Regionerne er foran i tidsplanen for den grønne omstilling
På bare fem år har regionerne reduceret deres klimaaftryk fra el, varme og transport med hele 45 procent. 2030-klimamålet er indenfor rækkevidde, men langt størstedelen af de hidtidige reduktioner har ikke været til regionernes egen fortjeneste.
Foto: CONCITO
Danmarks fem regioner har i perioden 2018 til 2023 reduceret deres CO2-aftryk fra drift af bygninger og transport med 45 procent. Det viser nye tal fra rådgivningsvirksomheden Niras, som har kortlagt klimaaftrykket fra el, varme og transport.
Udledninger fra disse kilder står for omkring 10 procent af regionernes samlede udledninger. Målet er at opnå en reduktion på 75 procent inden 2030, og regionerne er dermed godt på vej.
Ifølge Danske Regioner er klimaaftrykket faldet fra 215.800 til 119.100 ton CO2 i løbet af de fem år. Samtidig er aktiviteten på sygehusene steget efter COVID-19, hvilket gør faldet bemærkelsesværdigt. Også nye hospitaler som Aarhus Universitetshospital og Gødstrup har bidraget til reduktionen gennem lavere energiforbrug.
Men størstedelen af reduktionen skyldes ikke tiltag fra regionerne selv. Ifølge Danske Regioner er 85 procent af faldet resultatet af den generelle omlægning til grøn energi i Danmark.
Flere initiativer på vej
De resterende 15 procent af reduktionen kan regionerne selv tage æren for. Ifølge Camilla Hove Lund, formand for Danske Regioners udvalg for miljø og klima, er der dog allerede flere konkrete initiativer i gang.
”Der foregår rigtig mange tiltag ude i regionerne for at sænke forbruget af el og varme i vores bygningsmasse. Og det er en udvikling, der vil blive forstærket endnu mere i de kommende år,” siger hun i en pressemeddelelse.
Hun fremhæver blandt andet udrulning af varmepumper, etablering af solceller og udviklingen af bæredygtige sygehuse. Samtidig ser man på, hvordan indkøb, hospitalsdrift og brugen af instrumenter kan ændres for at nedbringe aftrykket yderligere.
”Vi har flere sygehuse, der ikke er bygget færdige endnu, og der kommer man også til at bygge energivenligt,” udtaler Camilla Hove Lund til DR og understreger, at målet for 2030 stadig vurderes som realistisk.
- lhs