13.12.2022  |  Strategi & ledelse

Rapport: Danske Bank ligger i bunden indenfor klima og biodiversitet

En ny, international rapport placerer Danske Bank i bunden i forhold til strategier, politikker og målsætninger for klima og biodiversitet.

Når det gælder tilgangen til klima og biodiversitet placerer Danske Bank sig næstdårligst sammenlignet med andre store, europæiske banker.

Det er konklusionen i en ny rapport fra nonprofitorganisationen ShareAction, der har rangeret Europas 25 største banker i forhold til deres arbejde med at bekæmpe klimaforandringerne og opretholde biodiversitet.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Det skriver Information.

I undersøgelsen får Danske Bank en overordnet score på 33 procent ud af de mulige point, mens indsatsen for klima får en score på 40 procent og biodiversitet en score på 19 procent.

Læs også: Halvdelen af danske banker har ikke sat konkrete klimamål

"Fuld af smuthuller"
Ifølge Lydia Marsden, en af forfatterne bag rapporten og ansvarlig for undersøgelsen af Danske Bank, ligger en af grundene til bankens placering, at man endnu ikke har en målsætning for at minimere den CO2-udledning, der kommer fra alle bankens finansielle aktiviteter i 2030.

Hun peger også på, at bankens politik for udfasning af fossile brændstoffer er ”fuld af smuthuller”, da den har en såkaldt ”bred struktur i forhold til undtagelser, der kan tillade banken fortsat af finansiere olie- og gasvirksomheder.”

Derudover påpeger Lydia Madsen, at bestyrelsesmedlemmerne ikke modtager obligatorisk uddannelse relateret til klima eller bæredygtighed, og at Danske Bank ikke opstiller bindende krav for sine kunder, når det kommer til produktion af varer som soja og oksekød.

Dog fortæller hun også, at banken gjort en positiv indsats på klimaområdet. Danske Bank har nemlig været en af de første til at sætte mål for en reduktion af konkrete sektorer.

Arbejder på det
Information har forelagt rapporten og kritikken til Danske Bank, og Kristin Parelllo-Plesner, bæredygtighedschef, fortæller i et skriftligt svar, at man i banken har opsat mål for tre af de sektorer, der udleder mest CO2 i porteføljen. Det gælder el, olie, gas og shipping.

Læs også: Danske Bank skruer op for klimakravene til udlånskunder

Derudover fortæller hun, at de er i gang med at sætte mål for andre sektorer, men der mangler på nuværende tidspunkt metoder, hvor man effektivt kan reducere udledningen – eksempelvis i landbrugssektoren.

I forhold til Lydia Madsens smuthulskritik, skriver bæredygtighedschefen, at banken har opstillet tiltag, der ikke er til at finde i den eksterne politik. Man har eksempelvis ingen lånfristede lån til virksomheder, der producerer olie og gas i såkaldte skrøbelige egne.

Hun oplyser desuden, at arbejder på uddannelsesområdet, og at banken er i gang med at kigge låne- og investeringsporteføljerne igennem for at vurdere niveauet for biodiversitet.

Danske Bank har også tilmeldt sig et biodiversity pledge, der skal forpligte banken til at sætte biodiversitetsmål inden 2025, lyder det.

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere