IEA: Coronafald i oliebehov og CO2 er en tragedie, ikke en gave

Den globale efterspørgsel på olie er styrtdykket under coronakrisen, og CO2-udslippet er ligeledes mindsket. Men det er bestemt ikke noget at glæde sig over, mener Fatih Birol fra energiagenturet IEA. De negative konsekvenser er klart større, mener han.

Såvel behovet for som prisen på olie er styrtdykket under coronakrisen, men den (kortvarige) klimamæssige gevinst er ikke noget, man skal glæde sig over, mener IEA..

20.04.2020

CSR.dk

April 2020-versionen af rapporten sætter en konkret tal på en af coronakrisens konsekvenser, nemlig det faldende behov for råolie verden over, primært foranlediget af stillestående bil- og flytrafik. IEA forudser således, at den globale olieefterspørgsel i år vil falde med 9,3 mio. tønder i døgnet til et historisk lavt niveau.

Ser man alene på april er behovet faldet med rekordhøje 29 mio. tønder i døgnet (mb/d), mens tallet for maj hedder 26 mb/d sammenlignet med samme tidspunkt sidste år. Det langt lavere forbrug i Europa og USA er toneangivende i faldet.

Som en direkte konsekvens af det styrtdykkende olieforbrug er også verdens CO2-udslip faldet betragteligt den seneste tid, men som IEA’s topchef Fatih Birol også tidligere har pointeret, så er det, der ellers lyder som et plus på klimafronten bestemt ikke noget, man skal glæde sig over. Og så meget er det i øvrigt heller ikke, mener de kloge hoveder på MIT.

Der er således enorme værdier investeret i den globale olieindustri, og store dele af disse går tabt som følge af krisen, samtidig med at millioner af mennesker mister deres arbejde. Men de økonomiske og miljømæssige konsekvenser er ikke det vigtigste aspekt, påpeger Birol. 

“Jeg har hørt mennesker glæde sig over, at CO₂-udledningen falder dramatisk, men ærligt talt: 2 mio. smittede, flere end 125.000 døde og den værste økonomiske nedtur i generationer. Det er ikke en gave til klimaet. Faldet i CO₂-udledningen er ikke udtryk for en politisk beslutning, men resultatet af en global tragedie”, siger han ifølge Shippingwatch

Mindre benzin og diesel
Den aktuelle pris for tønde WTI-olie, der er benchmark for industrien, er i skrivende stund på historisk lave 15 dollars. IEA peger imidlertid på, at selvom de lave priser kan virke som en fordel for forbrugerne, så kan mange ikke udnytte det, fordi omkring fire milliarder mennesker – over halvdelen af jordens befolkning – i øjeblikket er underlagt corona-restriktioner i et givent omfang.

Den førnævnte stillestående bil- og flytrafik har selvsagt også medført et markant fald i efterspørgslen på benzin, diesel og flybrændstof. Ifølge IEA’s rapport vil behovet for sidstnævnte, som følge af de mange parkerede fly rundt om i verden, således falde med 26 procent i 2020.

Og på landevejene er der tyndet så meget ud i først og fremmest personbilerne, at det globale benzinbehov vil falde med 11 procent i år. I den tunge transport kører relativt flere af lastbilerne stadig, men ikke desto mindre falder dieselefterspørgslen med syv procent i 2020, forventer IEA.

Læs også: Usikkerhed om brændstoffer hæmmer transportens grønne omstilling

”Selv hvis vi forudsætter, at grænserne genåbnes, og at man atter kan rejse nogenlunde frit, vil den globale olieefterspørgsel i år falde med ca. 10 procent og dermed udradere et tiårs efterspørgselsvækst. Varer coronakrisen længere end forventet, tegner der sig et endnu mørkere billede”, siger Fatih Birol ifølge Shippingwatch.

-AK

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: coronakrisen

Både redaktionen og partnere på CSR.dk skriver løbende om coronakrisen. Vi har samlet alle artikler her. 

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K