Danske Bank vil være bæredygtig, men investerer milliarder i olievirksomheder

Data viser, at Danske Bank investerer flere milliarder i virksomheder, der vil udbygge sin produktion af olie og gas. Det sker på trods af, at banken lovpriser Parisaftalen og sætter bæredygtige målsætninger.

Danske Banks chef for aktivt ejerskab fortæller, at investeringer i olievirksomheder er med til at drive dem i en grønnere retning. Arkivfoto..

11.01.2023

CSR.dk

Danske Bank får nu kritik for sine bæredygtige løfter og målsætninger, efter at data, som Mellemfolkelig Samvirke har udarbejdet for Danmarks Radio, viser, at banken investerer omkring 8,4 milliarder kroner i virksomheder, der aktuelt leder efter olie og gas.

Det skriver Danmarks Radio.

Det hænger ikke sammen, mener Steen Vallentin, der er lektor ved Copenhagen Business School og leder af Center for Bæredygtighed.

På sin hjemmeside skriver Danske Bank, at man har tilsluttet sig alliancer, der lever op til Parisaftalen. Men banken investerer samtidig i det norske selskab Equinor, der har planer om at bore efter olie i Wisting-feltet.

Læs også: Rapport: Danske Bank ligger i bunden indenfor klima og biodiversitet

”Officielt set siger Danske Bank, at de støtter Parisaftalens mål. Men i virkeligheden fortsætter de med at investere milliarder i udvidelsen af olie, kul og gas, som er den direkte årsag til, at det bliver meget svært at nå de internationale klimamål,” siger Tim Whyte, der er generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke, til Danmarks Radio.

Ikke tale om greenwashing
Danmarks Radio har forlagt kritikken for Mads Steinmüller, chef for aktivt ejerskab hos Danske Bank, der anerkender, at en udvidelse af den fossile industri står i modsætning til Parisaftalen.

Han mener dog, at det er gennem investeringer, at banken kan støtte virksomhederne i at gå i en grøn retning, og at de er nøglen til, at samfundet kan ændres.

Organisationen Ansvarlig Fremtid har imidlertid udarbejdet en kortlægning, der viser, at Danske Bank har stemt imod klimaforslag ved en række af olievirksomhedernes generalforsamlinger – heriblandt Shell og Equinor.

Læs også: Halvdelen af danske banker har ikke sat konkrete klimamål

Det tyder på, at banken har en passiv rolle som investor, og det kan minde om greenwashing, vurderer Steen Vallentin.

Det afviser Mads Steinmüller, der fortæller, at banken har stemt imod forslagene, fordi de enten mangler kvalitet, er urealistiske eller bliver for svære at implementere i den givne virksomhed.

Han lægger vægt på, at banken arbejder dagligt med det aktive ejerskab, hvor man har dialog med ledelsen, stemmer ved generalforsamlinger – også for klimaforslag.

- HCL

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

14.11.2024CSR.dk

Ny ordning forener social og miljømæssig ansvarlighed

08.11.2024CSR.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

07.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Nyt EU-direktiv om bæredygtig it-drift stiller krav til din dataopsamling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V