19.07.2022 | Supply chain
Debatindlæg: EU-tekstilstrategi vil vende modeindustrien på hovedet
Ifølge lektor Else Skjold og CSR-chef Ellen Marie Friis Johansen fokuserer en ny tekstilstrategi for meget på genanvendte materialer og for lidt på, hvad man kan gøre for at sikre tøjets levedygtighed.
Else Skjold og Ellen Marie Friis Johansen påpeger, at den nye tekstilstrategi har for lidt fokus på, hvad langtidsholdbart design egentlig er. Arkivfoto.
I marts lancerede EU-Kommissionen en ny tekstilstrategi, som skal repræsentere et paradigmeskifte inden for modeindustrien.
Det handler om, at mode skal være langsomt, vi skal have færre kollektioner og tøjet skal holde længere og genbruges.
Men strategien inkluderer ikke spørgsmålet om, hvad det langtidsholdbare design er, og det skaber en falsk forståelse af, at cirkulært design kun handler om genbrugte materialer.
Læs også: Teknologierne til at genanvende tekstiler findes, men skalering er vanskelig
Det skriver Else Skjold, lektor og ph.d. i design og bæredygtighed på det Kongelige Akademi, og Ellen Marie Friis Johansen, CSR-chef hos Dansk Erhverv, i et debatindlæg hos Altinget.
Ifølge dem kan de mest cirkulære produkter ende med ikke at få sig en ejermand, og det afspejler sig ved, at op mod 60 procent af varer bliver returneret og op mod en tredjedel af alt produceret tøj ikke når forbrugeren.
De påpeger, at det er mellem 3 og 10 procent af danskernes kasserede tøj, der skaber værdi på det cirkulære marked – mens resten møder en ukendt skæbne.
Læs også: Kemikalie-indhold i brugte tekstiler kan hæmme genanvendelse
For dem handler det om at stoppe med at producere tøj til en idealfigur, hvor der blandt andet ikke tages hensyn til, at kroppen kan forandre sig gennem tiden.
Derudover har outsourcing af modeindustrien gjort, at man har mistet evnen til at innovere, mistet håndværket, know-how og viden.
”En ting er sikker: Vi er nødt til at sætte langt mere fokus på designfasens betydning for produktionernes bæredygtighed fremover. Vi skal forske i og uddanne til at designe bæredygtigt og lade disse kompetencer bliver afgørende for, at dansk mode bevarer sit stærke brand i en helt ny bæredygtig og cirkulær æra”, slutter de i debatindlægget fra Altinget.
- HCL
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Strategi & ledelse

Hos Rema 1000 er brunkul til grillen passé
Gennem et nyt samarbejde bliver det ikke længere muligt at finde brunkul hos Rema 1000. Fra i år vil supermarkedskæden nemlig kun sælge biobaserede briketter.
Strategi & ledelse

Byggecentre kan få hjælp til at gøre kunderne klogere på bæredygtighed
Tre ud af fire danskere har lidt eller ingen viden om bæredygtige byggematerialer. Det vil Videncentret Bolius, foreningen Realdania og Danske Byggecentre lave om på, og derfor inviterer partnerne landets byggecentre til at søge midler til bæredygtige idéer og aktiviteter.
Klima, miljø og energi

Danske Rederier: CO2-lagring i Nordsøen er godt nyt
Energistyrelsen har netop åbnet for ansøgning om tilladelse til lagring af CO2 i Nordsøen. Og det er Danske Rederier positive over for og mener, det kan sikre både klima og arbejdskraft.
Klima, miljø og energi

Hver anden borger er villig til at ændre adfærd for klimaet
De fleste danskere ønsker at leve mere bæredygtigt. Men det er blot hver femte, der faktisk gør det, viser ny rapport.
Klima, miljø og energi

Amerikanske stater boykotter grønne investeringer
Investeringsselskaber, der har fokus på bæredygtighed og ESG, bliver nu boykottet af flere stater i USA.
Samfund

Fem lande er klimaskyld i udviklingslandes tab af 6.000 mia. dollars
Forskere har lavet en model, der viser, hvor store økonomiske tab de største klimasyndere forårsager i andre lande. Håb og frygt i lige mål for, at det kan gøre erstatningssøgsmål mulige.