26.10.2017  |  Klima, miljø og energi

De største danske virksomheder anser ikke klimaforandringer som en finansiel risiko

Indhold fra partner Hvad er dette?

Kun otte ud af de 94 største danske virksomheder anser klimaforandringer som en finansiel risiko, der skal med i årsregnskabet, viser KPMGs rapport Survey of Corporate Responsibility Reporting 2017.

Når havneanlæg i højere og højere grad bliver udsat for oversvømmelser, tørke og hungersnød sender millioner på folkevandringer og orkaner skaber ødelæggelser for millioner, kan det også mærkes på bundlinjen hos firmaer, der opererer i de berørte områder.

Derfor er det problematisk, når både danske og internationale virksomheder ikke oplyser investorer om den stigende finansielle risiko, klimaforandringerne udgør.

"Når virksomheder ikke tager højde for klimarelaterede risici, der kan påvirke deres kerneydelser, betyder det, at investorerne har nogle blinde vinkler, og ikke kan få det fulde overblik over, hvor risikable deres investeringer egentlig er. Derfor ser vi også i disse år, at presset på virksomhederne for at tage klimaforandringerne med i deres årsregnskaber stiger," siger Partner i KPMG Danmark Niels Vendelbo i en artikel i Finans.dk d. 26 oktober 2017.

Klimaforandringerne udgør en finansiel risiko for virksomheder i hele verden, men som KPMG-rapporten Survey of Corporate Responsibility Reporting 2017 viser, er det meget få firmaer, der tager højde for risikoen i deres årsregnskaber. Rapporten inkluderer 4.900 af de største virksomheder i verden, og på verdensplan mangler tre fjerdedele at godtgøre for risikoen, mens tallet er over 90 procent blandt de 94 største firmaer i Danmark.

Virksomhederne skal udfordres

KPMGs rapport viser, at virksomhederne skal udfordres endnu mere, hvis man vil have flere af dem til at tage de finansielle risici ved klimaforandringerne seriøst. Rapportens resultater understreger behovet for den Taskforce, det internationale Financial Stability Board (FSB) har nedsat. Allerede i 2015 advarede FSB om, at klimaforandringerne kan destabilisere verdensøkonomien og tidligere i år kom Taskforcen så med anbefalinger til, hvordan virksomheder bør godtgøre for de klimarelaterede risici i deres årsregnskab.

"Hvis virksomhederne i højere grad tager højde for klimaforandringerne i deres årsregnskab, vil det også give et bedre grundlag for at tage stilling til, hvad man eventuelt kan gøre for at modvirke de negative konsekvenser," siger Niels Vendlebo. Han anbefaler, at danske virksomheder kommer i gang med det samme, så de ikke risikerer at miste investorer, og at kapital- og forsikringsomkostningerne vil eskalere.

Danske virksomheder scorer højt på menneskerettigheder og FN's verdensmål

KPMGs rapport kigger på en lang række forhold omkring Corporate Social Responsibility (CSR) hos 4900 af de største virksomheder i verden. Selvom de største danske virksomheder klarer sig dårligt, når det kommer til at tage højde for de finansielle risici ved klimaforandringer, scorer de generelt højt på en lang række andre parametre.

Næsten 95 procent rapporterer nu på CSR i deres årsrapport, hvilket til dels skyldes en ændring af regnskabsloven, der trådte i kraft sidste år. 80 procent anser menneskerettighederne som et anliggende for deres virksomhed, og over 40 procent linker, i årsrapporten, FN's nye verdensmål til deres forretningsaktiviteter.

For yderligere information om CR-rapporten kontakt:

Senior Konsulent, Ida Ginsborg: iginsborg@kpmg.com eller

Konsulent, Desislava Kavaldzhieva: dkavaldzhieva@kpmg.com

Mere fra KPMG

KPMG

http://bit.ly/KPMG_CSR

I dag er det i stigende grad vigtigt for virksomheder at forholde sige til miljømæssige og sociale udfordringer. For en virksomheds succes defineres ikke længere kun ud fra den profit, den skaber, men også ved at være i front med CSR-arbejde.I KPMG følger vi udviklingen af internationale og nationale trends og lovkrav tæt. Vi støtter virksomheder i at leve op til nationale og internationale CSR-kr…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere