Der mangler grønne gulerødder i transporten
Distributionsvirksomheden GLS vil egentlig gerne skifte til grønnere leveringsformer, eksempelvis elbiler, men savner politisk opbakning til at forcere de mange praktiske og teknologiske udfordringer, der byder sig til.
Effektivisering, digitalisering og klimahensyn er fylder mere og mere i transport- og logistikbranchen, mener i hvert fald Transportøkonomisk Forening (TØF) og Transportens Innovationsnetværk (TINV), der derfor havde sat disse emner på dagsordenen til årets Godskonference i slutningen af februar.
Blandt hovedtalerne var Karsten Klitmøller, der er Region Manager for distributionsvirksomheden GLS Denmark. Han fortalte indledningsvis om GLS’ strategi på området og hvor selskabet står i dag.
”Vi har 60 procent af vores trafik på last mile, hvoraf næsten halvdelen er i Østdanmark, og vi har selvfølgelig nogle målsætninger om at gøre vores drift mere klimavenlig. Det skal bl.a. ske gennem ruteoptimering og bedre brug af data, og meget gerne også selve teknologien på vejene”, sagde han.
Det sidste punkt rummer både de største muligheder og de største udfordringer, understregede han. En ting er således de populære elcykler, som bl.a. DHL også bruger – ”De er god branding, men kapaciteten er begrænset”, som Karsten Klitmøller sagde – noget andet er de reelle varebiler.
Tiltag som lokkemad
”Vi vil meget gerne skifte hele vores flåde af dieselbiler ud med elektriske varevogne, men de biler findes i vores optik ikke pt. Jeg har stadig ikke set den første, rene elvarebil, dvs. en, der ikke bare er en ombygget dieselbil, og de rummer nogle økonomiske og praktiske udfordringer”, sagde han og fortsatte:
”Elvarebilerne er dyrere og kan laste mindre, fordi batterierne optager en del af pladsen. Det betyder, at hvis vi skiftede alle vores biler til el, så ville vi få brug for 20 procent flere vogne. Derudover er der opladningssituationen, hvor tidsforbruget er et problem, plus at der indtil videre ikke er nok ladestandere. Alt i alt gør det, at vi ikke rigtig tror på el lige nu”, sagde Karsten Klitmøller.
Han nævnte derefter en række tiltag, som kunne fungere som ’lokkemad’ for industrien. Det være sig eksempelvis bedre/gratis parkering for elvarebiler, adgang til gågader og busbaner, højere tilladt totalvægt og lavere afgifter.
Læs også: De første elektriske lastbiler kører nu på danske veje
For som han sagde: ”Det er svært at være proaktiv på det her felt; vi vil gerne have nogle gulerødder fra politisk hold for at blive grønne og tage skridtet med en teknologi, som på det her stadie, vi er på nu, risikerer at stresse vores chauffører, fordi de bliver bekymrede for rækkevidden i deres biler.”