Dansk plastikaffald kan ende på strande i udviklingslande
Professor Gang Liu fra SDU har undersøgt verdens strøm af plastaffald. Han peger på, at en del af de 48.252 ton, som Danmark eksporterede i 2017, kan ende i udviklingslande som Malaysia.
Når vi ser billeder af strande i udviklingslande, hvor plastikken hober sig op, så kan en del af affaldet måske være vores eget.
Danmark eksporterer nemlig ifølge professor hos SDU Livscykluscenter Gang Liu hver år 60-74 procent af vores plastikaffald til andre lande.
Læs også: Asien siger nej til vestlige landes affald
Det skriver SDU.dk.
”Affald er big business og bliver handlet på tværs af verdens lande. I 2017 eksporterede Danmark 48.252 ton plastaffald. 58 procent af plastikken endte i Tyskland, som igen eksporterer store mængder plastik til Asien. Her stopper vores indblik i, hvad der sker med den danske plastik, men en del havner helt sikkert i Asien”, siger professor Gang Liu til SDU.dk.
Gang Liu forsker i cirkulær økonomi og har været med i et forskningsprojekt, hvor forskerne har undersøgt verdens strøm af plastaffald efter at Kina, som var verdens største aftager af Vestens plastikaffald, i 2018 implementerede et forbud mod import af flere typer affald herunder plastik.
”På grund af massive miljøproblemer var Kina nødt til at handle. Kinas længste flod Yangtze-floden fordelte hvert år 1,5 millioner ton plastikaffald i verdenshavene”, siger professor Gang Liu til SDU.dk.
Men efter, at Kina lukkede låget på Vestens foretrukne skraldespand til plastik, er affaldet i stedet havnet i lande som Malaysia, Philippinerne, Indonesien og Vietnam. Greenpeace har kaldt Malaysia for den nye skraldeplads for plastik.
Malaysia sender plastaffald retur
I rapporten, ”The recycling myth, Malaysia and the broken global recycling system”, peger Greenpeace på, at mellem januar og juli 2018 importerede Malaysia 754.000 ton plastik. De er dog nu begyndt at sige fra og har sendt fem containere fuld af plastaffald retur til Spanien og vil snart sende op til 3.000 tons affald retur til Storbritannien, USA, Japan, Kina, Canada, Australien, Holland, Tyskland, Saudi Arabien, Singapore, Bangladesh, Norge og Frankrig.
I Danmark har politikerne søsat flere initiativer for at få styr på de 340.000 ton plastikaffald, som danske husholdninger og virksomheder hvert år skaber. I december 2018 søsatte regeringen sin plastikhandlingsplan.
”Det er rigtig fint, at vi bruger mange resurser på at indsamle og separere plastik, men det er spildt arbejde, hvis det alligevel sendes til Tyskland og videre til Malaysia, hvor det bliver blandet igen”, siger Gang Liu til SDU.dk.
Gang Liu påpeger, at for at opnå en langsigtet cirkulær økonomi både globalt og nationalt, kræver det internationale miljøkrav, hvor alle lande bidrager til ansvarlige genvindingsindustrier.
”Men det kræver, at vi i Vesten stiller krav til behandlingen af vores plastik. Derfor efterlyser vi forskere globale standarder og vurderinger af landes systemer for affaldshåndtering. Et internationalt system, som holder øje og sikrer, at standarderne bliver overholdt. I dag er det muligt frit at overføre landes miljøbelastninger gennem handel”, siger Gang Liu til SDU.dk.
Læs også: 187 lande underskriver aftale om dumpning af plastikaffald
Han peger på Harvard-forskerens teori og model fra 1980’erne, som peger på, at f.eks. miljøregulering over tid ofte har været en fordel for de virksomheder, som reguleres.
- JMA