24.10.2022 | Klima, miljø og energi
DI: En hasteopgave at få skiftet gas ud med fjernvarme i kommunale bygninger
En analyse fra Dansk Industri viser, at over 60 procent af landets kommunale bygninger har dårlig isolering, utætte vinduer og højt varmeforbrug. Samtidig opvarmes hver fjerde bygning med et gasfyr. Energikrisen bør derfor få alle landets kommuner til at sætte fart på energirenoveringen, lyder opfordringen.
Flere bygninger i landets kommuner har energimærke D til G, viser analyse fra Dansk Industri. Arkivfoto.
Verden står midt i en energikrise, med tårnhøje priser på gas og olie. Og med Danmarks mål om en 70 procents reduktion af CO2-udledningerne inden 2030 i baghovedet, mener man hos DI Byggeri, at der skal sættes fart på i energirenoveringen af kommunale bygninger som skoler, jobcentre og sportshaller.
En ny analyse fra brancheorganisationen viser nemlig, at 696 kommunale bygninger i København og 751 i Aarhus har energimærke D til G.
Læs også: Flere pensionskasser har ikke konkrete klimamål for ejendomsinvesteringer
Hertil kommer at knap hver fjerde kommunale bygning opvarmes med gas. Det er i alt cirka 7.000 kommunale bygninger.
”Det er for kommunerne, som for alle andre med naturgas, en hasteopgave at få skiftet naturgassen ud med fjernvarme, varmepumpe eller anden varmekilde. Når kommunerne alligevel er i gang med den opgave, er det oplagt i samme ombæring at skifte vinduer, isolere og hvad der ellers skal til for, at bygningen udnytter energien bedst muligt”, siger branchedirektør Anders Stouge, DI Byggeri.
Læs også: Byggeriet tømmer Danmark for råstoffer: Nu råber branchen vagt i gevær
Han mener derudover, at der ligesom er et krav om en årlig energirenoveringsrate på minimum tre procent af de statslige bygninger, bør der være et tilsvarende krav om en renoveringsrate på minimum tre procent i den kommunale bygningsmasse,
”Det bør være en bunden opgave for politikerne på Christiansborg at tage stilling til efter valget. Der er simpelthen alt for mange skoler, rådhuse, jobcentre, sportshaller og andre kommunale bygninger, der fyrer for gråspurvene”, siger han.
- HCL
Klima, miljø og energi

Landmænd viser stor interesse for opsætning af solceller
LanboNord oplever massiv interesse fra landmænd, der gerne vil etablere solceller i landbruget. Det er nemlig god forretning, lyder det.
Samfund

Bankkollaps puster til transatlantisk antiklimakamp
I USA når kritikken af selskabers fokus på ESG nye højder, efter at Silicon Valley Bank for nylig lukkede dørene, og den amerikanske præsident var nødsaget til at nedlægge veto mod et anti-ESG-forslag.
Klima, miljø og energi

Nu går Det Grønne Forskernetværk i luften
Der var mere end fuldt hus, da forskere fra landets universiteter inviterede til lanceringen af Det Grønne Forskernetværk – et netværk, der skal styrke deres stemme i den offentlige debat, presse universiteter mod en grønnere retning og etablere nye indbyrdes samarbejder.
Klima, miljø og energi

Energikoncern stopper med at sælge ”grøn strøm”
Danske Norlys vil ikke længere være en del af Forbrugerombudsmandens mærkningsordning for Grøn Strøm. ”Mærkningen giver ikke mere grøn strøm”, lyder forklaringen.
Strategi & ledelse

Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten
Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.
Klima, miljø og energi

Rapport: Op mod 44 procent af det træ, der fældes i Danmark, kan ikke spores
I den første rapport over Danmarks samlede forbrug af træ konkluderer forskere fra Københavns Universitet, at vi ikke ved, hvor næsten halvdelen af det træ, der fældes i Danmark, kommer fra. Og det er et problem, lyder det fra forskerne bag rapporten, da viden om vores træforbrug er vejen til mere bæredygtighed på området.