20.03.2015  |  Kommunikation

Det offentlige kan nu nemt vælge miljømærkede varer

Offentlige indkøbere får fremover langt nemmere ved at vælge miljømærkerede varer, når de køber alt fra rengøringsmidler til møbler og papir. Et forslag til en ny udbudslov giver dem nu muligheden.

Hvert eneste år bruger den offentlige sektor knap 300 mia. kroner på indkøb af bleer, maling, tekstiler, byggeprodukter og andre varer og ydelser. Men i dag kan det være meget besværligt for indkøberne i kommunerne, regionerne og i staten at stille krav om, at varerne skal være miljømærkede.

Læs også: Nyt værktøj skal fremme ansvarligt indkøb

Det vil der nu blive lavet om på med et nyt lovforslag til en ny udbudslov. Det vil gøre det nemmere at stille krav om miljømærker, når det offentlige køber en række produkter.

”Jeg håber, at rigtig mange offentlige indkøbere vil gøre brug af de nye muligheder i udbudsloven. De kan være med til at sætte skub i efterspørgslen efter miljømærkede varer og samtidig bidrage til en grøn omstilling af den offentlige sektor. Miljømærkede varer indeholder mindre skadelig kemi og skaber mindre affald til fordel for både miljøet og borgere”, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

De store mængder varer, den offentlige sektor indkøber hvert år, gør, at det spiller en væsentlig rolle, hvad kommunernes, regionerne og staten køber ind. Dermed kan det offentlige være med til at understøtte markedet for grønne produkter.

Forslaget til en ny udbudslov kan medvirke til, at der bliver stillet mere ensartede grønne krav til leverandørerne, samtidig med at belastningen på miljøet fra det offentlige forbrug mindskes.

”Regeringen ønsker at anvende den offentlige efterspørgsel til at understøtte en grøn omstilling. Det er derfor vigtigt, at der er mulighed for, at det offentlige nemt kan stille miljøkrav i deres indkøb.  Det er også rigtig godt for virksomhederne, der gerne vil udvikle grønne produkter, at de bliver mødt med ensartede miljøkrav. På den måde kan de udvikle løsninger, der favner bredt og rammer et stort og voksende marked”, siger Kirsten Brosbøl.

Læs også: Nu skal al statens træ være bæredygtigt

Produkter som rengøringsmidler, vaskepulver og plejeprodukter ved de fleste, at man kan få med miljømærker på. Men faktisk findes Svanemærket på produkter og serviceydelser inden for 46 forskellige produktgrupper i Danmark.

Og der findes i dag samlet set mere end 10.000 forskelige produkter og serviceydelser, der er miljømærkede enten med Svanen eller EU-mærket Blomsten – lige fra vaskepulver, husholdningspapir, bleer, legetøj, maling, tekstiler, byggeprodukter, TV og batterier til serviceydelser som for eksempel rengøring, trykkerier og hoteller.

- JKK 

Mere fra Joe

Joe Kristian Kipp

  • CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere