Dansk sojaimport er en massiv klimabelastning

En ny opgørelse viser, hvordan en betydelig dansk sojaimport til landbrugsdyr bidrager til landbrugets samlede CO2-udledninger. Regeringens støttepartier kræver handling.

Selvom Concito udgav en rapport i 2014, der varslede om den aktuelle klimabelastning, som den danske sojaimport er ansvarlig for, mener flere parter, at der ikke er blevet gjort nok for at ændre det..

29.04.2020

CSR.dk

Årligt importerer danske landmænd omkring 1,7 millioner tons sojaskrå, der blandes i foderet til griser og køer. Og det kan tydeligt ses på klimaregnskabet for Danmarks samlede landbrug. Det skriver Politiken.

En opgørelse, som Københavns Universitet har udarbejdet for Fødevareministeriet viser nemlig, at den importerede soja har et udslip af drivhusgasser, der svarer til 6,2 millioner tons CO2. 

Oven i dette blander landbruget foderet med importeret palmeolie og solsikke, hvilket hiver den samlede CO2-udledning op på omkring 7 millioner tons. 

Læs også: Dansk sojaimport kommer stadig primært fra regnskoven

Hovedårsagen til den massive CO2-udledning ligger i, at der fortsat bliver ryddet skov til fordel for marker til dyrkning af foder. Alene det, er ansvarlig for knap 80 procent af klimabelastningen.

Concito udarbejdede blandt andet en rapport i 2014, der kom med præcis samme estimat for udledningen af drivhusgasserne. Formålet var primært at opfordre til at omstille til en dansk produktion af foder, der kan erstatte den importerede soja. Her er der nu spæde forsøg i gang, mens en eventuel storproduktion sandsynligvis ligger længere ude i fremtiden. 

Handling nu
Fødevareminister Mogens Jensen (S) har meddelt til Ritzau, at regeringen gennem Dansk Alliance for Ansvarlig Soja har givet en række virksomheder og organisationer opgaven at fremsætte en handlingsplan, hvilket vil ske inden for næste måned. Det har flere dog udtryk kritik overfor, blandt andre fødevareordfører, Zenia Stampe, fra De Radikale.

“Der er absolut intet sket, siden vi tog det op med landbruget i 2014 og 2015, ud over, at Arla har taget et stort skridt”, siger hun til Politiken.

Læs også: Bøn til europæiske virksomheder: stop handel med brasilianske produkter

Hvis der ikke kommer ændringer, går partiet endvidere ind for en indskrænkning af den danske svineproduktion. Signe Munk fra SF mener, at al importeret soja skal være bæredygtigt, så dyrkningen ikke sker på bekostning af regnskoven. 

I en skriftlig kommentar til Politiken, påpeger den administerende direktør for Landbrug & Fødevarer, Flemming Nør-Pedersen, at det er irrelevant at vurdere klimaaftrykket på basis af det importerede soja, hvis man ikke også trækker aftrykket fra for de 90 procent af det danske svinekød, som eksporteres.

Han understreger endvidere, at Landbrug & Fødevarers regler allerede i dag tilsiger, at importeret soja ikke kommer ulovligt afskovede arealer.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online