Dansk plastikaffald kan ende på strande i udviklingslande

Professor Gang Liu fra SDU har undersøgt verdens strøm af plastaffald. Han peger på, at en del af de 48.252 ton, som Danmark eksporterede i 2017, kan ende i udviklingslande som Malaysia.

Når vi ser billeder af strande i udviklingslande, hvor plastikken hober sig op, så kan en del af affaldet måske være vores eget..

11.06.2019

CSR.dk

Når vi ser billeder af strande i udviklingslande, hvor plastikken hober sig op, så kan en del af affaldet måske være vores eget.

Danmark eksporterer nemlig ifølge professor hos SDU Livscykluscenter Gang Liu hver år 60-74 procent af vores plastikaffald til andre lande.

Læs også: Asien siger nej til vestlige landes affald

Det skriver SDU.dk.

”Affald er big business og bliver handlet på tværs af verdens lande. I 2017 eksporterede Danmark 48.252 ton plastaffald. 58 procent af plastikken endte i Tyskland, som igen eksporterer store mængder plastik til Asien. Her stopper vores indblik i, hvad der sker med den danske plastik, men en del havner helt sikkert i Asien”, siger professor Gang Liu til SDU.dk.

Gang Liu forsker i cirkulær økonomi og har været med i et forskningsprojekt, hvor forskerne har undersøgt verdens strøm af plastaffald efter at Kina, som var verdens største aftager af Vestens plastikaffald, i 2018 implementerede et forbud mod import af flere typer affald herunder plastik.

”På grund af massive miljøproblemer var Kina nødt til at handle. Kinas længste flod Yangtze-floden fordelte hvert år 1,5 millioner ton plastikaffald i verdenshavene”, siger professor Gang Liu til SDU.dk.

Men efter, at Kina lukkede låget på Vestens foretrukne skraldespand til plastik, er affaldet i stedet havnet i lande som Malaysia, Philippinerne, Indonesien og Vietnam. Greenpeace har kaldt Malaysia for den nye skraldeplads for plastik.

Malaysia sender plastaffald retur
I rapporten, ”The recycling myth, Malaysia and the broken global recycling system”, peger Greenpeace på, at mellem januar og juli 2018 importerede Malaysia 754.000 ton plastik. De er dog nu begyndt at sige fra og har sendt fem containere fuld af plastaffald retur til Spanien og vil snart sende op til 3.000 tons affald retur til Storbritannien, USA, Japan, Kina, Canada, Australien, Holland, Tyskland, Saudi Arabien, Singapore, Bangladesh, Norge og Frankrig.

I Danmark har politikerne søsat flere initiativer for at få styr på de 340.000 ton plastikaffald, som danske husholdninger og virksomheder hvert år skaber. I december 2018 søsatte regeringen sin plastikhandlingsplan.

”Det er rigtig fint, at vi bruger mange resurser på at indsamle og separere plastik, men det er spildt arbejde, hvis det alligevel sendes til Tyskland og videre til Malaysia, hvor det bliver blandet igen”, siger Gang Liu til SDU.dk.

Gang Liu påpeger, at for at opnå en langsigtet cirkulær økonomi både globalt og nationalt, kræver det internationale miljøkrav, hvor alle lande bidrager til ansvarlige genvindingsindustrier.

”Men det kræver, at vi i Vesten stiller krav til behandlingen af vores plastik. Derfor efterlyser vi forskere globale standarder og vurderinger af landes systemer for affaldshåndtering. Et internationalt system, som holder øje og sikrer, at standarderne bliver overholdt. I dag er det muligt frit at overføre landes miljøbelastninger gennem handel”, siger Gang Liu til SDU.dk.

Læs også: 187 lande underskriver aftale om dumpning af plastikaffald

Han peger på Harvard-forskerens teori og model fra 1980’erne, som peger på, at f.eks. miljøregulering over tid ofte har været en fordel for de virksomheder, som reguleres.

- JMA

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V