Danske Bank vil være bæredygtig, men investerer milliarder i olievirksomheder
Data viser, at Danske Bank investerer flere milliarder i virksomheder, der vil udbygge sin produktion af olie og gas. Det sker på trods af, at banken lovpriser Parisaftalen og sætter bæredygtige målsætninger.
Danske Bank får nu kritik for sine bæredygtige løfter og målsætninger, efter at data, som Mellemfolkelig Samvirke har udarbejdet for Danmarks Radio, viser, at banken investerer omkring 8,4 milliarder kroner i virksomheder, der aktuelt leder efter olie og gas.
Det skriver Danmarks Radio.
Det hænger ikke sammen, mener Steen Vallentin, der er lektor ved Copenhagen Business School og leder af Center for Bæredygtighed.
På sin hjemmeside skriver Danske Bank, at man har tilsluttet sig alliancer, der lever op til Parisaftalen. Men banken investerer samtidig i det norske selskab Equinor, der har planer om at bore efter olie i Wisting-feltet.
Læs også: Rapport: Danske Bank ligger i bunden indenfor klima og biodiversitet
”Officielt set siger Danske Bank, at de støtter Parisaftalens mål. Men i virkeligheden fortsætter de med at investere milliarder i udvidelsen af olie, kul og gas, som er den direkte årsag til, at det bliver meget svært at nå de internationale klimamål,” siger Tim Whyte, der er generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke, til Danmarks Radio.
Ikke tale om greenwashing
Danmarks Radio har forlagt kritikken for Mads Steinmüller, chef for aktivt ejerskab hos Danske Bank, der anerkender, at en udvidelse af den fossile industri står i modsætning til Parisaftalen.
Han mener dog, at det er gennem investeringer, at banken kan støtte virksomhederne i at gå i en grøn retning, og at de er nøglen til, at samfundet kan ændres.
Organisationen Ansvarlig Fremtid har imidlertid udarbejdet en kortlægning, der viser, at Danske Bank har stemt imod klimaforslag ved en række af olievirksomhedernes generalforsamlinger – heriblandt Shell og Equinor.
Læs også: Halvdelen af danske banker har ikke sat konkrete klimamål
Det tyder på, at banken har en passiv rolle som investor, og det kan minde om greenwashing, vurderer Steen Vallentin.
Det afviser Mads Steinmüller, der fortæller, at banken har stemt imod forslagene, fordi de enten mangler kvalitet, er urealistiske eller bliver for svære at implementere i den givne virksomhed.
Han lægger vægt på, at banken arbejder dagligt med det aktive ejerskab, hvor man har dialog med ledelsen, stemmer ved generalforsamlinger – også for klimaforslag.
- HCL