27.05.2020  |  Klima, miljø og energi

Danske virksomheder skal satse store penge på grøn omstilling

For at nå i mål med den grønne agenda skal dansk erhvervsliv potentielt investere flere milliarder. Samtidig kan coronakrisen gøre det vanskeligere for dem at tage chancer på nye og ukendte teknologier. Det vurderer en ny analyse.

400 milliarder kroner. Det er så mange penge danske virksomheder skal merinvestere for at nå i mål med den grønne omstilling. Det konkluderer en analyse af Boston Consulting Group og tænketanken Axcelfuture, som Finans har rapporteret på. 

Læs også: Grønne investeringer gør det godt under corona

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Og med coronakrisen, der har gjort livet surt for aktører verden over, kan virksomheder nu være mere påpasselige med hvad de investerer i, vurderer Jens Hjarsbech, seniorøkonom i Axcelfuture. 

“Før krisen var der måske en tendens til, at virksomhederne godt kunne slå lidt mere ud med armene. Det er ændret med ét slag nu. Når der er krise, er det kun absolut rentable investeringer, der bliver gennemført. Samlet set betyder det nok, at vi står til at tabe et år eller to i forhold til den ret ambitiøse målsætning i den grønne omstilling”, siger han til Finans. 

CO2-afgifter skal nudge på vej 
Analysen viser endvidere, at rentable eller kommende teknologier i denne kategori kan reducere CO2-udledningen med omkring 10 millioner tons - hvilket imidlertid kun er cirka halvdelen af, hvad det kræver for at nå regeringens mål om en 70 procents minimering inden 2030. 

Den resterende halvdel skal findes ved teknologier, der i dag ikke ses som rentable eller slet ikke er færdigudviklede. 

En måde at presse danske virksomheder til at investere i disse teknologier kan f.eks. være højere afgifter på CO2. Det foreslår Klimarådet, De Økonomiske Vismænd, OECD, Den Internationale Valutafond samt flere regeringspartier. 

Læs også: DI: Talrige virksomheder planlagde grønne investeringer før coronakrisen

Ifølge finansminister Nicolai Wammen (S) er det ikke hensigtsmæssigt at indføre afgifter set i lyset af erhvervslivets tilstand pt. Dog udelukker ministeren ikke, at det kan komme på tale på et senere tidspunkt. Lige nu skal man i stedet fokusere på at skabe arbejdspladser, mener han. 

- HCL

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere