Danske virksomheder ryger ud af Global Compact

Mange danske virksomheder ryger ud af FNs Global Compact, fordi de ikke har resurser til at overholde rapporteringskravet. Erhvervs- og vækstministeren erkender problemet, men mener også, at et vist frafald er et ”sundhedstegn”.

14.06.2012

Lasse Andersen, CSR.dk

Det er et sundt tegn, at nogle virksomheder ryger ud af Global Compact, mener erhvervs- og vækstminister Ole Sohn. Foto: Helle Moos..

I forbindelse med fremlæggelsen af regeringens handlingsplan for samfundsansvar fremhævede Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn, at Danmark er globalt førende, når man ser på andel af Global Compact-medlemmer i forhold til landets størrelse.

I dag er godt 200 danske virksomheder medlem af Global Compact, hvilket er en klar stigning fra 38 virksomheder i 2008. Men bag den stigning er der også et stort antal virksomheder, der bliver smidt ud af initiativet, fordi de ikke overholder kravet om årligt at rapportere, hvilke fremskridt de gør i forhold til at efterleve Global Compacts 10 principper. Alene i første kvartal af 2012 røg otte virksomheder ud af initiativet, mens 19 blev ekskluderet i løbet af 2011.

De røg ud

Otte danske virksomheder er blevet smidt ud af FNs Global Compact i første kvartal af 2012, viser en opgørelse fra FN. Ekskluderingen skyldes, at de pågældende virksomheder ikke har overholdt kravet om at udfærdige en årlig COP-rapport (communication on progress), der beskriver hvilke fremskridt, de gør i forhold til at implementere Global Compact-initiativets ti principper.

De otte virksomheder er:

  • -Draka Comteq Denmark
  • Donaco A/S
  •  Provider
  • Folketeatret
  • DISSING + WEITLING architecture,
  • Kihon Management,
  • Kjerulf og Partnere
  • Tranberg Marketing

Sohn erkender problemet
Langt hovedparten af de ekskluderede virksomheder er små- og mellemstore virksomheder, som ifølge FNs udviklingsprogram (UNDP) i København ofte mangler resurserne til at løfte rapporteringsforpligtigelsen.

Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn erkender, at problemstillingen eksisterer, og ønsker fremadrettet at gøre rapporteringsarbejdet lettere for SMV’erne. 

”Jeg anerkender, at især små virksomheder kan have svært ved at håndtere stigende krav til rapportering om samfundsansvar. Men de stigende krav er et globalt markedsvilkår. Det er mit og regeringens ansvar at hjælpe virksomhederne med at blive bedre til at håndtere kravene. Derfor har vi en række initiativer i handlingsplanen for virksomhedernes samfundsansvar, som skal hjælpe. Der er tale om informationskampagner, kurser og redskaber til leverandørstyring samt bestræbelser på at skabe klare og mere konsistente rammer for CSR-arbejdet,” siger Ole Sohn til Erhvervsmagasinet CSR.

Konsekvens er vigtig
Ministeren mener dog også, at det er vigtigt, at der er en konsekvens bag Global Compact-forpligtigelserne.

”Set i lyset af, at der samlet set er tale om en fremgang i tilslutningen til Global Compact, synes jeg egentlig, at det er et sundt tegn, at der også kan konstateres et frafald. Det skulle jo helst ikke være en gratis omgang – eller en tom gestus – at tilslutte sig Global Compact. Og jeg tror faktisk, at en øget national opmærksomhed på – og konkrete krav til – rapportering om samfundsansvar kan være med til at forhindre, at danske virksomheder gør sig uheldigt bemærkede ved at blive smidt ud af Global Compact,” pointerer Ole Sohn.

- LA
 

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.01.2025CSR.dk

Geopolitik til trods: Virksomhedsledere tror på klima

22.01.2025CSR.dk

12 arbejdspladser tager kampen op mod skæv kønsbalance

21.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

Root Cause Analysis (RCA): Find årsagen og undgå gentagelser

20.01.2025Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

Bæredygtige forretningsmodeller handler om mere end det cirkulære

20.01.2025CSR.dk

Den grønne trepart puster nyt liv i den danske bondebevægelse

20.01.2025MäRK

Sponseret

Fredericia Furnitures CFO går forrest i arbejdet med bæredygtighed

20.01.2025Cemasys.com

Sponseret

CEMAsys hits a new milestone: Partners with Fjordkraft Bedrift to Revolutionize Carbon Accounting.

17.01.2025CSR.dk

Ny undersøgelse: Danskerne er blevet grønnere

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J