Elektronik: Fra mit keyboard til din computerskærm

Bagsiden af innovationsmedaljen er bl.a., at på verdensplan vokser mængden af affald fra elektriske og elektroniske produkter, som indeholder både værdifulde metaller og svært nedbrydelige elementer. Samtidig kan man se stor økonomisk og miljømæssigt potentiale i cirkulære forretningsmodeller.

I Bangkok, Thailand har man længe genbrugt delene fra gamle mobiltelefoner til at reparere nyere modeller. Her er udvalget fra en bod på Klong Thom markedet..

06.03.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

I Danmark bliver der indsamlet 71.000 ton elektrisk og elektronisk affald om året. På verdensplan er der op mod 50 mio. ton elektronikskrot: Computere, fjernsyn, brødristere, vaskemaskiner, hårtørrere, telefoner, ismaskiner og alt det andet, som virksomheder og private ikke længere har brug for, fordi det er gået i stykker, gået af mode eller aldrig blev brugt.

Tre cirkulære forretningsmodeller har, ifølge en Accenturerapport fra 2016, et særligt stort potentiale for øget omsætning og ressourcebesparelser i IT- og elsektoren i Danmark. Det handler om genbrug af højværdiprodukter som smartphones og tablets og om salg af både lys og tøjvask som en funktion, snarere end salg af lamper, el-pærer og vaskemaskiner, dvs. ”product as a service”. Hvis man udnyttede disse tre forretningsmodeller fuldt ud, viser analysen, at der kunne opnås en årlig ressourcebesparelse på mere end 4.900 tons affald og en omsætning på omkring ni milliarder kroner.

Fix rammerne og lad markedet klare resten
I EU arbejder man med affald fra elektrisk og elektroniske produkter gennem det, der hedder WEEE-direktivet. En række erhvervsorganisationer og kollektive returordninger har gennem en aftale med miljø- og fødevareministeriet i de seneste tre år arbejdet med at optimere for genbrug og udvikle bedre processer.

De udgav i februar 2017 deres anbefalinger, som overordnet set beder regeringen om at lade markedet selv drive arbejdet med at finde og udnytte det økonomiske potentiale i cirkulær økonomi, mens det politiske niveau meget gerne må få lavet de nødvendige ændringer i lovgivning.

Det handler f.eks. om kategorisering, (nogle af de genbrugte dele kategoriseres i dag som affald, hvilket besværliggør kommercialiseringen), og nye regler og systemer for indsamling, sortering og behandling af brugt elektronik, hvor producenterne skal have større adgang til egne, brugte produkter, hvilket vil øge incitamentet til at forfølge cirkulære forretningsmodeller. Sidste anbefaling omhandler betaling af miljøbidrag, som producenter og behandler betaler som bidrag til genbrug og affaldshåndtering af elektroniske produkter.

EKSEMPLER PÅ CIRKULÆR ØKONOMI I IT OG EL-SEKTOREN

GENANVENDELSE AF MATERIALER I NYE PRODUKTER

  • Computerproducenten Dell indsamler i USA plastik fra gamle computere og omdanner det til plastikmateriale til brug i nye produkter. Siden 2008 har Dell benyttet genbrugsplast i deres skærme, stationære og bærbare computere, og de nåede for nylig deres 2020 mål om at have benyttet knap 23.000 ton genanvendt plastik og andre bæredygtige materialer i sin produktion, dvs. tre år før deadline. Virksomheden arbejder videre på at øge andelen af genbrugsplast i produkter. Plastikgenbruget sparer ifølge Dell også 11 procent CO2 i forhold til nyproduktion. Dell lancerede i februar 2017 et pilotprojekt, hvor de tester emballage produceret af 25 procent plastikaffald opsamlet i vandområder og 75 procent genbrugsplastik fra f.eks. flasker og fødevareemballage.

GENBRUG OG GENDISTRIBUTION

  • NORSK OMBRUK afhenter brugt elektronik, primært hårde hvidevarer fra den norske udgave af Elgiganten, istandsætter produkterne og videresælger disse til forhandlere af brugt elektronik. Alle indsamlede og istandsatte produkter udstyres med en stregkode og sælges videre med garanti.
  • Refurb.dk tilbagetager mindre elektronikprodukter som computere tablets og smartphones fra virksomheder og institutioner. Refurb istandsætter og opgraderer produkterne med den seneste software og produkterne sælges med garanti via virksomhedens online butik.
  • Dell driver verdens største genbrugsprogram for elektronik i 83 lande. Siden 2012 har de indsamlet 800.000 tons brugt elektronik. De renser produkterne og sælger dem videre på vegne af kunden, som får pengene eller donerer dem til velgørenhed efter ønske. Hvis de ikke er gode nok til at blive solgt videre, bliver produkterne skilt ad til genbrug efter højeste standard i det givne land og med fuld sporbarhed.
  • Nordiske Atea opererer inden for IT og tilbyder sine kunder levetidsforlængelse gennem konceptet GoITloop. Kunderne kan vælge mellem enten ren indsamling og miljøvenligt bortskaffelse af elektronisk udstyr, eller et loop hvor istandsættelse og videresalg er en del af pakken, og kunden modtager et beløb fra salget af produktet.

NYE PLATFORME

  • Hollandske Royal Philips er begyndt at sælge lys som funktion og ikke produkt. Philips investerer, installerer og administrerer alle enheder og kan derfor gøre værdikæden så cirkulær som muligt. Et godt eksempel er Schiphol-lufthavnen ved Amsterdam, hvor Philips ejer alle installationerne, lufthavnen leaser dem i kontraktens løbetid og man er fælles om ansvaret for energiforbrug og installationernes holdbarhed. Efter kontraktens udløb bliver enhederne opgraderet og brugt hos andre kunder. Philips er overbevist om, at denne forbrugsorienterede forretningsmodel er fremtiden.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: cirkulær økonomi

Relateret indhold

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

12.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til AVEVA World 2024

08.07.2024Schneider Electric

Sponseret

TALENTPROGRAM for elektriker-lærlinge 2024

05.07.2024CSR.dk

Rapport: Et fokus på medarbejdertrivsel er alfa og omega

02.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til webinar om det kommende NIS 2-direktiv omkring cybersecurity

01.07.2024CSR.dk

Novo Holdings og DLG-koncernen indgår samarbejde om fremme af bæredygtig planteproduktion

28.06.2024CSR.dk

Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet