DI vil have biosolutions på finansloven
Der er hårdt brug for opskalering af biologiske løsninger og Danmark er i forvejen i front. Derfor bør staten investere, siger repræsentant for Dansk Industri.
Ifølge Dansk Industri (DI) har Danmark har en unik position inden for biosolutions med internationalt førende virksomheder samt stærke forskningsmiljøer.
Biosolutions kan være produkter eller processer, der udnytter naturlige eller genetisk modificerede organismer til at fremstille materialer og fødevarer, ofte med fokus på mere bæredygtighed og miljø.
”I al ubeskedenhed er vi verdensførende,” skriver de i en artikel på deres hjemmeside, som citerer DI’s fagleder på området, Mikael Wraae Valsted.
Staten må gå forrest for at holde på fordelene
Han konstaterer også, at Danmark allerede har teknologien til at producere nye fødevarer og materialer ved hjælp af biosolutions, men at faciliteterne til opskalering, f.eks. fermenteringstanke op til 100.000 liter, reelt ikke findes i dag.
”Hvis ikke Danmark sætter gang i investeringerne, risikerer vi, at virksomhederne lægger deres produktion uden for Danmark til stor skade for økonomien. Det er simpelthen Danmark næste erhvervseventyr, der glider os af hænde,” skrier Mikael Wraae Valsted.
Derfor efterspørger DI at regeringen afsætter 150 millioner kroner i Finansloven 2025 til investering i prototypen på ”fremtidens biofacilitet”. Ikke at de 150 millioner dækker behovet, men DI er ifølge Mikael Wraae Valsted ”... overbevist om, at hvis først staten deltager, vil de første mange private aktører gerne bidrage med kolde kontanter”.
Fra øl til alverdens materialer
Den danske ekspertise inden for biosolutions kan føres langt tilbage i historien. Til 1883, hvor Emil Chr. Hansen gik rundt på Carlsbergs laboratorier og rendyrkede gær.
Det gav en helt ny, mere effektiv måde at producere øl på og revolutionerede ølbrygningenen i hele verden. Og ifølge Mikael Wraa Valsted står vi i dag over for et lige så stort kvantespring i mulighederne for at producere mere med mindre inden for materialer og fødevarer.
”Konceptet er, at vi kan brygge (dvs. gære nogle sukkerstoffer i sin enkelthed) de materialer og fødevarer, som vi skal bruge, i stedet for de nuværende animalske eller petrokemiske kilder. Således kan vi kraftigt reducere vores behov for landbrugsareal, for vand, for fossil olie og gas samt mindske vores CO2e-udledning,” skriver han.
- EHS