Dansk tøjfirma hjælper Nepals kvinder i arbejde

Den danske tøjvirksomhed Aiayu køber kashmiruld fra nepalesiske kvinder. Virksomheden kunne handle billigere i andre lande, men ønsker at hjælpe Nepals kvinder i arbejde og løfte landet ud af fattigdom.

Foto: Stine Heilmann / DI..

07.04.2016

Sponseret

Henrik Schramm Rasmussen og Niels Brandt Petersen , Dansk Industri

Nepalesiske kvinder arbejder med at væve kashmiruld til klæder, der blandt andet ender som produkter hos den danske tøjvirksomhed Aiayu. Aiayu har valgt Nepal for at gøre en forskel for landets kvinder og økonomi.

Dette er den femte fortælling i en række artikler om den kommende fotoudstilling, Dansk Industri (DI) med støtte fra Danida til maj præsenterer i forbindelse med den internationale konference Women Deliver i Bella Center. Udstillingen vil vise, hvordan otte danske virksomheder arbejder med at fremme kvinders rettigheder, uddannelse og sundhed rundt om i verden.

Du kan læse mere om rejsen og fotoudstillingen her

32-årige Sunita Naharjan har i knapt et år boet i et telt sammen med sin mand, svigerforældre og børn.

I april sidste år ramte det kraftigste jordskælv i flere hundrede år Nepal, der et af verdens fattigste lande. Flere end 8.000 mennesker omkom i skælvet, og sporene er stadig tydelige.

Ruiner og murbrokker ligger overalt i hovedstaden, Kathmandu.

Teltet, der huser Sunitas familie, til de får genopbygget deres hus, har ikke nogen varme og er spartansk indrettet med et par senge og to madrasser.

Læs også: Indiske kvinder syr sig til selvtillid

Alligevel er Sunita optimistisk. Hun er nemlig en af de få kvinder, der har fast job hos en lille tekstilvirksomhed med 15 ansatte, der syr, væver og strikker tekstilprodukter af kashmir- og yakfibre fra Himalayas bjerggeder og yakokser.

En del af de bløde uldprodukter ender hos den danske tøjvirksomhed Aiayu. Virksomheden, der har kontor i København, designer og sælger tøj, som finder vej til de førende mærkevarebutikker i blandt andet Paris, New York og København.

Læs også: Rejer med ren samvitiighed

Handler ikke om kvantitet og lav pris

Det er dog ikke kun i Nepal, tøjproducenterne kan købe kashmiruld. Lande som Kina og Mongoliet er i dag ledende inden for produktion af de eksklusive tekstiler.

Men Aiayu har valgt at satse på Nepal, fordi virksomheden ønsker at gøre en forskel for landet og dets kvinder, der er underrepræsenteret på arbejdsmarkedet i forhold til mænd.

- Vi kunne gøre som mange andre og bruge leverandører i mere tilgængelige og etablerede produktionslande, men vi brænder for Nepal. Her finder vi kvalitet i materialet og i forarbejdningen. Desuden har landet brug for eksport for at få gang i hjulene, og det får de ikke, hvis vi vender ryggen til dem, siger Maria Høgh Heilmann, medstifter af Aiayu, og fortsætter:

- Det er helt afgørende for os, for vi vil hellere sælge færre produkter og vide, at det vi sælger er et ordentligt produkt, end gå efter kvantitet og en lav pris.

Og det giver mening at få flere kvinder ud i arbejde – især i ulandene. Ifølge Verdensbanken vil flere kvinder på arbejdsmarkedet løfte arbejdsproduktiviteten med op til 25 procent i en række lande. Og op til 150 millioner mennesker vil blive løftet op over sultegrænsen, hvis kvinder og mænd havde samme vilkår inden for landbruget.

Læs også: Fotoudstilling viser virksomheders arbejde for kvinders rettigheder

Kan ikke klare sig uden job

Tilbage i Kathmandu er Sunita Naharjan begyndt på dagens arbejde i virksomheden Yala Craft. Hun sidder koncentreret ved en symaskine og arbejder med kashmirulden.

- Jeg gør det, jeg er dygtig til og jeg er bare heldig at have et fast arbejde. Vores hus blev smadret under jordskælvet, så min familie kan slet ikke klare sig uden min indkomst. Med mit arbejde har vi råd til at sende børnene i skole og købe de vigtigste ting til husholdningen, siger hun.

Læs også: Dansk firma hjælper indiske kvinder med børnepasning og selvforsvar

Gør en forskel

I en mindre landsby et stykke uden for Kathmandu sidder fem kvinder på gulvet i et lille lokale i stueetagen af en ramponeret boligblok.

Foran dem har de hver en lille håndspindingsmaskine lavet af træ med hånddrevet hjul og en pose fyldt med kashmiruld. Med trænede hænder drejer de hjulet rundt med den højre hånd, mens den venstre hånd trækker den rå uldtot rundt om en roterende nål, som forvandler ulden til en garntråd.

Surita Shrestha på 35 år og mor til to skolebørn har i tre år arbejdet med at spinne uld, der blandt andet købes af Aiayu. Hun er ligesom Sunita Naharjan et eksempel på, hvordan kvinder ved at have arbejde kan få indflydelse og gøre en forskel.

Læs også: Dansk arbejdsdag gavner familielivet i Vietnam

- Det gør mig stolt at arbejde med et traditionelt nepalesisk fag, og samtidig gør det mig mere uafhængig og giver mig indflydelse på økonomien i min familie, siger hun.

En forskel, som den ældre generation i Nepal også kan se og giver håb, forklarer Surita Shresthas svigermor, Shova Shrestha på 49 år.

- Det er godt, at Surita har arbejde. Vi skal have mere ligestilling i Nepal, og vi har heller ikke råd til at lade kvinderne gå hjemme, sådan som vi gjorde, da jeg var ung, siger Shova Shrestha.

Du kan frem til maj her på dibusiness.dk løbende læse om de danske virksomheders måder at fremme kvinders rettigheder i udviklingslande. Følg også med på de sociale medier via #dkaid, #womendeliver #Ideliver og #wd2016

09.08.2024Dansk Industri

Sponseret

Den bæredygtige oplevelse hos AKKC: ”Plejer er død”

07.02.2024Dansk Industri

Sponseret

Har du styr på ESG, CSRD og ESRS?

12.01.2024Dansk Industri

Sponseret

Ny ESG & Bæredygtighedsportal hos Dansk Industri (DI)

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

Danske produktionsvirksomheder skaber konkurrencefordele gennem Klimaklar Produktionsvirksomhed

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

CO2-regnskab, bæredygtig produktion, klimaklar.

21.06.2023Dansk Industri

Sponseret

Organisering af Bæredygtighed og ESG er et ledelsesansvar