DI vil have biosolutions på finansloven

Der er hårdt brug for opskalering af biologiske løsninger og Danmark er i forvejen i front. Derfor bør staten investere, siger repræsentant for Dansk Industri.

Foto: 123rf.com

30.08.2024

CSR.dk

Ifølge Dansk Industri (DI) har Danmark har en unik position inden for biosolutions med internationalt førende virksomheder samt stærke forskningsmiljøer. 

Biosolutions kan være produkter eller processer, der udnytter naturlige eller genetisk modificerede organismer til at fremstille materialer og fødevarer, ofte med fokus på mere bæredygtighed og miljø.

”I al ubeskedenhed er vi verdensførende,” skriver de i en artikel på deres hjemmeside, som citerer DI’s fagleder på området, Mikael Wraae Valsted.

Staten må gå forrest for at holde på fordelene

Han konstaterer også, at Danmark allerede har teknologien til at producere nye fødevarer og materialer ved hjælp af biosolutions, men at faciliteterne til opskalering, f.eks. fermenteringstanke op til 100.000 liter, reelt ikke findes i dag. 

”Hvis ikke Danmark sætter gang i investeringerne, risikerer vi, at virksomhederne lægger deres produktion uden for Danmark til stor skade for økonomien. Det er simpelthen Danmark næste erhvervseventyr, der glider os af hænde,” skrier Mikael Wraae Valsted.  

Derfor efterspørger DI at regeringen afsætter 150 millioner kroner i Finansloven 2025 til investering i prototypen på ”fremtidens biofacilitet”. Ikke at de 150 millioner dækker behovet, men DI er ifølge Mikael Wraae Valsted ”... overbevist om, at hvis først staten deltager, vil de første mange private aktører gerne bidrage med kolde kontanter”.

Fra øl til alverdens materialer

Den danske ekspertise inden for biosolutions kan føres langt tilbage i historien. Til 1883, hvor Emil Chr. Hansen gik rundt på Carlsbergs laboratorier og rendyrkede gær. 

Det gav en helt ny, mere effektiv måde at producere øl på og revolutionerede ølbrygningenen i hele verden. Og ifølge Mikael Wraa Valsted står vi i dag over for et lige så stort kvantespring i mulighederne for at producere mere med mindre inden for materialer og fødevarer. 

”Konceptet er, at vi kan brygge (dvs. gære nogle sukkerstoffer i sin enkelthed) de materialer og fødevarer, som vi skal bruge, i stedet for de nuværende animalske eller petrokemiske kilder. Således kan vi kraftigt reducere vores behov for landbrugsareal, for vand, for fossil olie og gas samt mindske vores CO2e-udledning,” skriver han.

- EHS

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

30.08.2024CSR.dk

DI vil have biosolutions på finansloven

29.08.2024CSR.dk

Ørsted lukker sit sidste kulfyrede kraftvarmeværk

28.08.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Grøn andelskasse giver fridag til medarbejdere på bagkant af historisk halvårsregnskab

27.08.2024Sustainor

Sponseret

10 gode råd til at vælge den rette IT-løsning inden for ESG

26.08.20242030 Builders

Sponseret

Sustainable Success: Mastering Skills for a Greener Future with a Competency Framework

22.08.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Survival of the Fittest: Fra flueben til kontinuerlig ESG-læring

20.08.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG-råd skal finde fælles fodslag for ESG-arbejdet i bygge- og anlægsbranchen

19.08.2024CSR.dk

Udbud matcher efterhånden efterspørgsel på ESG-uddannelse

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
PERSONLIGT LEDERSKAB

På kurset arbejdes der med deltagernes ”personlige lederskab” som en ledelseskapacitet, der kan udvikles på et individuelt grundlag, og som sikrer værdien af de menneskelige kvaliteter i en organisering. Undervisningsforløbet vil være tilrettelagt ud fra deltagernes egen personlige udviklingsproces, så de efter endt forløb kan træde i karakter med det personlige lederskab.

Dato

13.08.2024

Sted

Dalgas Have, 2000 Frederiksberg

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

CBS Executive Fonden
Kursus
GLOBAL BOARD LEADERSHIP 2024

The Global Board Leadership program is aimed at experienced board members working in a global and international setting with the purpose of strengthening competencies and fostering a general professionalization of board work. During five days, participants will engage with relevant cases focusing on management, strategy, and value creation in board work.

Dato

29.08.2024

Klimakampen ApS
Show
Klimakampen - September 2024

Styrk fællesskabet på din arbejdsplads gennem 4 ugers venskabelig klimakonkurrence 🌍

Dato

02.09.2024

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Opstart: Mini MBA i Sustainability Management

Mini MBA i Sustainability Management er for dig, der ønsker en ambitiøs uddannelse i bæredygtighed. Du bliver undervist af førende eksperter inden for bæredygtighed og SDG’er - heriblandt Steen Hildebrandt, som har været med til at skabe uddannelsen.

Dato

02.09.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Hotel Aarhus