Danske forskere undersøger, hvordan vi laver grønt flybrændstof

Dansk køkkenaffald kan blive et værktøj til at fjerne CO2-udslip fra verdens flyrejser.

Forskere fra Syddansk Universitet undersøger, hvordan man bedst omdanner madrester og andet biologisk materiale til flybrændstoffer, og om man kan etablere et stort anlæg i Danmark, som sætter gang i produktionen. .

26.03.2019

CSR.dk

Hvordan omdanner man bedst madrester og andet biologisk materiale til flybrændstoffer, og kan man etablere et stort anlæg i Danmark, som sætter gang i produktionen?

Svarene på disse to vigtige spørgsmål i kampen for at fjerne CO2-forureningen fra flyrejser er forskere fra Syddansk Universitet med støtteerklæringer fra blandt andre de multinationale selskaber Lego og Mærsk i gang med at afdække.

Læs også: Forskningsprojekt skal lave madaffald om til flybrændstof

Det skriver Videnskab.dk.

”Vi skal finde en erstatning til fossile brændsler, og vi vil udvikle en model, som man kan skalere op til hele verden”, fortæller ph.d.-studerende Anders Winther Mortensen fra Syddansk Universitet (SDU) til Videnskab.dk.

Planen fra Anders Winther Mortensen – og hans kolleger på SDU Livscykluscenter, ph.d.-studerende Kasper Dalgas Rasmussen og professor Henrik Wenzel – lyder groft sagt sådan her:

Madrester, gylle, halm og andre naturlige materialer skal laves om til biogas i et særligt anlæg. Biogas består af CO2 og metan, men hvis man i stedet tilfører brint til processen, vil al gas være metan. Dermed behøver man ikke længere dele biogas, og udbyttet vil blive langt større.

"Danmark en god case"
”Danmark er en særlig god case, for over halvdelen af landarealet bliver brugt til landbrug. Vores biogaspotentiale fra eksempelvis gylle og halm er kæmpestort i forhold til andre lande, så vi har råstoffet til grønne flybrændstoffer”, forklarer Kasper Dalgas Rasmussen til Videnskab.dk.

Hvis investorer ender med at kunne se fidusen i at investere i et anlæg fra for eksempel Sydafrika, skal de formentlig regne med at lægge i omegnen af to milliarder kroner.

Derfra vil det ifølge forskerne fra Syddansk Universitet tage 2-3 år, før anlægget ville være oppe at køre. Et enkelt anlæg ville kunne producere omkring ti procent af det flybrændstof, vi bruger i Danmark.

Det er håbet, at sådan et anlæg ville vise vejen frem for flere investorer og for politikerne på Christiansborg, så flere anlæg kan komme til.

Læs også: KLM vil have mere miljøvenlige fly

”Det er meget lettere at få støtte til noget, som vi har vist kan lade sig gøre, end til noget fiktivt”, siger Kasper Dalgas Rasmussen til Videnskab.dk.

- JMA

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle