24.04.2020 | Strategi & ledelse
DI: Talrige virksomheder planlagde grønne investeringer før coronakrisen
DI’s Virksomhedspanel viser, at flere virksomheder havde grønne investeringer for øje inden coronakrisen indtraf. Foruden annonceringen af en overlevelsesplan, opruster DI selv inden for klimapolitikken med en ny vicedirektør, der skal involvere alle brancher i den grønne omstilling.
I en nyoprettet stilling har DI ansat Anne Højer Simonsen som vicedirektør. Hun skal være med til at skubbe DI's ambitioner om den grønne omstilling i Danmark. Foto: DI
Inden coronakrisen ramte Danmark, havde ni ud af ti virksomheder planlagt at investere i grønne tiltag og initiativer over de næste tre år. Mere end halvdelen havde således tænkt sig at investere mere, end de havde gjort de foregående år. Det kunne DI’s Virksomhedspanel konkludere.
“Lige nu drejer det sig om én ting i virksomheder over hele landet: At holde skruen i vandet og dermed sikre, at virksomheden klarer sig, og at så mange medarbejdere som muligt kan beholde deres job – også efter krisen. Derfor er det helt naturligt, at mange virksomheder skyder deres investeringer. Det, vi sammen skal sørge for, er at få investeringerne i gang igen – også i grønne løsninger”, siger administerende direktør for DI, Kent Damsgaard.
Læs også: EU-ministre: Grøn omstilling skal være vækstmotor efter krisen
For at virksomhederne bedst muligt kan komme gennem krisen har DI fremlagt en 88 mia. kroner dyr plan, bestående af over 70 vækstskabende og bæredygtige forslag. Planen skal blandt andet skabe 30.000 arbejdspladser, løfte velstanden med 45 mia. kroner i år og gøre det muligt at indfri en fjerdedel af regeringens mål om en 70 procents reduktion af drivhusgasserne inden 2030.
Sammen med de vedtagne hjælpepakker, skal planen kunne sætte Danmark bedre i gang på den anden side, samtidig med, at der arbejdes for et grønnere erhvervsliv og samfund.
“Vi skal investere massivt for at komme tilbage på sporet – og investeringerne bør i høj grad være grønne, så vi kommer stærke ud af coronakrisen, uden at styre direkte videre ind i en klimakrise. Der er et stort vækstpotentiale i at skabe bæredygtige produkter på en bæredygtig måde”, siger Kent Damsgaard.
”Det er i praksis virksomhederne, der skal skabe mange af forandringerne, og her er det en kæmpe motivation for mig, at DI er helt tydelige på, at den grønne omstilling skal favne både klima, arbejdspladser, vækst og velstand”, siger Anne Højer Simonsen, kommende vicedirektør hos DI. Foto: DMI.
Intern indsats
Foruden planen vil DI også selv tage skridt for at sikre, at erhvervslivet spiller en central rolle på den klimapolitiske scene. I en nyoprettet stilling som vicedirektør har DI derfor pr. 1. maj 2020 ansat Anne Højer Simonsen, der vil få ansvaret for organisationens udvalg for klima- og energipolitik.
Samtidig vil hun indgå samarbejde med DI’s branchedirektører, herunder branchedirektør Troels Ranis hos DI Energi, i arbejdet om at aktivere alle brancher i en grøn plan, der går hånd i hånd med vækst og arbejdspladser.
“Anne Højer Simonsen ved rigtig meget om klima og klimapolitik. Hun kender de politiske processer ud og ind, hun har et stort netværk, kan kommunikere klart og tydeligt, så man forstår det, og så er hun en dygtig og erfaren leder. Jeg ser derfor rigtigt meget frem til, at vi får Anne med på holdet”, siger Kent Damsgaard.
Klima kræver ledelseskraft
DI har gennem de senere år løbende lanceret initiativer til fordel for klimaet. I efteråret lancerede organisationen blandt andet en 2030-plan, med et bud på, hvordan man kan indfri ambitionen om 70 procents CO2-reduktion og samtidig skabe vækst, velstand og øget beskæftigelse. Siden november har DI desuden medvirket i de klimapartnerskaber, der er nedsat af regeringen.
“Vi kan se at med de mange projekter og ideer, vi har i vores pipeline, vil vi have stor gavn af yderligere ledelseskraft. Vi skal have indfriet de høje ambitioner, og vi skal sikre, at virksomhederne bliver inddraget – på tværs af størrelse, branche og geografi”, siger Kent Damsgaard.
Læs også: VE-agentur: total grøn energiomstilling vil koste 890 billioner – men det kan betale sig
Med Anne Højer Simonsen, der kommer fra en stilling som vicedirektør hos DMI, ved roret ønsker DI, at alle typer virksomheder og brancher inkluderes i de indsatser, der skal i den grønne omstilling.
”Det er i praksis virksomhederne, der skal skabe mange af forandringerne, og her er det en kæmpe motivation for mig, at DI er helt tydelige på, at den grønne omstilling skal favne både klima, arbejdspladser, vækst og velstand”, siger Anne Højer Simonsen.
- HCL
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Kommunikation

CSR får helt semester på kommunikationsuddannelse på DMJX
Der er efterspørgsel på kommunikatører, der kan kommunikere præcist om f.eks. bæredygtighed. Derfor får et helt semester af DMJX's kommunikationsuddannelse nu samfundsansvar som overordnet tema.
Samfund

Danmark skal vise klimavejen for 100 europæiske storbyer
BLOX og Dansk Industri skal - sammen med et konsortium af danske og europæiske partnere – være med til at finde løsninger, som 100 storbyer kan trække på.
Klima, miljø og energi

Pensionsselskaber: Bæredygtighedsrapport favoriserer de store aktører
En ny rapport placerer pensionsselskaberne Topdanmark og Velliv i bunden af bæredygtighedslisten. De mener imidlertid, at undersøgelsen tilgodeser store virksomheder.
Klima, miljø og energi

Havvind skal levere halvdelen af EU's grønne energi
Den nye Esbjerg-erklæring, der skal gøre Nordsøen til et grønt kraftcenter, er en prægtig plan, og den bakkes op af endnu større planer fra EU. Nu skal de bare udføres.
Menneskerettigheder

Migrantarbejdere i Qatar bør have del i overskuddet fra VM
Trods visse forbedringer over de sidste 10 år, bør Fifa give milliarder i kompensation til migrantarbejdere i Qatar efter VM er gennemført.
Strategi & ledelse

Telia åbner for salg af brugte mobiler
I et nyt koncept kan forbrugere nu få mulighed for at aflevere og købe brugte mobiler. Konceptet er både en fordel for kunden og kloden, mener direktør.