Danske Bank under beskydning på grund af klima

Når Danske Bank tilsyneladende arbejder i strid med egne klimamål og -beslutninger, har de masser af selskab fra andre banker i Europa. Bankernes udlån hænger nemlig slet ikke sammen med eksisterende klimamålsætninger.

Banker - inklusive Danske Bank - er for langsomme til at neddrosle finansiering af aktiviteter i kul, olie og gas.. Foto: 123rf.com

02.02.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Danske Bank har for nylig hjulpet det norske selskab Odfjell Drilling, der er specialiseret i dybhavsboringer og olieefterforskning, med at rejse 2,6 mia. kroner via obligationer. På trods af, at banken tidligere har taget generel afstand fra olieselskaber, der eftersøger ny olie, og specifickt sortlistet Odfjell Drilling på grund af “alvorlige skadevirkninger på klimaet”. Noget som får både en forsker og en investor til at undre sig og pege på manglende konsekvens i bankens beslutninger. Det skriver Danwatch. 

Europæiske banker helt ude af trit

Men det er egentlig ikke så underligt endda. For en nyligt udgivet analyse fra den Europæiske Centralbank (ECB) viser, at ikke mindre end 90 procent af de europæiske bankers låneaktiviteter er ude af trit med både globale klimamål og EU’s 2050 klimamål. Analysen dækker 95 banker, som står for 75 procent af alle lån i eurozonen. 72 af bankerne har selv forpligtet sig på et net zero-mål, men 93% af dem er endnu ikke på sporet af det mål – hverken i form af konkrete handlinger, strategier og interne processer, vurdere ECB. 

Det er ikke godt for kampen mod klimaforandringerne, men det er også dårligt nyt for bankerne selv. Fordi bankerne dermed får højere risici for egen forretning. 

Det er især risikoen for skader på omdømme og juridiske søgsmål, som ECB vurderer påvirker omkring 70 procent af bankerne. I en blogpost udgivet i forbindelse med rapportens lancering, udtaler Frank Elderson, som er en del af bankens øverste ledelse: 

“Dette er mere relevant end nogensinde før, når man tager i betragtning, at antallet af klimasøgsmål er steget voldsomt de seneste år. Globalt er der blevet anlagt omkring 560 nye sager siden 2021 og de implicerer i stigende grad også virksomheder og banker.” 

ECB’s rapport viser, at meget af uoverensstemmelsen mellem målsætninger og låneaktiviter skyldes, at bankerne stadig har store udlån til virksomheder, som kun langsomt udfaser deres brug af CO2-intensive teknologier, særlig udvinding af kul, olie og gas og bilproducenter. Desuden har bankerne ikke nok finansiering af vedvarende energi. 

Det handler om afgrænsninger 

Danske Bank fremlagde i 2023 en fossil politik, som bl.a. angiver, at man ikke vil finansiere jagten på ny olie, og at man banken er særligt opmærksom på sårbare miljøer i Arktis. 

Dog har man i politikken givet sig selv en slags kattelem, for beslutningerne er afgrænset til at gælde selskaber med licenser til efterforskningen og udvindingen, de såkaldte E&P-selskaber (exploration and production). Licenser har Odfjell Drilling ikke, de er blot specialister i at udføre opgaven.

Carsten Tanggaard, professor i finansiering ved Aarhus Universitet, er dog ikke overbevist: 

”Det forekommer meget søgt. Der er jo ingen tvivl om, at det i hvert fald er imod ånden i deres (Danske Banks, red) politik. Der står jo i prospektet, at selskabet lever af at eftersøge olie og endda er specialiseret i at gøre det i de sårbare områder, som banken selv italesætter som særligt problematisk,” siger Carsten Tanggaard til Danwatch og Finans. 

Ikke desto mindre kunne man tro, at når Danske Bank har sortlistet Odfjell Drilling i forhold til investeringer, så ville de måske heller ikke have dem som kunde. Men det, forklarer Danske Banks chef for bæredygtighed, Samu Slotte, kan sagtens lade sig gøre, for den beslutning gælder investeringssiden – ikke finansielle services. 

Work in progress 

Danwatch og Finans har spurgt WWF Verdensnaturfondens generalsekretær Bo Øksnebjerg, som før har fremhævet Danske Banks klimapolitik positivt, om hans syn på den konkrete sag.

»Jeg kan godt forstå, hvis banken ikke har lyst til at gå ud med det samme og sige, at man har fortrudt dette. Men jeg vil opfordre Danske Bank til at tage det næste skridt og kommunikere, at dens klimapolitik fremover gælder alle typer olieselskaber,« siger han og peger på, at det viser, at banken trods gode tiltag ikke er i mål.

Det er Samu Slotte enig i, og udtaler at de i banken udmærket er klar over, at de ikke er færdige med klimaarbejdet og skal have flere dele af deres værdikæde med. 

Banken fortæller også, at det er de har været involveret i fem obligationsudstedelser til olierelaterede selskaber over de seneste to år ud af i alt 283 obligationsudstedelser i samme periode.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

14.11.2024CSR.dk

Ny ordning forener social og miljømæssig ansvarlighed

08.11.2024CSR.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

07.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Nyt EU-direktiv om bæredygtig it-drift stiller krav til din dataopsamling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V