Elektronik: Fra mit keyboard til din computerskærm

Bagsiden af innovationsmedaljen er bl.a., at på verdensplan vokser mængden af affald fra elektriske og elektroniske produkter, som indeholder både værdifulde metaller og svært nedbrydelige elementer. Samtidig kan man se stor økonomisk og miljømæssigt potentiale i cirkulære forretningsmodeller.

I Bangkok, Thailand har man længe genbrugt delene fra gamle mobiltelefoner til at reparere nyere modeller. Her er udvalget fra en bod på Klong Thom markedet..

06.03.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

I Danmark bliver der indsamlet 71.000 ton elektrisk og elektronisk affald om året. På verdensplan er der op mod 50 mio. ton elektronikskrot: Computere, fjernsyn, brødristere, vaskemaskiner, hårtørrere, telefoner, ismaskiner og alt det andet, som virksomheder og private ikke længere har brug for, fordi det er gået i stykker, gået af mode eller aldrig blev brugt.

Tre cirkulære forretningsmodeller har, ifølge en Accenturerapport fra 2016, et særligt stort potentiale for øget omsætning og ressourcebesparelser i IT- og elsektoren i Danmark. Det handler om genbrug af højværdiprodukter som smartphones og tablets og om salg af både lys og tøjvask som en funktion, snarere end salg af lamper, el-pærer og vaskemaskiner, dvs. ”product as a service”. Hvis man udnyttede disse tre forretningsmodeller fuldt ud, viser analysen, at der kunne opnås en årlig ressourcebesparelse på mere end 4.900 tons affald og en omsætning på omkring ni milliarder kroner.

Fix rammerne og lad markedet klare resten
I EU arbejder man med affald fra elektrisk og elektroniske produkter gennem det, der hedder WEEE-direktivet. En række erhvervsorganisationer og kollektive returordninger har gennem en aftale med miljø- og fødevareministeriet i de seneste tre år arbejdet med at optimere for genbrug og udvikle bedre processer.

De udgav i februar 2017 deres anbefalinger, som overordnet set beder regeringen om at lade markedet selv drive arbejdet med at finde og udnytte det økonomiske potentiale i cirkulær økonomi, mens det politiske niveau meget gerne må få lavet de nødvendige ændringer i lovgivning.

Det handler f.eks. om kategorisering, (nogle af de genbrugte dele kategoriseres i dag som affald, hvilket besværliggør kommercialiseringen), og nye regler og systemer for indsamling, sortering og behandling af brugt elektronik, hvor producenterne skal have større adgang til egne, brugte produkter, hvilket vil øge incitamentet til at forfølge cirkulære forretningsmodeller. Sidste anbefaling omhandler betaling af miljøbidrag, som producenter og behandler betaler som bidrag til genbrug og affaldshåndtering af elektroniske produkter.

EKSEMPLER PÅ CIRKULÆR ØKONOMI I IT OG EL-SEKTOREN

GENANVENDELSE AF MATERIALER I NYE PRODUKTER

  • Computerproducenten Dell indsamler i USA plastik fra gamle computere og omdanner det til plastikmateriale til brug i nye produkter. Siden 2008 har Dell benyttet genbrugsplast i deres skærme, stationære og bærbare computere, og de nåede for nylig deres 2020 mål om at have benyttet knap 23.000 ton genanvendt plastik og andre bæredygtige materialer i sin produktion, dvs. tre år før deadline. Virksomheden arbejder videre på at øge andelen af genbrugsplast i produkter. Plastikgenbruget sparer ifølge Dell også 11 procent CO2 i forhold til nyproduktion. Dell lancerede i februar 2017 et pilotprojekt, hvor de tester emballage produceret af 25 procent plastikaffald opsamlet i vandområder og 75 procent genbrugsplastik fra f.eks. flasker og fødevareemballage.

GENBRUG OG GENDISTRIBUTION

  • NORSK OMBRUK afhenter brugt elektronik, primært hårde hvidevarer fra den norske udgave af Elgiganten, istandsætter produkterne og videresælger disse til forhandlere af brugt elektronik. Alle indsamlede og istandsatte produkter udstyres med en stregkode og sælges videre med garanti.
  • Refurb.dk tilbagetager mindre elektronikprodukter som computere tablets og smartphones fra virksomheder og institutioner. Refurb istandsætter og opgraderer produkterne med den seneste software og produkterne sælges med garanti via virksomhedens online butik.
  • Dell driver verdens største genbrugsprogram for elektronik i 83 lande. Siden 2012 har de indsamlet 800.000 tons brugt elektronik. De renser produkterne og sælger dem videre på vegne af kunden, som får pengene eller donerer dem til velgørenhed efter ønske. Hvis de ikke er gode nok til at blive solgt videre, bliver produkterne skilt ad til genbrug efter højeste standard i det givne land og med fuld sporbarhed.
  • Nordiske Atea opererer inden for IT og tilbyder sine kunder levetidsforlængelse gennem konceptet GoITloop. Kunderne kan vælge mellem enten ren indsamling og miljøvenligt bortskaffelse af elektronisk udstyr, eller et loop hvor istandsættelse og videresalg er en del af pakken, og kunden modtager et beløb fra salget af produktet.

NYE PLATFORME

  • Hollandske Royal Philips er begyndt at sælge lys som funktion og ikke produkt. Philips investerer, installerer og administrerer alle enheder og kan derfor gøre værdikæden så cirkulær som muligt. Et godt eksempel er Schiphol-lufthavnen ved Amsterdam, hvor Philips ejer alle installationerne, lufthavnen leaser dem i kontraktens løbetid og man er fælles om ansvaret for energiforbrug og installationernes holdbarhed. Efter kontraktens udløb bliver enhederne opgraderet og brugt hos andre kunder. Philips er overbevist om, at denne forbrugsorienterede forretningsmodel er fremtiden.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: cirkulær økonomi

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

14.11.2024CSR.dk

Ny ordning forener social og miljømæssig ansvarlighed

08.11.2024CSR.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

07.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Nyt EU-direktiv om bæredygtig it-drift stiller krav til din dataopsamling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V