27.02.2017 | Medarbejder
Effektmålinger af investeringer i kvinders rettigheder og sundhed viser en win-win case for både kvinder og virksomheder
Indhold fra partner Hvad er dette?
Det har stor gavnlig effekt, når virksomheder vælger at investere i kvinders sundhed i udviklingslande, fastslår ny rapport.
Som led i et samarbejde mellem Sex & Samfund og IFU - Investeringsfonden for Udviklingslande om at motivere private virksomheder til at investere i kvinders seksuelle og reproduktive sundhed i udviklingslande, har Carve Consulting udarbejdet en rapport, som blandt andet viser, at en virksomhed typisk får 3 USD retur, for hver 1 USD de investerer i kvinders rettigheder på arbejdspladsen. Disse rettigheder kan for eksempel være i forhold til sundhedsforsikring, barsel, adgang til sundhedsfaciliteter eller information. Derudover har virksomhederne også lettere ved at fastholde deres kvindelige medarbejdere ved at tilbyde bedre arbejdsforhold end konkurrenterne.
Ifølge rapporten er resultaterne klare: En virksomheds investeringer i kvinders sundhed og rettigheder på arbejdspladsen sikrer ikke blot kvinders basale menneskerettigheder, men giver samtidig virksomheden betydelige økonomiske og sociale fordele. De eksempler der bliver fremhævet i rapporten viser, at en investering i kvinders sundhed på arbejdspladsen også påvirker familier og lokalsamfund positivt: eksempelvis resulterer større viden om sundhed og familieplanlægning i færre uønskede graviditeter og bedre ernæring og hygiejne.
Formålet med rapporten er at give et overblik over den eksisterende viden om fordelene ved at investere i kvinders sundhed på arbejdspladsen for virksomheder. Det har her vist sig, at en forbedring af kvinders sundhedsrettigheder ikke kun styrker kvinders rettigheder, men også er en forretningsinvestering som både løfter produktionsniveauet og kvaliteten af et givent produkt. Rapporten viser derfor også, at der er et behov for at skabe større synlighed omkring fordelene ved at fremme kvinders sundhed og rettigheder i en virksomhed.
Return on Investment
Analysen af de i alt 47 artikler og rapporter viser, at return on investment (ROI) er en vigtig metode til at påvise, at en investering i kvinders sundhedsrettigheder på arbejdspladsen har mange gavnlige effekter - ikke bare for kvinderne og deres familier, men i sidste ende også for virksomheden i form af øget produktivitet, mindre fravær og større loyalitet blandt de ansatte – altså også en form for employer branding.
Dog skal man være opmærksom på, at udregningerne af ROI ofte er forbundet med en forudsætning om, at der eksisterer et link mellem en investering i et sundhedsfremmende initiativ og øget produktivitet. Men udregningerne der bruges i rapportens cases indeholder usikkerheder, da det er svært at sige, hvad der præcis nedbringer fraværet og er med til at fastholde medarbejdere på arbejdspladsen: er det bedre adgang til viden om kvinders sundhedsrettigheder, lægebesøg og fødselsforberedelse, eller er der andre faktorer, som påvirker den positive udvikling? Der er derfor et uudforsket potentiale for virksomheder i investeringer i kvinders sundhed på arbejdspladsen – et potentiale som flere cases ville kunne kaste lys over.
På trods af den medfødte usikkerhed i brugen af ROI-metoden, taler resultaterne i rapporten for sig selv. Investeringer i kvinders seksuelle og reproduktive rettigheder er en win-win case for både kvinderne selv og virksomhederne. Derudover bidrager disse investeringer også til at fremme læringen om seksuel sundhed i de private hjem, da kvinderne også begynder at fokusere mere på ernæring, hygiejne og familieplanlægning i hjemmet.
Find rapporten nedenfor.
Strategi & ledelse

SDG FUND SUPPORTS EXPANSION OF BLUEBERRY PRODUCTION
The Danish SDG Investment Fund, IFC and FMO has decided to invest in Africa’s leading blueberry producer Mbiza enabling the company to expand its production sites by additional 180 hectare and upgrade packing house infrastructure. The expansion will create 200 – 250 new permanent jobs.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Første Lake Turkana-vindmøller forbundet til el-net
Lake Turkana-projektet på 310 MW er begyndt at producere bæredygtig elektricitet og forsyne det nationale el-net i Kenya. 39 af de 365 vindmøller er i drift, og processen fortsætter de næste par måneder, indtil projektet er fuldt implementeret.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

SDG INVESTMENT FUND KICKS OFF WITH SOLAR PROJECT
The Danish SDG Investment Fund, which was launched in June 2018, has made its first investment in a 19.1 megawatt Ukrainian solar park developed by the Danish company Better Energy. The Danish SDG Investment Fund has committed DKK 37 million, representing close to one third of the total expected investment.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

TRE NYE SOLPARKER I UKRAINE
Tre nye solparker i Ukraine på i alt knap 35 MW skal bidrage til at øge lokal produktion af klimavenlig energi og reducere CO2-udledning. IFU bidrager med godt 40 mio. kr. i lånefinansiering til den samlede projektsum på 275 mio. kr. Solparkerne forventes at stå færdige ved udgangen af 2018.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

MONGOLIAN WIND PARK IS ONLINE
Sainshand Salkhin Park LCC has been connected to the national grid in Mongolia. The 25 Vestas installed wind turbines have a total capacity of 55 MW and are now feeding in renewable energy equivalent to the consumption of 100,000 households. The potential reduction of CO2 emissions is more than 200,000 tons annually.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

DANMARK BIDRAGER TIL ETABLERING AF VINDMØLLEPARKER I BOLIVIA
Vestas skal levere 30 vindmøller til tre nye vindparker i Bolivia med en samlet kapacitet på 108 MW. Vindparkerne, der vil firedoble den nuværende energiproduktion fra vind i Bolivia, er kommet i stand med godt 300 mio. kr. i støtte fra Danida Business Finance, der administreres af IFU.
Indhold fra partner