IEA: Coronafald i oliebehov og CO2 er en tragedie, ikke en gave

Den globale efterspørgsel på olie er styrtdykket under coronakrisen, og CO2-udslippet er ligeledes mindsket. Men det er bestemt ikke noget at glæde sig over, mener Fatih Birol fra energiagenturet IEA. De negative konsekvenser er klart større, mener han.

Såvel behovet for som prisen på olie er styrtdykket under coronakrisen, men den (kortvarige) klimamæssige gevinst er ikke noget, man skal glæde sig over, mener IEA..

20.04.2020

CSR.dk

April 2020-versionen af rapporten sætter en konkret tal på en af coronakrisens konsekvenser, nemlig det faldende behov for råolie verden over, primært foranlediget af stillestående bil- og flytrafik. IEA forudser således, at den globale olieefterspørgsel i år vil falde med 9,3 mio. tønder i døgnet til et historisk lavt niveau.

Ser man alene på april er behovet faldet med rekordhøje 29 mio. tønder i døgnet (mb/d), mens tallet for maj hedder 26 mb/d sammenlignet med samme tidspunkt sidste år. Det langt lavere forbrug i Europa og USA er toneangivende i faldet.

Som en direkte konsekvens af det styrtdykkende olieforbrug er også verdens CO2-udslip faldet betragteligt den seneste tid, men som IEA’s topchef Fatih Birol også tidligere har pointeret, så er det, der ellers lyder som et plus på klimafronten bestemt ikke noget, man skal glæde sig over. Og så meget er det i øvrigt heller ikke, mener de kloge hoveder på MIT.

Der er således enorme værdier investeret i den globale olieindustri, og store dele af disse går tabt som følge af krisen, samtidig med at millioner af mennesker mister deres arbejde. Men de økonomiske og miljømæssige konsekvenser er ikke det vigtigste aspekt, påpeger Birol. 

“Jeg har hørt mennesker glæde sig over, at CO₂-udledningen falder dramatisk, men ærligt talt: 2 mio. smittede, flere end 125.000 døde og den værste økonomiske nedtur i generationer. Det er ikke en gave til klimaet. Faldet i CO₂-udledningen er ikke udtryk for en politisk beslutning, men resultatet af en global tragedie”, siger han ifølge Shippingwatch

Mindre benzin og diesel
Den aktuelle pris for tønde WTI-olie, der er benchmark for industrien, er i skrivende stund på historisk lave 15 dollars. IEA peger imidlertid på, at selvom de lave priser kan virke som en fordel for forbrugerne, så kan mange ikke udnytte det, fordi omkring fire milliarder mennesker – over halvdelen af jordens befolkning – i øjeblikket er underlagt corona-restriktioner i et givent omfang.

Den førnævnte stillestående bil- og flytrafik har selvsagt også medført et markant fald i efterspørgslen på benzin, diesel og flybrændstof. Ifølge IEA’s rapport vil behovet for sidstnævnte, som følge af de mange parkerede fly rundt om i verden, således falde med 26 procent i 2020.

Og på landevejene er der tyndet så meget ud i først og fremmest personbilerne, at det globale benzinbehov vil falde med 11 procent i år. I den tunge transport kører relativt flere af lastbilerne stadig, men ikke desto mindre falder dieselefterspørgslen med syv procent i 2020, forventer IEA.

Læs også: Usikkerhed om brændstoffer hæmmer transportens grønne omstilling

”Selv hvis vi forudsætter, at grænserne genåbnes, og at man atter kan rejse nogenlunde frit, vil den globale olieefterspørgsel i år falde med ca. 10 procent og dermed udradere et tiårs efterspørgselsvækst. Varer coronakrisen længere end forventet, tegner der sig et endnu mørkere billede”, siger Fatih Birol ifølge Shippingwatch.

-AK

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: coronakrisen

Både redaktionen og partnere på CSR.dk skriver løbende om coronakrisen. Vi har samlet alle artikler her. 

Relateret indhold

20.12.2024Slow A/S

Sponseret

Hvorfor kalder vi kaffe for "Java"? Og andre sjove kælenavne

20.12.2024CSR.dk

Realdania bag ny indsats for cirkulært byggeri i Danmark

19.12.2024CSR.dk

Nyt studie belyser sociale mediers miljøbelastning

19.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

19.12.2024SustainBusiness

Sponseret

Et kig ud i fremtiden med Sebastian Mernild

19.12.2024Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens verden

18.12.2024CSR.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

17.12.2024CSR.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams