Danske pionerer viser vej til genanvendelse af tekstil

Cirkulær økonomi er et buzzword i tekstilbranchen, og der afsættes enorme ressourcer til nye løsninger, der skal tage hånd om de kæmpe mængder beklædning, der hvert år smides ud.

Den allerførste portion overskudsvarer efter opkradsning, der efterfølgende bliver lavet til nye produkter. Foto: Textile Pioneers.

05.03.2021

Mie Tingsager, CSR.dk

Små 100.000 ton tekstil kasseres hvert år i Danmark ifølge EU's Miljøagentur, og mængderne af aflagt tøj, der indleveres i genbrugsbutikker eller i containere overstiger efterspørgslen på brugtmarkedet med flere længder.

Allerede nu har tøjindsamlerne problemer med at afsætte de store mængder tøj, der er så udtjent, at det ikke kan sælges i genbrugsbutikkerne. Inden længe står kommunerne også med den hovedpine.

Fra januar 2022 skal tekstil sorteres separat i Danmark med henblik på at få genanvendt den andel, der lige nu ender i den almindelige affaldsspand. Den del som lige nu ender på forbrændingen – som fx den hullede sok, gamle klude eller andet, man ikke vil indlevere i den lokale genbrugsbutik eller container. Det vil sige her kommer altså endnu en øget mængde tekstil, der skal tages hånd om.

Det er kommunerne der skal håndtere den affaldsstrøm, og det rejser mange spørgsmål. Hvem skal sortere tekstilerne, og hvad skal der ske med tekstilerne, når de nu ikke længere skal brændes?

Det skal naturligvis genanvendes, lyder svaret. Så langt så godt. Men hvor er det, vi sender det hen, og hvem kan genanvende tekstiler i den mængde, det drejer sig om, når alle EU’s medlemslande pludselig begynder at samle tekstil ind?

Dansk pioner-arbejde
I ind- og udland skyder nye projekter og virksomheder op, der har en mission om at gøre det til deres levevej at skabe nye tekstiler ud af affaldstekstiler.
Herhjemme har Textile Pioneers gjort sig særligt bemærket for deres indsats.

Den lille virksomhed med base i København har netop startet et samarbejde med en fabrik i Portugal, hvor de kan genanvende stort set alle typer af tekstiler. Metoden de bruger er mekanisk genanvendelse, hvor tekstilerne bliver opkradset og efterfølgende spundet til nye garner, der kan laves nye produkter ud af. Farvestofferne bliver i stoffet og de nye garner får derfor et unikt udtryk med blandede farver, men på sigt er tanken at kunne skabe ensfarvede garner.

”Lige så snart vi begynder at samle affald ind herhjemme til januar næste år, så kommer det op i en større skala, hvor man bliver nødt til at kigge på det her med at sortere farver og materialer. Så vil vi jo kunne sige til vores leverandører, at vi skal bruge et ton rød bomuld”, siger Kim Rohde Mogensen, medstifter af Textile Pioneers og fortsætter:

”Vi drømmer om den her mekaniske måde at gøre det på, fordi det er den grønneste måde. Det eneste, du bruger, er din elektricitet – udover bygning af maskinerne – og da fabrikken i Portugal kun benytter vedvarende energi, så er det den mindst mulige miljøbelastning, der finder sted”.

I første omgang taler virksomheden med f.eks. Elis (tidligere Berendsen) om at aftage deres udtjente tekstiler, da der her er tale om meget ensartet affald både hvad angår kvalitet og farve.

”Men det skal også være forbrugeraffald om nogle år” understreger Kim Rohde Mogensen.

Fra overskudslager til sweatshirts
Textile Pioneers har netop sat gang i deres første store ordre baseret på genanvendelse ud fra en beklædning-til-beklædning tankegang. Der er tale om overskudsvarer fra en dansk modevirksomhed, som bliver fragtet til fabrikken i Portugal, hvor det bliver opkradset, spundet til garner, strikket til tekstil og lavet til nye produkter.

Ifølge Kim Rohde Mogensen er det en af de første gange i Europa, at denne proces finder sted på større kommercielt plan. Der findes mange eksempler på, at man tager produktionsaffald og laver til nye tekstiler, men brugen af produkt-til-produktmetoden er ny. Primært fordi kemikalieindholdet fra brugt tøj kan være svært at holde styr på. Det kræver at man har 100 procent styr på, hvor det indsamlede tekstil kommer fra. Og fordi det i dette forsøg kommer fra én producent, så kan Textile Pioneers netop det. 

Blandede tekstiler separeres i Aarhus
Også i Aarhus er gryderne i kog. Her har virksomheden Textile Change netop modtaget 2,8 millioner kroner fra Miljøstyrelsen.  De penge skal bruges til at opsætte et testanlæg, der kan separere blandede tekstiler, som efterfølgende kan laves til nye tekstiler. Metoden, Textile Change benytter, er en kombination af en mekanisk og kemisk proces, hvor f.eks. en polyester/bomulds-tekstil ender som separat polyester og separat bomuld, hvor farven er trukket ud. Det vil sige, at de fibre der kommer ud, er på et niveau som nye, ikke genanvendte fibre. Noget der hidtil ikke har været muligt.

Ditte Højland, ansvarlig for strategi og partnerskaber hos Textile Change fortæller i en pressemeddelelse at forsøgsanlægget skal bane vej for det første fuldskalaanlæg, som etableres i 2022.

’Tilbage til anstændige kollektioner’
Hos Trasborg Denmark i Taastrup, der er Danmarks eneste private, kommercielle tøjindsamler, modtog de i 2020 7400 tons kasseret beklædning.

90 procent ryger til lande som Bulgarien og Rumænien, og de resterende 10 procent sorteres på dansk jord. Her egner de cirka 50 procent sig til et fortsat liv som genbrugstøj, mens resten er af så ringe kvalitet, at det ikke kan bruges som beklædning igen.

Ifølge Steen Trasborg, indehaver af Trasborg Denmark er det her den største del af problemet ligger begravet: Tøjets kvalitet. Eller rettere sagt mangel på samme.

Der arbejdes godt nok på højtryk på at finde løsninger på at kunne genanvende det ringeste indleverede tøj – så man kan nedbryde det og lave det til tekstiler igen.

Men ifølge Steen Trasborg skal genanvendelse være sidste udvej, og at vi bør fokusere på genbrugsdelen i langt højere grad.

”Lad os vende tilbage til der, hvor man lavede anstændige kollektioner. Det giver stadigvæk mest mening at genbruge. Man bør satse langt mere på genbrugsdelen, men man gør det omvendte nu. Vi er ved at ødelægge genbrugsdelen”.

Hans appel til modevirksomhederne er derfor at tænke i kvalitet fremfor kvantitet. At lave produkter, der kan holde til mere end fire vaske, og som kan genbruges igen og igen.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: cirkulær økonomi 2021

Omstillingen til cirkulær økonomi er nødvendig, tillokkende - og kompliceret. CSR.dk ser på, hvad vi ved om emnet i 2021 og hvad de gode råd er. 

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V