21.04.2020 | Klima, miljø og energi
EU-ministre: Grøn omstilling skal være vækstmotor efter krisen
Når økonomien skal genoprettes efter krisen, skal det være med udgangspunkt i grøn omstilling, mener et flertal af EU's ansvarlige ministre. Den Europæiske Grønne Aftale skal udgøre rammen, lyder det.
Flere EU-ministre appellerer til, at EU-kommissionen indtænker grøn omstilling i genoprejsningen af EU's økonomi.
Et stort antal EU-lande ønsker, at klima og miljø skal stå i spidsen, når verdensøkonomien skal genoprettes på den anden side af coronakrisen.
Læs også: IEA: Coronafald i oliebehov og CO2 er en tragedie, ikke en gave
Det skriver landene i en fælles udtalelse, der indtil videre er underskrevet af ministre fra 17 nationer, herunder Danmarks klimaminister Dan Jørgensen (S).
”Vi appellerer til, at EU-Kommissionen benytter Den Europæiske Grønne Aftale som ramme for dette, og at vi derigennem fastholder fremdriften i gennemførelsen af initiativer”, lyder det bl.a. i erklæringen.
Derudover nævner udmeldingen Paris-aftalens mål om klimaneutralitet i 2050 og sikring af biodiversitet.
500 milliarder euro
Og udtalelsen er timet godt. På torsdag skal EU’s stabs- og regeringschefer holde videomøde om, hvordan EU skal komme tilbage på sporet efter krisen, blandt andet ved at diskutere, hvordan en pulje på 500 milliarder euro skal fordeles, skriver Ritzau ifølge blandt andre DR Nyheder.
Læs også: DI opruster på klimapolitik med ny vicedirektør
Samtidig er EU-kommissionen ved at udarbejde et nyt forslag til budgetrammen for 2021-2027, hvor de 17 EU-lande, der har underskrevet erklæringen, ønsker, at der holdes fokus på den grønne omstilling.
- SMF
Denne artikel er en del af temaet I fokus: coronakrisen
Klima, miljø og energi

Bedre og grønnere produkter i danske virksomheder
Teknologisk Institut starter 19 nye indsatsområder op med fokus på grøn omstilling via en ny resultatkontraktbevilling.
Samfund

World Economic Forum's Global Risks Report har længe advaret om en global pandemi
Pandemien har vist, at globale kriser kan ramme virksomheder på områder, som man ikke har taget med i sin risikovurdering. Derfor skal man i sin risikostyring fremadrettet arbejde langt mere med komplekse og strukturelle risici.
Kommunikation

Dét gik vi op i i 2020
Hvad interesserede CSR.dk’s læsere mest i 2020? Der tegner sig et klart billede.Læs eller genlæs de 15 mest læste artikler fra året der gik.
Klima, miljø og energi

Flere store danske virksomheder erkender, at størstedelen af deres CO2-udledninger ligger udenfor direkte kontrol
I langt de fleste virksomheders tilfælde skal den største mængde CO2-udledning findes i det såkaldte scope 3. “Særligt de små og mellemstore virksomheder er udfordret", udtaler Concitos direktør, Christian Ibsen.
Klima, miljø og energi

Maersk forventer at kunne teste de første CO2-neutrale skibe om tre år
Planen er, at være klar til at begynde at bestille store CO2-neutrale skibe mod slutningen af dette årti.
Klima, miljø og energi

Biodiversitet var hovedtema på klimatopmødet ’One Planet Summit'
Klimatopmødet ’One Planet Summit for Biodiversity’ blev for nyligt afholdt i Frankrig, hvor der i samme forbindelse blev indsamlet omkring 86 milliarder danske kroner til klimaprojektet ’The Great Green Wall Initiative’.