Dansk sojaimport kommer stadig primært fra regnskoven

Det meste af den danske import af konventionel soja kan stamme fra landbrugsområder i Sydamerika, hvor producenterne rydder regnskovsområder til fordel for dyrkning af landbrugsjorden. Det kan resultere i tab af biodiversitet og øget CO2-udledning.

71 procent af den soja, der importeres til Danmark, er dyrket med stor risiko for skovrydning i Sydamerika..

11.02.2020

CSR.dk

Selvom der er øget fokus på, at den soja, Danmark importerer, skal komme fra områder, der ikke er skabt på baggrund af skovrydning, kommer importen stadig hovedsageligt fra kilder, hvor det mest sandsynlige er, at dyrkningen fører til netop dette. Det skriver globalnyt.dk

Det viser en ny rapport foretaget af Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet, der har undersøgt den danske sojaimport for at belyse, hvor meget soja kommer fra landbrug, som ikke har erstattet hidtidige skovområder.

Læs også: Bøn til europæiske virksomheder: stop handel med brasilianske produkter

Opgørelsen viser, at 71 procent af sojaen stammer fra konventionel sojaproduktion, og at 20 procent er certificeret gennem såkaldte RTRS-kreditter, udstedt af Roundtable for Responsible Soy. Det er kun de resterende 9 procent, der er i overensstemmelse med den europæiske foderindustris retningslinjer for indkøb af soja.

Den RTRS-certificerede soja er ikke nødvendigvis afskovningsfri. De kan stadig stamme fra den konventionelle forsyningskæde og det kan dermed ikke fuldstændig garanteres, at sojaen kommer fra hensigtsmæssige kilder.

Denne mangel på sporbarhed betyder, at der er en risiko for, at en del af den importerede soja kommer fra naturområder, der er blevet ryddet og omlagt til landbrugsmarker.

Global efterspørgsel står i vejen          
Dog kan hverken kreditter eller certificeringer for afskovningsfri soja udelukkende løse problemet med skovrydning. Da der en stigende efterspørgsel på soja, er det vanskeligt at producere nok mængder uden at erstatte skovområder med landbrug.

"Den globale efterspørgsel på sojaprotein skal væsentligt ned, hvis vi gerne vil undgå yderligere afskovning. For om det er os eller et andet land, der hjemtager de ton soja, der er skyld i afskovning kan jo være lige meget globalt set", siger Anders Skovmand Bosselmann, der er lektor på Københavns Univiseret og hovedforfatter af rapporten..

Det foreslås, at man i steder for soja, kigger på alternative proteinkilder som forarbejdet græs og hestebønner.

Læs også: 50 virksomheder kan ikke redegøre for, hvor deres anvendte soja stammer fra

Ikke økonomisk umuligt
Danmark importerede ca. 1,8 mio. tons soja i 2018, heraf 1,7 mio. tons sojaskrå. Det placerer Danmark på en 6. plads over de største importører af sojaskrå i Europa. Den danske import lægger beslag på 600.000 hektar jord i Sydamerika svarende til to gange Fyns areal. 

Det anslås, at det vil koste den danske industri cirka 28 millioner årligt, hvis der skal købes RTRS-kreditter for de 1,7 millioner tons soja, som Danmark importerer. 

Det, mener Aske Skovmand Bosselmann, er et relativt lille beløb i det samlede billede, hvor prisstigningen ikke vil overstige de udsving, importørerne i forvejen oplever på sojapriserne. 

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle