Den engelske regering donerer millioner til dansk miljøorganisation
Den engelske regerings udviklingsorganisation DFID har doneret knap otte millioner kroner til den danske miljøorganisation NEPCon som støtte til organisationens arbejde for handel med lovligt træ.
Den danske miljøorganisation NEPCon, der er specialist i ansvarlig skovdrift og handel med træ, har fået tildelt en donation på over 7,8 millioner kroner fra den engelske regerings udviklingsorganisation DFID.
Læs også: FSC bedst til certificering af træ
Millionbeløbet er øremærket til et bestemt projekt, der skal formidle fakta om ulovlig skovhugst i 10 tropiske lande og vejlede importører af træ fra områderne om risikoen for at få ulovligt træ med i købet. En viden, der skal hjælpe virksomheder i Danmark og resten af EU med at sikre, at de lever op til EUs Tømmerlov, der trådte i kraft i 2013 og har til formål at holde ulovligt træ ude af EU-markedet.
Projektet handler om at omsætte kravene i Tømmerloven til forståelig og praktisk vejledning for virksomheder, der køber træ eller træprodukter fra de ti lande, siger Christian Sloth, der er ekspert i handel med lovligt træ hos NEPCon.
Vejlede importørerne
Projektet vil blandt andet stille skarpt på, hvilke ulovligheder der kan være risiko for i hvert enkelt land samt vejlede importørerne om, hvad de kan gøre for at sikre sig imod ulovligt materiale fra de ti lande.
Og den viden er der ifølge Christian Sloth stort behov hos virksomhederne.
Det kan være svært for den enkelte virksomhed at skaffe alle fakta og at udføre de vurderinger, som loven kræver. Mange har ikke kompetencerne til det. Det giver heller ikke meget mening, at alle virksomheder, der importerer fra et bestemt land, hver især skal gøre det samme stykke arbejde, siger Christian Sloth, der forklarer, at målet er, at der skal produceres frit tilgængelige vejledninger for hvert af de ti eksportlande.
Læs også: FSC slår et slag for bæredygtigt træ i byggeriet
Ulovlig skovdrift er særligt udbredt i troperne, og illegal skovdrift er ifølge NEPCon forbundet med mange alvorlige problemer - herunder livsfarlige arbejdsforhold, børnearbejde, negativ klimaeffekt og ødelæggelse af naturen. Derfor fastlår Christian Sloth også, at EUs Tømmerlov er nødvendig, selvom han mener, at kravene er barske.
-SSM