05.12.2017 | Supply chain
Danske havne tjener penge på cirkulær økonomi
De danske erhvervshavne genanvender i højere grad affaldsprodukter til gavn for både miljøet og havnenes økonomi.
Der er et stigende fokus på at få en cirkulær økonomi i de danske erhvervshavne, skriver brancheforeningen Danske Havne.
Læs også: Årets bæredygtige lastbil er stadig italiensk
Flere havne går nemlig op i at genbruge affaldsprodukter, typisk udtjent metalskrot, vindmøller, boreplatforme samt almindeligt erhvervs- og husholdningsaffald. Genanvendelsen består enten i at lave det til nye produkter eller ved at bruge råmaterialet.
Blandt de danske havne, der er begyndt at have genanvendelse som et vigtigt forretningsområde er Frederikshavn Havn, Lindø port of Odense og ikke mindst Grenaa Havn.
Mål: At blive Danmarks mest alsidige genanvendelseshavn
På Grenaa Havn i Jylland er der skudt flere forskellige genanvendelsesvirksomheder op. Nogle genanvender og videresender dele fra skibe, mens andre omdanner spildolie til nye produkter. I fremtiden er planen også, at havnen højst sandsynligt skal huse en virksomhed, der kan genanvende vindmøllevinger.
”Vi går efter at blive Danmarks mest alsidige genanvendelseshavn, som kan håndtere alle typer genanvendelsesprojekter. Vi er i gang med at tiltrække virksomheder, som kan være med til at styrke vores position”, siger direktør i Grenaa Havn, Henrik Carstensen. Han fortsætter:
”Vi ved at flere andre havne i Danmark og i udlandet også satser på genanvendelse af vindmøller og boreplatforme, men når først markedet kommer i gang, vil det være stort nok til alle”.
Læs også: Ny portal skal hjælpe virksomheder i gang med cirkulær økonomi
Miljøkonsulent i Danske Havne, Kasper Ullum, tror på, at cirkulær økonomi kan blive en rigtig god businesscase, og i fremtiden vil få stor betydning for de danske erhvervshavne:
”Når vi snakker om cirkulær økonomi og genanvendelse, indebærer det transport og forarbejdning af enorme mængder erhvervs- og husholdningsaffald. Det vil give god mening at placere genanvendelsesfaciliteter på havnene, hvor der er virksomheder, som er i stand til at håndtere, forarbejde og transportere affaldsmængderne. I forbindelse med havneudvidelser kan der også være fordele for havnene i at anvende restprodukter i opbygning af nye havneområder”, siger Kasper Ullum.
-CHM
Klima, miljø og energi

Børsnoteret virksomhed planter kæmpeskov
Danmark har et mål om, at 25 procent af landet skal være dækket af skov i 2100. Det bidrager Solar nu med en investering til skovrejsningen, som kan bidrage til at øge biodiversiteten i nærmiljøet.
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Royal Unibrew åbner solcellepark i Faxe
Royal Unibrew åbnede fredag en solcellepark i Faxe med deltagelse af borgmester og lokalpolitikere fra Faxe Kommune, erhvervsaktører og medarbejdere. Parken er den største af sin slags i Danmark og er en del af Royal Unibrews 2025-målsætning om en CO2-neutral produktion.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.
Samfund

Due diligence-direktivet mangler nu kun et sæt forhandlinger
EU-parlamentets oplæg til direktivet er nu på plads, hvilket baner vejen for forhandlinger op til endelig vedtagelse.
Klima, miljø og energi

SAS sælger billetter til deres første elektriske flyvetur
Det danske flyselskab sælger snart billetter til deres første flyvning med elektrisk fly i 2028.