Regionerne er foran i tidsplanen for den grønne omstilling

På bare fem år har regionerne reduceret deres klimaaftryk fra el, varme og transport med hele 45 procent. 2030-klimamålet er indenfor rækkevidde, men langt størstedelen af de hidtidige reduktioner har ikke været til regionernes egen fortjeneste.

Foto: CONCITO

28.03.2025

CSR.dk

Danmarks fem regioner har i perioden 2018 til 2023 reduceret deres CO2-aftryk fra drift af bygninger og transport med 45 procent. Det viser nye tal fra rådgivningsvirksomheden Niras, som har kortlagt klimaaftrykket fra el, varme og transport. 

Udledninger fra disse kilder står for omkring 10 procent af regionernes samlede udledninger. Målet er at opnå en reduktion på 75 procent inden 2030, og regionerne er dermed godt på vej.

Ifølge Danske Regioner er klimaaftrykket faldet fra 215.800 til 119.100 ton CO2 i løbet af de fem år. Samtidig er aktiviteten på sygehusene steget efter COVID-19, hvilket gør faldet bemærkelsesværdigt. Også nye hospitaler som Aarhus Universitetshospital og Gødstrup har bidraget til reduktionen gennem lavere energiforbrug.

Men størstedelen af reduktionen skyldes ikke tiltag fra regionerne selv. Ifølge Danske Regioner er 85 procent af faldet resultatet af den generelle omlægning til grøn energi i Danmark.

Flere initiativer på vej

De resterende 15 procent af reduktionen kan regionerne selv tage æren for. Ifølge Camilla Hove Lund, formand for Danske Regioners udvalg for miljø og klima, er der dog allerede flere konkrete initiativer i gang.

”Der foregår rigtig mange tiltag ude i regionerne for at sænke forbruget af el og varme i vores bygningsmasse. Og det er en udvikling, der vil blive forstærket endnu mere i de kommende år,” siger hun i en pressemeddelelse.

Hun fremhæver blandt andet udrulning af varmepumper, etablering af solceller og udviklingen af bæredygtige sygehuse. Samtidig ser man på, hvordan indkøb, hospitalsdrift og brugen af instrumenter kan ændres for at nedbringe aftrykket yderligere.

”Vi har flere sygehuse, der ikke er bygget færdige endnu, og der kommer man også til at bygge energivenligt,” udtaler Camilla Hove Lund til DR og understreger, at målet for 2030 stadig vurderes som realistisk.

- lhs

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

01.04.2025CSR.dk

Velux satser stort på den cirkulære model

01.04.2025CSR.dk

Trump med ultimatum til Europa: Drop diversitetsarbejdet

31.03.2025CSR.dk

Milliarddyr klimasikringsplan møder skepsis fra eksperter

31.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Talent Management Accelerator

28.03.2025CSR.dk

Regionerne er foran i tidsplanen for den grønne omstilling

28.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Sustainable Finance and ESG Integration

28.03.2025Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

27.03.2025Comm2ig

Sponseret

Analyse: Er End User Devices it-forretningens største klima-potentiale?

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

Aalborg Kongres & Kultur Center
Konference
Work Life - et fælles sprog for trivsel og tryghed

Work Life er en årlig tilbagevendende konference med fokus på arbejdsmiljø. Temaet for 2025 er ‘Et fælles sprog for trivsel og tryghed” – og temaet er ikke valgt uden grund, for tallene taler deres tydelige sprog.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Plads 4 9000 Aalborg

Bureau Veritas
Kursus
Risk Management

Uanset din virksomheds type eller størrelse, vil du møde interne eller eksterne risici, som skal vurderes og håndteres således, at de ikke får uforudsete konsekvenser for din virksomhed - og derfor er risk management en forankret del af ISO-standarderne.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus