Dansk Erhverv savner fokus på serviceerhverv

En stor del af den danske industriproduktion er flyttet ud af landet – fx til Kina, mens en større del af beskæftigelsen er flyttet over i serviceerhvervene. Det betyder, at de kommer til at veje tungt, når vi skal opfylde vores CO2-reduktionsmål.

29.08.2008

CSR.dk

Dansk erhverv er for øjeblikket i gang med et større analysearbejde blandt sine medlemsvirksomheder. Analysen skal dels kortlægge, hvordan servicevirksomhederne på det ledelsesmæssige plan arbejder med yderligere nedbringelse af CO2-udslip i egne virksomheder og dels, hvilke forretningsmæssige muligheder, reduktionsmålene åbner op for. En stor del af analysearbejdet foregår i dialog med virksomhederne.

Udgangspunktet for arbejdet er, at beskæftigelsen i Danmark i stigende grad har bevæget sig over i serviceerhvervene. Ser man på udviklingen i beskæftigelsen i de sidste fem år, så har antallet af arbejdspladser i serviceerhvervene overhalet antallet af arbejdspladser i industrien.

Serviceerhvervenes klimapåvirkning er langt mindre end industriens, så Klima- og energiministeriets fortælling om, at Danmarks økonomi vokser, samtidig med at energiforbruget er konstant, skyldes ifølge politisk konsulent Marie Louise Rasmussen fra Dansk Erhverv ikke kun, at ”vi er verdensmestre i energieffektivitet.”

En gennemsnitlig arbejdsplads i serviceerhvervene bruger ifølge Elsparefondens beregninger 1.994 kilowatttimer pr. ansat på årsbasis. Det tilsvarende tal for produktion er 11.107 kilowatttimer per ansat om året. Det viser, at en hel del af faldet i CO2-udledningen er forårsaget af strukturelle ændringer på arbejdsmarkedet.

Det ændrer imidlertid ikke ved Danmarks reduktionsmål frem til 2020, så der bliver hårdt brug for serviceerhvervenes aktive deltagelse.

”Der har været stor fokus på industriproduktion og på nye produkter, det vil især sige clean-tech samt de helt store industrivirksomheder, mens serviceerhvervene i høj grad er blevet glemt, selvom de i dobbelt forstand er vigtige. De skal selv bidrage til at nedbringe til CO2-udslippet ved reduktion i deres egne virksomheder, og samtidig kan mange af dem spille en vigtig rolle i opnåelsen af det samlede mål – fx i form af rådgivning og konkret arbejde med energiforbrugende installationer,” siger Marie Louise Rasmussen fra Dansk Erhverv.

Energibesparelser i praksis
”Analysen skal vise, hvilke redskaber og metoder, der virker bedst, uden samtidig at give virksomhederne stort besvær. Det er også vigtigt at finde ud af, hvilke eksisterende teknologier vi skal anvende. Det er ikke nok, at det er effektivt, tilbagebetalingstiden må ikke være for lang. Der er stor forskel på om den ligger på fem eller ti år – ikke mindst for en mindre virksomhed, så alt, der kan bidrage til en kortere tilbagebetalingstid er velkomment,” siger hun.

Med hensyn til initiativer fra politisk hold nævner hun, at man bør se på, om afgiftssystemet kan gøres mere effektivt. Øvrige kommentarer vil hun helst gemme til analysearbejdet er afsluttet.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

23.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

23.04.2025CSR.dk

Tilbagetog? Bilproducenter går efter alternativer til elbilen

23.04.2025CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

22.04.2025Klimaklar

Sponseret

Mød os på LOOP Forum - og book 20 min gratis sparring med Klimaklar-rådgiver

18.04.2025CSR.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

17.04.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Dansk Wilton Drives Innovation and Industry Change Through Certification

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø

PwC Danmark
Webinar
Sustainability Reporting Beyond CSRD

- What and How

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online