Dansk sojaimport er en massiv klimabelastning

En ny opgørelse viser, hvordan en betydelig dansk sojaimport til landbrugsdyr bidrager til landbrugets samlede CO2-udledninger. Regeringens støttepartier kræver handling.

Selvom Concito udgav en rapport i 2014, der varslede om den aktuelle klimabelastning, som den danske sojaimport er ansvarlig for, mener flere parter, at der ikke er blevet gjort nok for at ændre det..

29.04.2020

CSR.dk

Årligt importerer danske landmænd omkring 1,7 millioner tons sojaskrå, der blandes i foderet til griser og køer. Og det kan tydeligt ses på klimaregnskabet for Danmarks samlede landbrug. Det skriver Politiken.

En opgørelse, som Københavns Universitet har udarbejdet for Fødevareministeriet viser nemlig, at den importerede soja har et udslip af drivhusgasser, der svarer til 6,2 millioner tons CO2. 

Oven i dette blander landbruget foderet med importeret palmeolie og solsikke, hvilket hiver den samlede CO2-udledning op på omkring 7 millioner tons. 

Læs også: Dansk sojaimport kommer stadig primært fra regnskoven

Hovedårsagen til den massive CO2-udledning ligger i, at der fortsat bliver ryddet skov til fordel for marker til dyrkning af foder. Alene det, er ansvarlig for knap 80 procent af klimabelastningen.

Concito udarbejdede blandt andet en rapport i 2014, der kom med præcis samme estimat for udledningen af drivhusgasserne. Formålet var primært at opfordre til at omstille til en dansk produktion af foder, der kan erstatte den importerede soja. Her er der nu spæde forsøg i gang, mens en eventuel storproduktion sandsynligvis ligger længere ude i fremtiden. 

Handling nu
Fødevareminister Mogens Jensen (S) har meddelt til Ritzau, at regeringen gennem Dansk Alliance for Ansvarlig Soja har givet en række virksomheder og organisationer opgaven at fremsætte en handlingsplan, hvilket vil ske inden for næste måned. Det har flere dog udtryk kritik overfor, blandt andre fødevareordfører, Zenia Stampe, fra De Radikale.

“Der er absolut intet sket, siden vi tog det op med landbruget i 2014 og 2015, ud over, at Arla har taget et stort skridt”, siger hun til Politiken.

Læs også: Bøn til europæiske virksomheder: stop handel med brasilianske produkter

Hvis der ikke kommer ændringer, går partiet endvidere ind for en indskrænkning af den danske svineproduktion. Signe Munk fra SF mener, at al importeret soja skal være bæredygtigt, så dyrkningen ikke sker på bekostning af regnskoven. 

I en skriftlig kommentar til Politiken, påpeger den administerende direktør for Landbrug & Fødevarer, Flemming Nør-Pedersen, at det er irrelevant at vurdere klimaaftrykket på basis af det importerede soja, hvis man ikke også trækker aftrykket fra for de 90 procent af det danske svinekød, som eksporteres.

Han understreger endvidere, at Landbrug & Fødevarers regler allerede i dag tilsiger, at importeret soja ikke kommer ulovligt afskovede arealer.

- HCL

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Bureaukratiet hæmmer den grønne omstilling

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V