende med udgangspunkt i lokale behov og kompetencer", siger Thomas Bustrup.

Han påpeger desuden, at Kina, landet med den højeste CO2-udledning i verden, har meldt ud , at de vil være CO2-neutrale inden 2060.

"Det er en ambitiøs og kærkommen målsætning, som danske løsninger kan hjælpe med at realisere. Fx kan Kina reducere sin årlige CO2-udledning med mellem 326 og 652 millioner tons i år 2050, eller med 3-7 procent af sin årlige udledning i 2018, hvis de omstiller deres fjernvarme efter dansk forbillede", siger direktøren.

Også mange andre lande kan og vil ifølge direktøren trække på dansk teknologi og knowhow.

"For ganske nylig ved New York Climate Week fortalte Kathy Hochul, at staten New York, som hun er viceguvernør for, ikke vil vente på den føderale regerings klimainitiativer men arbejder med sine egne mål og initiativer. Det samme gælder mange andre steder i både USA og resten af verden. Så med regeringens nye globale klimastrategi og de danske virksomheders vilje og evner, ser fremtiden lysere ud for den globale eksport af grønne danske løsninger", siger Thomas Bustrup.

03.12.2024Dansk Industri

Sponseret

Regenerativ turisme: Kan arkitektur hjælpe os gentænke måden, vi rejser på?

09.08.2024Dansk Industri

Sponseret

Den bæredygtige oplevelse hos AKKC: ”Plejer er død”

07.02.2024Dansk Industri

Sponseret

Har du styr på ESG, CSRD og ESRS?

12.01.2024Dansk Industri

Sponseret

Ny ESG & Bæredygtighedsportal hos Dansk Industri (DI)

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

Danske produktionsvirksomheder skaber konkurrencefordele gennem Klimaklar Produktionsvirksomhed

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

CO2-regnskab, bæredygtig produktion, klimaklar.