Dansk sojaimport er en massiv klimabelastning
En ny opgørelse viser, hvordan en betydelig dansk sojaimport til landbrugsdyr bidrager til landbrugets samlede CO2-udledninger. Regeringens støttepartier kræver handling.
Årligt importerer danske landmænd omkring 1,7 millioner tons sojaskrå, der blandes i foderet til griser og køer. Og det kan tydeligt ses på klimaregnskabet for Danmarks samlede landbrug. Det skriver Politiken.
En opgørelse, som Københavns Universitet har udarbejdet for Fødevareministeriet viser nemlig, at den importerede soja har et udslip af drivhusgasser, der svarer til 6,2 millioner tons CO2.
Oven i dette blander landbruget foderet med importeret palmeolie og solsikke, hvilket hiver den samlede CO2-udledning op på omkring 7 millioner tons.
Læs også: Dansk sojaimport kommer stadig primært fra regnskoven
Hovedårsagen til den massive CO2-udledning ligger i, at der fortsat bliver ryddet skov til fordel for marker til dyrkning af foder. Alene det, er ansvarlig for knap 80 procent af klimabelastningen.
Concito udarbejdede blandt andet en rapport i 2014, der kom med præcis samme estimat for udledningen af drivhusgasserne. Formålet var primært at opfordre til at omstille til en dansk produktion af foder, der kan erstatte den importerede soja. Her er der nu spæde forsøg i gang, mens en eventuel storproduktion sandsynligvis ligger længere ude i fremtiden.
Handling nu
Fødevareminister Mogens Jensen (S) har meddelt til Ritzau, at regeringen gennem Dansk Alliance for Ansvarlig Soja har givet en række virksomheder og organisationer opgaven at fremsætte en handlingsplan, hvilket vil ske inden for næste måned. Det har flere dog udtryk kritik overfor, blandt andre fødevareordfører, Zenia Stampe, fra De Radikale.
“Der er absolut intet sket, siden vi tog det op med landbruget i 2014 og 2015, ud over, at Arla har taget et stort skridt”, siger hun til Politiken.
Læs også: Bøn til europæiske virksomheder: stop handel med brasilianske produkter
Hvis der ikke kommer ændringer, går partiet endvidere ind for en indskrænkning af den danske svineproduktion. Signe Munk fra SF mener, at al importeret soja skal være bæredygtigt, så dyrkningen ikke sker på bekostning af regnskoven.
I en skriftlig kommentar til Politiken, påpeger den administerende direktør for Landbrug & Fødevarer, Flemming Nør-Pedersen, at det er irrelevant at vurdere klimaaftrykket på basis af det importerede soja, hvis man ikke også trækker aftrykket fra for de 90 procent af det danske svinekød, som eksporteres.
Han understreger endvidere, at Landbrug & Fødevarers regler allerede i dag tilsiger, at importeret soja ikke kommer ulovligt afskovede arealer.
- HCL