31.01.2023  |  Klima, miljø og energi

Ni bygherrer vil skrive danmarkshistorie med nye boligbyggerier

Kan klimaaftrykket fra nyt byggeri reduceres til en fjerdedel allerede i dag? Det skal ni bygherrer finde svar på, efter at de er blevet udvalgt til at bygge nye boliger med en maksimal klimabelastning på 2,5 kg. CO2 per kvadratmeter.

Ni private bygherrer og almene boligorganisationer er netop blevet udvalgt af Villum Fonden og Realdania til et helt særligt projekt.

Gennem en bevilling fra initiativet ’Boligbyggeri fra 4 til 1 planet’ skal de nemlig være med til at skabe eksempelbyggerier, som skal vise hele branchen, hvordan vi kan bygge nyt med et klimaaftryk på en fjerdedel af det normale.

Målet er at udvikle løsninger og eksempler, der gør det muligt at reducere klimaaftrykket fra nyt boligbyggeri i Danmark med 75 procent inden 2030.

Læs også: Nytænkning af traditionelle byggemetoder afgørende i bæredygtigt byggeri

”Vi sætter gang i en proces, der sikrer, at vi om få år har ni bæredygtige boligfyrtårne fordelt over landet til inspiration for den samlede branche. Den videre udvikling er nødt til at være efterspørgselsdrevet, og derfor skal de boliger, vi støtter, ikke bare være klimavenlige. Det skal være sunde, attraktive, behagelige boliger, der kan udgøre en attraktiv ramme for menneskers hverdag,” siger Stig Hessellund, projektchef i Realdania.

Markant lavere klimabelastning
Hver bygherre forpligter sig med bevillingen til at stile efter en klimabelastning på 2,5 kilogram CO2 per kvadratmeter årligt.

De ni bygherrer og type af byggeri:

  • AKF, privat bygherre: Rækkehus
  • Arealudviklingsselskabet for Sygehusgrunden Holstebro, privat bygherre: Rækkehus (nybyg) og etagebyggeri (transformation)
  • Birch Ejendomme, privat bygherre: Rækkehus
  • Boligselskabet Sjælland, almen boligorganisation: Rækkehus
  • Domea (på vegne af Boligselskabet Sydsjælland), almen boligorganisation: Rækkehus
  • Himmerland Boligforening, almen boligorganisation: Etagebyggeri
  • Ikano Bolig, privat bygherre: Rækkehus
  • Lejerbo, almen boligorganisation: Rækkehus
  • NREP, privat bygherre: Etagebyggeri

Kilde: Realdania.

Det er en fjerdedel af den gennemsnitlige klimabelastning ved nybyggeri i Danmark i dag og omtrent en femtedel af den nye lovmæssige grænseværdi på 12 kilogram CO2.

”Nu forsøger vi at bidrage med et projekt, hvor vi bringer eksperter, bygherrer, rådgivere og entreprenører sammen for at løse en utrolig ambitiøs udfordring. Vi har fået 45 ansøgninger fra nogle af branchens mest toneangivende aktører, og antallet af ansøgninger, ambitionsniveauet og viljen til at udvikle fremtidens løsninger inden for byggeriet indgyder i den grad håb,” siger Michael K. Rasmussen, projektchef hos Villum Fonden.

Lejerbo er en af de bygherrer, som nu er blevet en del af initiativet. Her ser Jesper Kort Andersen, fagchef for byudvikling og bæredygtighed, projektet som en afgørende løftestang for at accelerere udviklingen.

Læs også: Forsikringsselskab: Bæredygtigt byggeri er en udfordring for brandsikkerheden

”Vi ser det som en fantastisk - og meget nødvendig - mulighed for at afprøve og teste nye løsninger, inden de udrulles i stor skala. Vi kan som selvstændige aktører ikke drive den her udvikling alene, men ved at investere i rådgivning, materialeafprøvning og procesudvikling kan vi på tværs af projekter og aktører være med til at drive en kollektiv indsats for at sætte turbo på udviklingen,” siger han.


René Brandt, direktør hos Ikano Bolig, som også blandt vinderne, understreger vigtigheden af, at branchen tager ansvar.

”Vi går ind i det her, fordi det er bydende nødvendigt at lave nogle kvantespring indenfor bæredygtighed i byggeriet. Branchen står samlet set for omkring 30 procent af CO2-udledningen i Danmark. Så vi har et stort ansvar. Vi kommer med vores del af bevillingen til at sætte fokus på blandt andet stærkt specialiseret rådgivning og risikoafdækning, som sikrer skalerbarhed i løsningerne,” siger han.

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere