De første spildevandsrør af genbrugt PVC er nu lagt i jorden
Spildevandsrørene, som er lavet af 70 procent genanvendt PVC, er netop nedlagt i Lemvig. Rørene er resultat af et samarbejde mellem Klimatorium, Lemvig Vand, Nordisk Wavin og Wuppi.
For første gang er PVC-rør med blyfrit, genanvendt materiale blevet gravet ned i Danmark – mere specifikt ved et nyt sommerhusområde i Gjellerodde, der ligger i det nordlige Lemvig.
Klimatorium, Lemvig Vand, plastrørsproducenten Nordisk Wavin og PVC-branchens genanvendelsesordning Wuppi er nemlig gået sammen for at bevise, at det er muligt at bruge genanvendt PVC i nye rør og samtidig bibeholde nordiske kvalitets- og miljøkrav.
Læs også: Mangel på kloge klimahoveder er byggebranchens største bekymring
”Øget brug af genanvendt plast er den vej, vi skal som virksomhed og som samfund. Dette projekt kan forhåbentlig overbevise markedet om, at rør med genanvendt PVC er lige så gode som kloakrør produceret af 100 procent jomfruelig PVC,” siger produktchef Thomas Høst-Madsen fra Nordisk Wavin i en pressemeddelelse.
Spildevandsrør er normalt lavet fuldstændig af ny PVC-plast. Men de nye, genanvendte rør er lavet af 70 procent brugt PVC og stammer fra stumper, der er tilovers ved installationer og beskadigede rør.
Rørene er produceret af Nordisk Wavin i Hammel, der er en af Wuppis stiftende aktionærer. Wavin har også sørget for at teste rørene i henhold til de særlige nordiske kvalitetskrav.
Læs også: Ni bygherrer vil skrive danmarkshistorie med nye boligbyggerier
Og hos Lemvig Vand er man ligefrem stolte af at have lagt jord til de nye rør:
”Det er afgørende, at vi bidrager til at plastaffald får nyt liv, så vi kan mindske trækket på klodens ressourcer. Vi er som forsyning utroligt stolte over at lægge jord til de cirkulære PVC-rør og tror på, at de kan skabe en ny standard for fremtidens rør,” siger direktør Lars Holmegaard Nørgård.
- HCL