06.10.2022  |  Supply chain

Byggeriet tømmer Danmark for råstoffer: Nu råber branchen vagt i gevær

Der er i stigende grad tomt i de danske grusgrave. Det falder samtidigt med store statslige byggerier som Femern-bæltet og Lynetteholmen skal bygges, og det bringer projekterne i fare, advarer branchen.

Der er brug for en national plan, så dansk byggeri fremover er sikret den nødvendige mængde grus og sand. Det mener repræsentanter for branchen, som oftere oplever en mangel på råstoffer i de danske grusgrave.  

“Vognmænd holder allerede i dag i kø i timevis og kan ikke få det de skal bruge, og man taler om at sejle råstoffer ind, især til Sjælland,” fortæller Bjarne Overgaard, der er adm. direktør i Bedsted Lø Grusværker, til Børsen.

Dog er kernen i problemet er ikke mængden af råstoffer i den danske undergrund i sig selv, men snarere planlægningen af, hvor mange af dem der skal graves op, og hvornår der er behov for dem, påpeger chefkonsulent i Geus, Jakob Kløve Keiding. Og derfor er der brug for en plan.

“I dag bevæger vi os hele tiden på kanten af, om der er nok råstoffer i Danmark til vores vækst. Problemet har været stigende i fire-fem år og er tilspidset i dag. En råstofstrategi ville være rettidig omhu modsat de hovsaløsninger, der bliver mere udbredte i dag,” siger Bjarne Overgaard, der også er bestyrelsesformand i brancheorganisationen Danske Råstoffer.

Læs også: Tekstilgenanvendelse er et guldæg, der venter på at blive klækket

En strategi skal ifølge Danske Råstoffer blandt andet fremskrive behovet for forskellige råstoffer, udstikke rammer for, hvornår råstoffer af de højeste kvaliteter må bruges, og kortlægge hvilke råstoffer er tilgængelige, hvor de findes og i hvor store mængder.

I Norge, Sverige, Finland og Frankrig har man haft nationale råstofplaner i omkring ti år. Men i Danmark har emnet ikke været højt på den politiske dagsorden. Men det er nødvendigt at tage stilling til, argumenterer Jakob Kløve Keiding, da vi afhænger af byggebranchen for at fremme vores infrastruktur såvel som at udbygge den grønne omstilling.

Uden danske råstoffer må vi i stedet importere ressourcerne, som vil påvirke prisen negativt – for genanvendelse af nuværende råstoffer vil være utilstrækkeligt.

”Ingen vil kæmpe for, at vi skal bruge plads på mere råstofindvinding. Men det må man acceptere, hvis man vil have klimatilpasning og ny infrastruktur,” siger Jakob Kløve Keiding.

- KCP

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere