Due diligence-direktivet mangler nu kun et sæt forhandlinger

EU-parlamentets oplæg til direktivet er nu på plads, hvilket baner vejen for forhandlinger op til endelig vedtagelse.

02.06.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

I flere år har EU-systemet arbejdet på et sæt regler for obligatorisk due diligence på menneskerettigheder og miljø for europæiske virksomheder, i form af Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD).

Med EU-parlamentets godkendelse af en fælles forhandlingsposition i går er der nu kun en forhandlingsrunde tilbage, før indholdet i de nye krav bliver endeligt formuleret og kan træde i kraft.

De forhandlinger går under navnet ”trilouges”, hvor EU-kommissionen, Ministerrådet, som repræsenterer medlemsstaterne, og EU-parlamentet, som repræsentant for borgerne, arbejder for at finde et kompromis mellem i dette tilfælde Kommissionens forslag fra februar 2022, Ministerrådets udspil fra december 2022 og Parlamentets nye udspil.

Hvad handler CSDDD om?

Forslaget til direktivet forpligtiger virksomheder ift. deres egne aktiviteter, deres datterselskaber og deres værdikæder, sidstnævnte defineret som deres ’direkte og indirekte etablerede forretningsforbindelser’. Mere konkret vil virksomheder være forpligtet til at:

  • integrere due diligence i deres politikker. Det betyder a) beskrivelse af virksomhedens tilgang til due diligence på kort, mellem og langt sigt, b) code of conduct/adfærdskodeks som beskriver regler og principper, der skal følges af virksomheden og dets datterselskaber, c) procesbeskrivelse af implementering af due diligence og foranstaltninger for at sikre overholdelsen af code of conduct og udvide dens anvendelse til etablerede forretningsforbindelser.
  • dentificere faktiske eller potentielle negative menneskerettighedsrelaterede og miljømæssige indvirkninger
  • forebygge eller afbøde potentielle indvirkninger, og stoppe eller mindske faktiske indvirkninger
  • oprette og vedligeholde en klageprocedure
  • føre tilsyn med effektiviteten af due diligence-politikken og foranstaltningerne
  • offentligt kommunikere om due diligence.

Klima er også tænkt ind i direktivet, og de største virksomheder skal have en plan for at sikre, at deres forretningsmodel og strategi er forenelig med begrænsningen af den globale opvarmning til 1,5 °C i overensstemmelse med Paris-aftalen.

Kilde: Dansk Industri

Forhandlingerne forventes at begynde i næste uge, og der hersker et stort ønske om endeligt at vedtage direktivet før det næste valg til EU-parlamentet og nedsættelsen af en ny EU-kommission, som sker i juni næste år.

Her kommer slaget til at stå
De store knaster i forhandlingerne forventes ifølge Euractiv og Responsible Investor at blive:

  1. Bestyrelsens ansvar – hvor diskussionen bl.a. handler om hvorvidt bestyrelsen skal kunne holdes ansvarlig for etableringen af due diligence-kontrol, og om en del af deres aflønning skal være knyttet til virksomhedens klimaomstillingsplaner. Især Ministerrådet, dvs. medlemsstaterne, er imod tiltag, som påvirker den fire ledelsesret på virksomhedernes øverste niveau.
  2. Om finanssektoren skal være dækket af CSDDD – hvor Parlamentet siger ja, mens Ministerrådet vil gøre det valgfrit.
  3. Forsyningskæde eller værdikæde – hvor Ministerrådet ønsker at begrænse kravene, mens Parlamentet ønsker at reglerne dækker både leverandører og salg, distribution, transport, lagerfaciliteter og affaldshåndtering.
  4. Hvem gælder direktivet for? Ministerrådet ønsker en langsommere indfasning af forslaget, så det i første omgang kun gælder for meget store virksomheder.
  5. Klager og ansvar – hvor det kan blive krævende at nå til enighed om præcis hvor og hvordan et juridisk ansvar skal kunne placeres, og hvordan berørte parters klageadgang skal skrues sammen.

Panik før lukketid?
EU-parlamentet godkendte forhandlingspositionen med 366 stemmer for og 225 imod. Op til afstemningen var der behov for hvad Euractiv beskriver som ”intense forhandlinger”, fordi centrum-højre gruppen i Parlamentet kom med vidtgående ændringsforslag til nogle af tekstens nøglepunkter. Gruppen ønskede f.eks. at udvande kravene til klima-due diligence og fjerne al omtale af bestyrelsesansvar fra loven. Sidstnævnte er et hovedkritikpunkt fra erhvervslivets organisationer.

Til Euractive siger den fælleseuropæiske erhvervsorganisation, Business Europes direktør, Markus J. Beyrer, f.eks.:

”Due diligence-regler skal være klare, til at arbejde med og ens på tværs af EU. Det foreslåede bestyrelsesansvar er en unødvendig indblanding i udførelsen af god selskabsledelse.”

De sene forhandlinger resulterede som det eneste i, at bestyrelsesmedlemmers ansvar for at etablere og monitorere due diligence-processer ikke er indgår i Parlamentets forhandlingsudspil. Det resultat var langt fra alle tilfredse med:

“Forandring skal komme fra toppen,” sagde Richard Gardiner, EU public policy-ansvarlig i the World Benchmarking Alliance, til EURACTIV. ”Det er uheldigt at den endelige afstemning minimerer rollen bestyrelsen har i forhold til at sikre, at en virksomhed lever op til lovgivning.

Overordnet var World Benchmarking Alliance dog positivt stemt over for Parlamentets udspil:

”Med denne afstemning anerkender EU’s lovgivere, at de nuværende frivillige codes of conduct ikke producerer det seismiske skift, vi har brug for, når vi skal sikre bæredygtig virksomhedsadfærd,” sagde Richard Gardiner.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J