Det grønne BNP genopstår for private midler
Sidste år lukkede regeringen for finansieringen af det grønne bruttonationalprodukt. Det, mener en gruppe forskere og fagfolk dog, er en fejl, og har nu fået penge til at genetablere projektet med private midler.
Forskerne mener, at Danmark, ligesom f.eks. Holland, Sverige og Canada, skal have et grønt nationalregnskab. Desuden skal forskerne udvikle en en ny miljøøkonomisk model. I øjeblikket eksisterer der ikke en model for dansk samfundsøkonomi, der tager systematisk højde for samspillet mellem den økonomiske aktivitet og miljøet. Det skriver Information.
Læs også: Status på det grønne nationalregnskab: vigtigt arbejde i gang
"I dag kan man år for år konstatere, at det traditionelle bnp er steget så og så meget. Men hvad nu hvis man også tager højde for miljøfaktorerne, har der så overhovedet været en vækst? Vi håber, at et grønt bnp kan give redskaber til mere systematisk at indarbejde miljøpolitikken i den almindelige politiske planlægning og bedømme miljøeffekterne af den førte politik i alle sektorer," siger tidligere overvismand, professor Peter Birch Sørensen fra Økonomisk Institut på Københavns Universitet, der er med til at lede projektet, til Information.
Modellerne skal bruges
Midlerne kommer fra Carlsbergfondet og KR Fonden, som samlet har givet knap 8,5 millioner kroner til det grønne bnp og udviklingen af den miljøøkonomiske model.
Der er hårdt brug for et nyt økonomisk paradigme i en tid, hvor der er stigende behov for at kunne vurdere, hvordan forskellige miljø- og klimamål kan nås på den mest effektive måde set fra et samfundsøkonomisk synspunkt,” udtaler Carlsbergfondets bestyrelsesformand Flemming Besenbacher
Hvem og hvad om de to projekter
GREEN REFORM-projektet, som skal udvikle den miljøøkonomiske model, gennemføres i samarbejde med Danish Institute for Economic Modelling and Forecasting, DREAM.
”Danmarks grønne nationalprodukt”-projektet gennemføres i samarbejde med Danmarks Statistiks afdeling for Det Grønne Nationalregnskab. I projektet indgår endvidere et samarbejde med forskere ved Københavns Universitets Institut for Statskundskab, der skal undersøge de politiske, institutionelle og administrative barrierer for anvendelse af det grønne BNP som led i de politiske beslutningsprocesser.
"Vi er taknemmelige for den private støtte. Og vi håber, at det grønne bnp vil blive set som et nyttigt redskab af både politikere, embedsværk, forskere og tænketanke, og at det bliver muligt at føre det ajour år for år på basis af løbende data," fortsætter han.
For at inddrage relevant viden fra en række af de potentielle brugere af forskningsresultaterne er der oprettet et Advisory Board for begge projekter, hvor repræsentanter for Finansministeriet, Miljø- og Fødevareministeriet, Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, Danmarks Statistik, Det Økonomiske Råd og Klimarådet deltager. Det skriver Carlsbergfondet.
Læs også: Ny portal skal hjælpe virksomheder i gang med cirkulær økonomi
Arbejdet med at etablere et grønt nationalregnskab blev påbegyndt i 2015 af Danmarks Statistik med midler bevilget af SSFR-regeringen. Resultaterne af det arbejde blev præsenteret i marts 2017, men blev i september samme år lukket af den nuværende regering.
-EHS