Danske virksomheder ryger ud af Global Compact

Mange danske virksomheder ryger ud af FNs Global Compact, fordi de ikke har resurser til at overholde rapporteringskravet. Erhvervs- og vækstministeren erkender problemet, men mener også, at et vist frafald er et ”sundhedstegn”.

14.06.2012

Lasse Andersen, CSR.dk

Det er et sundt tegn, at nogle virksomheder ryger ud af Global Compact, mener erhvervs- og vækstminister Ole Sohn. Foto: Helle Moos..

I forbindelse med fremlæggelsen af regeringens handlingsplan for samfundsansvar fremhævede Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn, at Danmark er globalt førende, når man ser på andel af Global Compact-medlemmer i forhold til landets størrelse.

I dag er godt 200 danske virksomheder medlem af Global Compact, hvilket er en klar stigning fra 38 virksomheder i 2008. Men bag den stigning er der også et stort antal virksomheder, der bliver smidt ud af initiativet, fordi de ikke overholder kravet om årligt at rapportere, hvilke fremskridt de gør i forhold til at efterleve Global Compacts 10 principper. Alene i første kvartal af 2012 røg otte virksomheder ud af initiativet, mens 19 blev ekskluderet i løbet af 2011.

De røg ud

Otte danske virksomheder er blevet smidt ud af FNs Global Compact i første kvartal af 2012, viser en opgørelse fra FN. Ekskluderingen skyldes, at de pågældende virksomheder ikke har overholdt kravet om at udfærdige en årlig COP-rapport (communication on progress), der beskriver hvilke fremskridt, de gør i forhold til at implementere Global Compact-initiativets ti principper.

De otte virksomheder er:

  • -Draka Comteq Denmark
  • Donaco A/S
  •  Provider
  • Folketeatret
  • DISSING + WEITLING architecture,
  • Kihon Management,
  • Kjerulf og Partnere
  • Tranberg Marketing

Sohn erkender problemet
Langt hovedparten af de ekskluderede virksomheder er små- og mellemstore virksomheder, som ifølge FNs udviklingsprogram (UNDP) i København ofte mangler resurserne til at løfte rapporteringsforpligtigelsen.

Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn erkender, at problemstillingen eksisterer, og ønsker fremadrettet at gøre rapporteringsarbejdet lettere for SMV’erne. 

”Jeg anerkender, at især små virksomheder kan have svært ved at håndtere stigende krav til rapportering om samfundsansvar. Men de stigende krav er et globalt markedsvilkår. Det er mit og regeringens ansvar at hjælpe virksomhederne med at blive bedre til at håndtere kravene. Derfor har vi en række initiativer i handlingsplanen for virksomhedernes samfundsansvar, som skal hjælpe. Der er tale om informationskampagner, kurser og redskaber til leverandørstyring samt bestræbelser på at skabe klare og mere konsistente rammer for CSR-arbejdet,” siger Ole Sohn til Erhvervsmagasinet CSR.

Konsekvens er vigtig
Ministeren mener dog også, at det er vigtigt, at der er en konsekvens bag Global Compact-forpligtigelserne.

”Set i lyset af, at der samlet set er tale om en fremgang i tilslutningen til Global Compact, synes jeg egentlig, at det er et sundt tegn, at der også kan konstateres et frafald. Det skulle jo helst ikke være en gratis omgang – eller en tom gestus – at tilslutte sig Global Compact. Og jeg tror faktisk, at en øget national opmærksomhed på – og konkrete krav til – rapportering om samfundsansvar kan være med til at forhindre, at danske virksomheder gør sig uheldigt bemærkede ved at blive smidt ud af Global Compact,” pointerer Ole Sohn.

- LA
 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

04.04.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

AI og Forretning

03.04.2025CSR.dk

Mini-undersøgelse: ESG er strategisk og ikke compliance

03.04.2025CSR.dk

Topforskere med massiv kritik af Novo-finansierede atomkraftrapporter

03.04.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Sådan har Tine Blunk omsat bæredygtig forretningsstrategi til praksis i Byggros

03.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025CSR.dk

Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

02.04.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Magt, Interessevaretagelse og Lobbyisme

01.04.2025CSR.dk

Velux satser stort på den cirkulære model

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online