20.09.2021  |  Klima, miljø og energi

DI: Aftale om overskudsvarme er en kæmpe gevinst for klimaet

Indhold fra partner Hvad er dette?

I fremtiden vil overskudsvarmen fra virksomhedernes produktion blive brugt til opvarme huse og lejligheder i stedet for at blive sendt ud i en blå luft. Det skyldes en aftale, som netop er indgået af partierne bag energiforliget. DI anslår, at yderligere op mod 128.000 enfamiliehuse kan blive opvarmet med overskudsvarme, hvis potentialet bliver udnyttet fuldt ud.

"I fremtidens klimavenlige samfund er det bydende nødvendigt, at vi udnytter energien så effektivt som muligt. Og det her er energieffektivisering, så det basker. Vi sender den varme, som virksomhederne alligevel ikke kan bruge til noget, ud i fjernvarmenettet, hvor den kan gøre nytte", siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

En stribe afgifter og uhensigtsmæssige regler har spændt ben for, at overskudsvarmen fra virksomhederne hidtil har kunne udnyttes fuldt ud. Varmen er i stedet gået til spilde.

Men med dagens aftale skal der ikke længere betales afgifter, hvis der er indgået en energieffektiviseringsaftale (tidligere kaldet certificeringsordningen). Det betyder, at det bliver rentabelt at udnytte langt mere af virksomhedernes overskudsvarme.

"Det er et eksempel på det, vi er så gode til i Danmark. Vi får systemerne til at arbejde sammen, og udnytter hinandens styrker. I dette tilfælde er det til gavn for både klimaet og vores velstand, fordi vi spilder mindre energi", siger Lars Sandahl Sørensen.

DI har tidligere anslået, at yderligere op mod 128.000 enfamiliehuse kan blive opvarmet af overskudsvarme  gennem fjernvarmenettet. Dermed skal der bruges mindre energi fra andre kilder som kul eller biomasse.

"Det er en kæmpe gevinst for klimaet, og det viser vejen til fremtidens grønne samfund, hvor produktionen af energi og forbruget er koblet sammen på en helt anden måde end i dag. På den måde får vi endnu flere grønne eksempler, som vi kan vise frem til resten af verden", siger Lars Sandahl Sørensen.

Med aftalen slutter et årelangt sværdslag i dansk politik om udnyttelsen af overskudsvarme, hvor DI har arbejdet for at sikre, at overskudsvarmen bliver udnyttet i stedet for at gå til spilde.

Mere fra Dansk Industri

Dansk Industri

www.di.dk

  • di@di.dk
  • 3377 3377
  • H. C. Andersens Boulevard 18, 1787 København V

DI arbejder for at sikre de bedst mulige rammer for virksomhedernes CSR-arbejde på såvel dansk, europæisk og globalt plan.DI's indsats spænder bredt, da CSR-arbejdet ofte baseres på globale principper såsom FN’s konventioner og OECD retningslinjer og udmønter sig i såvel EU som national lovgivning.CSR adresserer globale udfordringer, hvorfor de fleste virksomheder refererer til globale princip…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere