Usikkerhed om brændstoffer hæmmer transportens grønne omstilling
Masser af danske virksomheder vil gerne omstille deres transport til grønnere løsninger, men samtidig er de usikre på, hvilke typer brændstof, de skal satse på, hvilket hæmmer udviklingen. Carlsberg og Ikea har investeret i ellastbiler.
Over 40 procent af CO2-udledningen på transportområdet i Danmark kommer fra den tunge transport, men ikke desto mindre har kun omkring hver femte danske virksomhed en klar plan for at reducere udslippet fra deres transportaktiviteter. Det viser en ny landsdækkende undersøgelse foretaget af dataleverandøren Userneeds for Circle K Danmark.
Læs også: De første elektriske lastbiler kører nu på danske veje
Det er på trods af, at otte ud af ti af undersøgelsens respondenter angiver, at deres virksomhed har i et eller andet omfang har fokus på at forbedre sit CO2-udslip og gerne vil den grønne omstilling. De ved bare ikke, hvor de skal sætte ind, fremgår det af undersøgelsen. 33 procent svarer således, at de først vil skifte, når en teknologi/et drivmiddel er økonomisk og kommercielt tilgængelig.
For transportenergidirektør hos Circle K, Peter Rasmussen, tyder dette på, at virksomhederne holder igen med at beslutte sig for, hvilken bæredygtig sti de skal følge, fordi der fra politisk side endnu ikke er taget stilling til, hvilke typer brændstoffer man ønsker at satse på.
”Vi kan se, at der i de danske virksomheder er et stærkt ønske om at reducere udledningerne, og at folk rent faktisk har en ret god idé om, hvilke alternativer der er, men at der simpelthen er for stor usikkerhed til, at de tør satse på det ene frem for det andet”, siger Peter Rasmussen.
Det overrasker ikke Ove Holm, der er underdirektør i brancheorganisationen DTL Danske Vognmænd.
"Der er faktisk stor interesse for at gøre transporten mere grøn. Og danske vognmænd skifter flåde ud ret hyppigt - groft sagt med fem års interval. Hvis vi vidste, hvad der var det rigtige brændstof eller de rigtige biler, kunne vi rykke os meget hurtigt. Men det ved vi ikke i dag. Og man kan altså dø som forretning, hvis man investerer forkert", siger han til Børsen.
CSR.dk talte med Ove Holm for to år siden, og allerede dengang efterlyste han flere muligheder for de danske virksomheder, når det kom til alternative brændstoffer for den tunge transport. Som eksempel nævnte han biodieseltypen HVO (Hydrotreated Vegetable Oils) og biogas som to brændstofformer, der burde fritages for afgifter, sådan som bl.a. varianten HVO 100 er det i Sverige, hvor literprisen derfor følger niveauet for almindelig diesel.
At den taktik gør en forskel på vejene, vidner tal fra Eurostat om. Sverige ligger således klart i spidsen i statistikken over brug af vedvarende energi i transportsektoren, med en andel på næsten 30 procent i 2018. Her er Danmark placeret midt i feltet med en andel på knap 6,6 procent, hvilket er under gennemsnittet for EU-27 (altså uden Storbritannien), som er på godt 8,3 procent. Også Norge og Finland er et godt stykke foran Danmark.
Carlsberg: "Vi tror på perspektiverne i elektriske lastbiler
En af de danske virksomheder, der har investeret i grøn transport, er Carlsberg, der har underskrevet en aftale med Renault Trucks, som skal levere 20 fuldt elektriske lastbiler, der skal benyttes af Carlsberg Groups schweiziske bryggeri Feldschlösschen.
Til CSR.dk fortæller Carlsberg om aftalen med Renault at ”Det er stort for os, og så vidt vi ved den største af sin slags på europæisk plan.” Bilerne vil blive leveret til sommer, hvorefter de skal testes, inden man afgør, hvor og hvordan man kan udvide initiativet. ”Det er en kostbar beslutning, så vi tror selvfølgelig på perspektiverne i den”, understreger det danske bryggeri.
Når testforløbet finder sted i Schweiz og ikke herhjemme eller for den sags skyld i Sverige, så skyldes det Feldschlösschens mangeårige erfaring med elektriske lastbiler, forklarer pressechef Gabriela Gerber.
”Vi tog vores første fem små ellastbiler (af mærket Modec) i brug i 2008, og i 2013 den første 18 tons e-truck i Schweiz. Vi har vores eget landsdækkende logistiknetværk, hvilket ikke er tilfældet i alle de lande, hvor Carlsberg er aktive, og vi har den fordel, at vi har designet vores netværk til at vi kan anvende godstog på de længere distancer til vores logistiklokationer og derefter e-lastbiler på de kortere distancer (last mile)”, fortæller hun CSR.dk.
”Vi er meget begejstrede for kontrakten, og vi ser frem til at bidrage til Together Towards Zero-programmet (Carlsbergs bæredygtighedsstrategi, red.) som testmarked for e-lastbiler. Aftalen viser, at elektriske lastvogne er et kommercielt og klimavenligt faktum til gavn for alle parter”, skriver hun videre.
Også Ikea har for nylig sendt midler efter elektrisk mobilitet i form af syv eldrevne varevogne, der skal håndtere distribution fra Ikeas Retail Warehouse uden for København. Ifølge adm. direktør og Chief Sustainability Officer for Ikea Danmark, Johan Laurell, er investeringen i elbilerne et af virksomhedens mange tiltag i retning af en grønnere forretning i 2030.
Læs også: Fremtidens brændstoffer skal være grønne – men hvordan?
”Vi har en målsætning om at hjælpe så mange mennesker som muligt til at leve mere bæredygtigt derhjemme, men det starter med os selv. I Ikea arbejder vi målrettet for at blive en cirkulær, klimapositiv virksomhed inden 2030, og det forudsætter, at vi omlægger den måde, vi arbejder på. De nye elektriske biler er et skridt på vejen”, siger han.