Danske virksomheder ryger ud af Global Compact

Mange danske virksomheder ryger ud af FNs Global Compact, fordi de ikke har resurser til at overholde rapporteringskravet. Erhvervs- og vækstministeren erkender problemet, men mener også, at et vist frafald er et ”sundhedstegn”.

14.06.2012

Lasse Andersen, CSR.dk

Det er et sundt tegn, at nogle virksomheder ryger ud af Global Compact, mener erhvervs- og vækstminister Ole Sohn. Foto: Helle Moos..

I forbindelse med fremlæggelsen af regeringens handlingsplan for samfundsansvar fremhævede Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn, at Danmark er globalt førende, når man ser på andel af Global Compact-medlemmer i forhold til landets størrelse.

I dag er godt 200 danske virksomheder medlem af Global Compact, hvilket er en klar stigning fra 38 virksomheder i 2008. Men bag den stigning er der også et stort antal virksomheder, der bliver smidt ud af initiativet, fordi de ikke overholder kravet om årligt at rapportere, hvilke fremskridt de gør i forhold til at efterleve Global Compacts 10 principper. Alene i første kvartal af 2012 røg otte virksomheder ud af initiativet, mens 19 blev ekskluderet i løbet af 2011.

De røg ud

Otte danske virksomheder er blevet smidt ud af FNs Global Compact i første kvartal af 2012, viser en opgørelse fra FN. Ekskluderingen skyldes, at de pågældende virksomheder ikke har overholdt kravet om at udfærdige en årlig COP-rapport (communication on progress), der beskriver hvilke fremskridt, de gør i forhold til at implementere Global Compact-initiativets ti principper.

De otte virksomheder er:

  • -Draka Comteq Denmark
  • Donaco A/S
  •  Provider
  • Folketeatret
  • DISSING + WEITLING architecture,
  • Kihon Management,
  • Kjerulf og Partnere
  • Tranberg Marketing

Sohn erkender problemet
Langt hovedparten af de ekskluderede virksomheder er små- og mellemstore virksomheder, som ifølge FNs udviklingsprogram (UNDP) i København ofte mangler resurserne til at løfte rapporteringsforpligtigelsen.

Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn erkender, at problemstillingen eksisterer, og ønsker fremadrettet at gøre rapporteringsarbejdet lettere for SMV’erne. 

”Jeg anerkender, at især små virksomheder kan have svært ved at håndtere stigende krav til rapportering om samfundsansvar. Men de stigende krav er et globalt markedsvilkår. Det er mit og regeringens ansvar at hjælpe virksomhederne med at blive bedre til at håndtere kravene. Derfor har vi en række initiativer i handlingsplanen for virksomhedernes samfundsansvar, som skal hjælpe. Der er tale om informationskampagner, kurser og redskaber til leverandørstyring samt bestræbelser på at skabe klare og mere konsistente rammer for CSR-arbejdet,” siger Ole Sohn til Erhvervsmagasinet CSR.

Konsekvens er vigtig
Ministeren mener dog også, at det er vigtigt, at der er en konsekvens bag Global Compact-forpligtigelserne.

”Set i lyset af, at der samlet set er tale om en fremgang i tilslutningen til Global Compact, synes jeg egentlig, at det er et sundt tegn, at der også kan konstateres et frafald. Det skulle jo helst ikke være en gratis omgang – eller en tom gestus – at tilslutte sig Global Compact. Og jeg tror faktisk, at en øget national opmærksomhed på – og konkrete krav til – rapportering om samfundsansvar kan være med til at forhindre, at danske virksomheder gør sig uheldigt bemærkede ved at blive smidt ud af Global Compact,” pointerer Ole Sohn.

- LA
 

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024CSR.dk

Bureaukratiet hæmmer den grønne omstilling

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V