26.10.2017 | Klima, miljø og energi
De største danske virksomheder anser ikke klimaforandringer som en finansiel risiko
Indhold fra partner Hvad er dette?
Kun otte ud af de 94 største danske virksomheder anser klimaforandringer som en finansiel risiko, der skal med i årsregnskabet, viser KPMGs rapport Survey of Corporate Responsibility Reporting 2017.
Når havneanlæg i højere og højere grad bliver udsat for oversvømmelser, tørke og hungersnød sender millioner på folkevandringer og orkaner skaber ødelæggelser for millioner, kan det også mærkes på bundlinjen hos firmaer, der opererer i de berørte områder.
Derfor er det problematisk, når både danske og internationale virksomheder ikke oplyser investorer om den stigende finansielle risiko, klimaforandringerne udgør.
"Når virksomheder ikke tager højde for klimarelaterede risici, der kan påvirke deres kerneydelser, betyder det, at investorerne har nogle blinde vinkler, og ikke kan få det fulde overblik over, hvor risikable deres investeringer egentlig er. Derfor ser vi også i disse år, at presset på virksomhederne for at tage klimaforandringerne med i deres årsregnskaber stiger," siger Partner i KPMG Danmark Niels Vendelbo i en artikel i Finans.dk d. 26 oktober 2017.
Klimaforandringerne udgør en finansiel risiko for virksomheder i hele verden, men som KPMG-rapporten Survey of Corporate Responsibility Reporting 2017 viser, er det meget få firmaer, der tager højde for risikoen i deres årsregnskaber. Rapporten inkluderer 4.900 af de største virksomheder i verden, og på verdensplan mangler tre fjerdedele at godtgøre for risikoen, mens tallet er over 90 procent blandt de 94 største firmaer i Danmark.
Virksomhederne skal udfordres
KPMGs rapport viser, at virksomhederne skal udfordres endnu mere, hvis man vil have flere af dem til at tage de finansielle risici ved klimaforandringerne seriøst. Rapportens resultater understreger behovet for den Taskforce, det internationale Financial Stability Board (FSB) har nedsat. Allerede i 2015 advarede FSB om, at klimaforandringerne kan destabilisere verdensøkonomien og tidligere i år kom Taskforcen så med anbefalinger til, hvordan virksomheder bør godtgøre for de klimarelaterede risici i deres årsregnskab.
"Hvis virksomhederne i højere grad tager højde for klimaforandringerne i deres årsregnskab, vil det også give et bedre grundlag for at tage stilling til, hvad man eventuelt kan gøre for at modvirke de negative konsekvenser," siger Niels Vendlebo. Han anbefaler, at danske virksomheder kommer i gang med det samme, så de ikke risikerer at miste investorer, og at kapital- og forsikringsomkostningerne vil eskalere.
Danske virksomheder scorer højt på menneskerettigheder og FN's verdensmål
KPMGs rapport kigger på en lang række forhold omkring Corporate Social Responsibility (CSR) hos 4900 af de største virksomheder i verden. Selvom de største danske virksomheder klarer sig dårligt, når det kommer til at tage højde for de finansielle risici ved klimaforandringer, scorer de generelt højt på en lang række andre parametre.
Næsten 95 procent rapporterer nu på CSR i deres årsrapport, hvilket til dels skyldes en ændring af regnskabsloven, der trådte i kraft sidste år. 80 procent anser menneskerettighederne som et anliggende for deres virksomhed, og over 40 procent linker, i årsrapporten, FN's nye verdensmål til deres forretningsaktiviteter.
For yderligere information om CR-rapporten kontakt:
Senior Konsulent, Ida Ginsborg: iginsborg@kpmg.com eller
Konsulent, Desislava Kavaldzhieva: dkavaldzhieva@kpmg.com
Samfund
Indspark: Behov for retningslinjer til at sikre bæredygtig brug af kunstig intelligens
Klima, miljø og energi

Få inspiration til at arbejde med de finansielle risici ved klimaforandring
Det handler ikke om hvordan virksomhederne påvirker miljøet, men hvordan klimaforandringer påvirker den måde vi driver virksomhed på. Det var en af hovedtemaerne på et seminar hos KPMG d. 19 april hvor flere nordiske virksomheder inviteret for at diskutere TCFD's anbefalinger, muligheder og udfordringer ved implementering af disse.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

AI belyser danske virksomheders CO2-udledninger
Kunstig intelligens er på vej til at ændre verden, og KPMG arbejder med en række konkrete AI-projekter, der skal sikre, at de nye værktøjer bliver brugt etisk forsvarligt og til at løse globale udfordringer.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Hvorfor skal virksomheder forholde sig til klima-relaterede finansielle risici og hvordan griber man det an?
Det spørgsmål var mere end 30 nordiske virksomheder og investorer i sidste uge samlet hos KPMG for at diskutere. En række anbefalinger danner grundlaget for, hvordan virksomheder kan starte, men hverken investorer, CSR- eller økonomiansvarlige tror det bliver nemt.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

En køreplan for kunstig intelligens
"An Operating Model for Sustainable AI" er den ramme som KPMG benytter som grundlag for rådgivning og implementering af AI hos etablerede kunder verden over.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

What KPMG tells its clients about the TCFD recommendations
According to the KPMG Corporate Responsibility survey 2017, 78% of the researched companies believe that corporate responsibility information is relevant for investors. Therefore, most of the world’s largest companies integrate financial and non-financial data in their annual financial reports.
Indhold fra partner