27.05.2020 | Klima, miljø og energi
Danske virksomheder skal satse store penge på grøn omstilling
For at nå i mål med den grønne agenda skal dansk erhvervsliv potentielt investere flere milliarder. Samtidig kan coronakrisen gøre det vanskeligere for dem at tage chancer på nye og ukendte teknologier. Det vurderer en ny analyse.
Hvis den grønne omstilling skal realiseres skal danske virksomheder turde investere i teknologier, der f.eks. ikke er færdigudviklede endnu.
400 milliarder kroner. Det er så mange penge danske virksomheder skal merinvestere for at nå i mål med den grønne omstilling. Det konkluderer en analyse af Boston Consulting Group og tænketanken Axcelfuture, som Finans har rapporteret på.
Læs også: Grønne investeringer gør det godt under corona
Og med coronakrisen, der har gjort livet surt for aktører verden over, kan virksomheder nu være mere påpasselige med hvad de investerer i, vurderer Jens Hjarsbech, seniorøkonom i Axcelfuture.
“Før krisen var der måske en tendens til, at virksomhederne godt kunne slå lidt mere ud med armene. Det er ændret med ét slag nu. Når der er krise, er det kun absolut rentable investeringer, der bliver gennemført. Samlet set betyder det nok, at vi står til at tabe et år eller to i forhold til den ret ambitiøse målsætning i den grønne omstilling”, siger han til Finans.
CO2-afgifter skal nudge på vej
Analysen viser endvidere, at rentable eller kommende teknologier i denne kategori kan reducere CO2-udledningen med omkring 10 millioner tons - hvilket imidlertid kun er cirka halvdelen af, hvad det kræver for at nå regeringens mål om en 70 procents minimering inden 2030.
Den resterende halvdel skal findes ved teknologier, der i dag ikke ses som rentable eller slet ikke er færdigudviklede.
En måde at presse danske virksomheder til at investere i disse teknologier kan f.eks. være højere afgifter på CO2. Det foreslår Klimarådet, De Økonomiske Vismænd, OECD, Den Internationale Valutafond samt flere regeringspartier.
Læs også: DI: Talrige virksomheder planlagde grønne investeringer før coronakrisen
Ifølge finansminister Nicolai Wammen (S) er det ikke hensigtsmæssigt at indføre afgifter set i lyset af erhvervslivets tilstand pt. Dog udelukker ministeren ikke, at det kan komme på tale på et senere tidspunkt. Lige nu skal man i stedet fokusere på at skabe arbejdspladser, mener han.
- HCL
Klima, miljø og energi

Bedre og grønnere produkter i danske virksomheder
Teknologisk Institut starter 19 nye indsatsområder op med fokus på grøn omstilling via en ny resultatkontraktbevilling.
Samfund

World Economic Forum's Global Risks Report har længe advaret om en global pandemi
Pandemien har vist, at globale kriser kan ramme virksomheder på områder, som man ikke har taget med i sin risikovurdering. Derfor skal man i sin risikostyring fremadrettet arbejde langt mere med komplekse og strukturelle risici.
Kommunikation

Dét gik vi op i i 2020
Hvad interesserede CSR.dk’s læsere mest i 2020? Der tegner sig et klart billede.Læs eller genlæs de 15 mest læste artikler fra året der gik.
Klima, miljø og energi

Flere store danske virksomheder erkender, at størstedelen af deres CO2-udledninger ligger udenfor direkte kontrol
I langt de fleste virksomheders tilfælde skal den største mængde CO2-udledning findes i det såkaldte scope 3. “Særligt de små og mellemstore virksomheder er udfordret", udtaler Concitos direktør, Christian Ibsen.
Klima, miljø og energi

Maersk forventer at kunne teste de første CO2-neutrale skibe om tre år
Planen er, at være klar til at begynde at bestille store CO2-neutrale skibe mod slutningen af dette årti.
Klima, miljø og energi

Biodiversitet var hovedtema på klimatopmødet ’One Planet Summit'
Klimatopmødet ’One Planet Summit for Biodiversity’ blev for nyligt afholdt i Frankrig, hvor der i samme forbindelse blev indsamlet omkring 86 milliarder danske kroner til klimaprojektet ’The Great Green Wall Initiative’.