Dansk slikfirma blander kvindelig ligestilling med kakaobønner

Den danske chokolade- og slikvirksomhed Toms køber en del af sine kakaobønner fra Ghana i Afrika. Her stiller den danske virksomhed krav til de lokale samarbejdspartnere om blandt andet undervisning af lokale i ligestilling.

Foto: Stine Heilmann / DI.

27.04.2016

Sponseret

Henrik Schramm Rasmussen og Niels Brandt Petersen , Dansk Industri

Toms køber kakaobønner fra Ghana, hvor kakaoavlerne Kwame og Rose igennem den danske slikvirksomhed ud over at få uddanelse i effektivt landbrug også lærer om fordelene ved ligestilling. Se video fra undervisningen på DI’s hjemmeside.

Dette er den syvende og næstsidste fortælling i en række artikler om den kommende fotoudstilling, Dansk Industri (DI) med støtte fra Danida i maj præsenterer i forbindelse med den internationale konference Women Deliver i Bella Center. Udstillingen vil vise, hvordan otte danske virksomheder arbejder med at fremme kvinders rettigheder, uddannelse og sundhed rundt om i verden.

Du kan læse mere om rejsen og fotoudstillingen her

Når du sætter tænderne i en Toms Guldkaramel eller Anthon Berg marcipanbrød, nyder du mere end bare smagen af kakaobønner fra Ghana.

Bag ved chokoladen er nemlig også en historie om et arbejde for ligestilling, bedre landbrugsdyrkning og rent vand til lokalbefolkningen.

Kakaotræernes blade kaster en behagelig skygge ned over de 15 mennesker, der sidder på tre rækker blå og røde plastikstole i den lille by Donkoto i det sydvestlige Ghana.

Jordbunden er dækket af visne, brune blade fra træerne og over hovederne hænger både grønne og modne, gule kakaofrugter. Tilhørernes blikke er rettet mod Issac.

Læs også: Virksomhed har organiseret 70.000 afrikanske kvinder

Opgør med de traditionelle kønsroller

Issac taler i dag til de 15 kakaoavlere om ligestilling. Undervisningen er et samarbejde mellem Toms, Ecom, som står for at levere kakaobønner til Toms, og NGO’en Ibis.

Ud over ligestilling omfatter undervisningen også omfatter såkaldt ”farmeruddannelse” om mere effektiv landbrugsdyrkning, og er en del af de krav, Toms stiller til sine samarbejdspartnere i Ghana.

- Hvad opfatter vi traditionelt som mandens og kvindens opgaver? spørger Issac.

Deltagernes svar viser, hvordan kønsrollerne stadig er delt skarpt op i det afrikanske land: Kvinden laver mad, passer børn, gør rent. Manden har ansvar for familiens økonomi, lyder det.

Men kakaoavlerne er ved at ændre holdning, forklarer en af mødedeltagerne, Rose, der er gift med Kwame og sammen har fire børn og to hektar kakaoplantage.

Læs også: Dansk tøjfirma hjælper Nepals kvinder i arbejde

- Tidligere var jeg alene om alle opgaverne i hjemmet, men nu hjælper min mand mig med at lave mad, hente vand og gøre rent. Det har bragt kærlighed i hjemmet, og det respekterer jeg ham for, siger Rose.

- Mænd og kvinder er forskellige, men vores kønsforskel ændrer ikke på, hvad vi kan lave. Min kone hjælper også til i plantagen og er på den måde med til at tage presset fra mig, som altid har haft det økonomiske ansvar for familien, supplerer Kwame.

Ændringen betyder, at produktiviteten kan øges, når mænd og kvinder kan deles om opgaverne – hvad enten det handler at lave mad eller arbejde i kakaoplantagen.

Ifølge en række analyser og rapporter giver det god mening at tænke i øget ligestilling – især i udviklingslande. Blandt andet viser en rapport fra Verdensbanken, at op til 150 millioner mennesker vil blive løftet over sultegrænsen, hvis kvinder og mænd får samme vilkår inden for landbruget.

Læs også: Indiske kvinder syr sig til selvtillid

Rent drikkevand gavner undervisning

Ud over krav til ligestilling går Toms også op i, at de lokale har nem adgang til drikkevand.

Toms har derfor bygget en brønd med manuel pumpe i Donkotos skole, som både elever og landsbyens øvrige beboere bruger.

Rose og Kwames datter, Agnes på 9 år, går på skolen og kan tydeligt huske, da hun skulle gå langt for at hente vand.

- Der var meget langt at gå, og jeg blev meget træt af at bære vand på hovedet. Og jeg kunne ikke få noget at drikke på skolen, og så gik jeg hjem, fortæller Agnes.

Skolens leder, Emanuel Busia, bekræfter, at vandbrønden har gjort en stor forskel for undervisningen.

- Tidligere gik børnene hjem senest klokken 14, enten fordi de var for trætte, eller fordi de skulle nå at hente vand til familien, inden det blev mørkt. Nu bliver de her længere og er mere fokuserede, siger han.

Læs også: Rejer med ren samvitighed

Gavner både dem og os

Toms er glade for de gode resultater, der er kommet ud af den lettere adgang til rent vand, farmeruddannelse og undervisning i ligestilling.

- Vi går selvfølgelig op i, at vi kan få leveret kakaobønner af en god kvalitet, og at der produceres større mængder. Ved at undervise de lokale i effektivt landbrug, gør vi både noget godt for dem og os selv, siger HR-direktør Pia Fabricius.

Det handler blandt andet om, at kakaoavlerne lærer at tænke langsigtet og investerer noget af indtjeningen på at plante nye kakaotræer, der kan sikre høsten fremover.

Ligestilling spiller i den forbindelse også en væsentlig rolle, forklarer Pia Fabricius.

- Der er mange kompetencer, der ikke bliver brugt, når kvinderne ikke er en del af arbejdet. Det er min opfattelse, at de lokale også har forståelse for, at ligestilling betaler sig, og forhåbentlig kan den holdning brede sig, siger hun.

Læs også: Wi-fi-master og specialdesignede toiletter hjælper ulandes udvikling

Du kan frem til Women Deliver-konferencen i maj her på dibusiness.dk læse om de danske virksomheders arbejde med at fremme kvinders rettigheder i udviklingslande. Følg også med på de sociale medier via #dkaid, #womendeliver #Ideliver og #wd2016

03.12.2024Dansk Industri

Sponseret

Regenerativ turisme: Kan arkitektur hjælpe os gentænke måden, vi rejser på?

09.08.2024Dansk Industri

Sponseret

Den bæredygtige oplevelse hos AKKC: ”Plejer er død”

07.02.2024Dansk Industri

Sponseret

Har du styr på ESG, CSRD og ESRS?

12.01.2024Dansk Industri

Sponseret

Ny ESG & Bæredygtighedsportal hos Dansk Industri (DI)

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

Danske produktionsvirksomheder skaber konkurrencefordele gennem Klimaklar Produktionsvirksomhed

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

CO2-regnskab, bæredygtig produktion, klimaklar.