19.01.2021  |  Klima, miljø og energi

Elis’ kasserede tekstiler upcycles til ”zero waste”-produkter, der mindsker danskernes affaldsmængde

Indhold fra partner Hvad er dette?

I et partnerskab mellem Elis og PLYSSKY bliver erhvervslivets kasserede tekstiler upcyclet af bl.a. senhjerneskadede og immigrantkvinder for at skabe hverdagsprodukter til danskerne, som erstatter engangsplast og -papir.

Om 10 år skal FN’s verdensmål være nået, og der er lang vej igen. Mange virksomheder danner nu CSR-partnerskaber, så de sammen kan rykke mere effektivt på fælles verdensmål – i et partnerskab mellem Elis og PLYSSKY bliver erhvervslivets kasserede tekstiler upcyclet af bl.a. senhjerneskadede og immigrantkvinder for at skabe hverdagsprodukter til danskerne, som erstatter engangsplast og -papir.

Siden 2015 er det danske samfund kun blevet mere bæredygtigt på ca. halvdelen af målepunkterne

Selvom Danmark topper listen over de lande, der er bedst til at implementere verdensmålene, er der også her i landet plads til forbedring. I september, hvor verdensmålene fyldte 5 år, offentliggjorde Danmarks Statistik og 2030-panelet en rapport med 197 nye målepunkter for Danmarks nationale arbejde med verdensmålene – den viser, at lidt under halvdelen af målepunkterne for at skabe et bæredygtigt Danmark har haft en positiv udvikling siden 2015. Rapporten blev overrakt til finansministeren ved konferencen for Verdensmålenes Årti, hvor Verdensmålsprisen 2020 blev uddelt – og blandt de nominerede var Elis, der er blevet verdensmålcertificeret som den første virksomhed i verden.

Elis har som ambition, at de i 2030 skal genanvende 100 % af de tekstiler, som de udlejer, vasker og leverer til landets arbejdspladser – derfor samarbejder de med socialøkonomiske virksomheder som PLYSSKY, der upcycler hundredvis af Elis’ kasserede tekstiler til nye ”zero waste”-produkter.

”Tekstilindustrien forurener, og bomuld er en af de mest vandkrævende afgrøder at dyrke. Så når vi i Danmark får fragtet bomuldstekstiler fra den anden ende af verden til vores land, skal vi forsøge at få mest muligt ud af dem. Hos PLYSSKY er vi utroligt begejstrede for partnerskabet med Elis, som velvilligt forsyner os med nyvasket, kasseret tøj og linned fra bl.a. danske luksushoteller. Det syr vi om til bl.a. madposer, indkøbsnet, bordservietter, mundbind og lommetørklæder – alle mulige tekstilprodukter, som danskerne har brug for i hverdagen, og som erstatter engangsprodukter i plast og papir. De produkter, vi syr af Elis’ lækre kvalitetstekstiler, er mere bæredygtige, smukkere designet og blødere end engangs-alternativerne”, siger Anne Väinö Sørensen, medejer af PLYSSKY.

Fremstillet af senhjerneskadede og immigranter – og leveret på ladcykel

I EU er tekstiler det 4. mest miljøbelastende forbrugsområde, og hvert minut bliver der på globalt plan tømt, hvad der svarer til en hel lastbil fuld af plastaffald ud i verdenshavene. At upcycle erhvervslivets kasserede tekstiler til nye produkter, der erstatter plast, kan altså gøre en vigtig forskel for miljøet. Og for både PLYSSKY og Elis er det også vigtigt, at produktionen af ”zero waste”-produkterne foregår menneskeligt og socialt ansvarligt.

”Ligesom Elis brænder vi for at hjælpe mennesker, der ikke passer ind på det almindelige arbejdsmarked. Derfor er det senhjerneskadede fra Incita i Valby, der klipper Elis’ kasserede stof ud i vores mønstre, så reststoffet fra de store produkter udnyttes i mindre produkter – og det er en kæmpe oprejsning for de hjerneskadede, at de både kan løse et reelt job og gøre en forskel for miljøet. Både vi og immigrantkvinder fra SHEworks i Kolding syr det klippede stof om til nye ”zero waste”-produkter, og vi er i gang med et nyt samarbejde om at få tekstilerne syet i større skala af mennesker, som står udenfor det danske arbejdsmarked”, siger Anne Väinö Sørensen og fortsætter:

Vi sælger de færdige produkter til de danske forbrugere på vores socialøkonomiske virksomheds website – og via lokale, grønne forhandlere som den økologiske og plastemballagefri butik LØS market – og vores primære transportmiddel er en ladcykel”.

Elis’ vaskeri i Aarhus tager brugte plastikposer retur fra fødevarekunder med særlige hygiejnekrav – og poserne renses og genanvendes i nye poser, som de bruger til at pakke kundernes tekstiler. Læs mere her

Ét CSR-partnerskab rykker på 2 fælles verdensmål

Både Elis og PLYSSKY har fokus på verdensmål nr. 8: ”Anstændige jobs og økonomisk vækst” og verdensmål nr. 12: ”Ansvarligt forbrug og produktion” – og deres innovative CSR-partnerskab hjælper dem med at rykke mere effektivt på begge verdensmål samtidigt.

”Hos Elis har vi en cirkulær forretningsmodel, hvor vi udlejer og cirkulerer holdbare tekstiler blandt flere brugere, og vi reparerer og vasker tekstilerne skånsomt på miljøoptimerede vaskerier for at forlænge tekstilernes levetid. Hvert år donerer vi tusindvis af kasserede tekstiler til bæredygtige formål, og vores CSR-partnerskab med PLYSSKY er vi vanvittigt glade for – fordi de ikke bare giver vores kasserede tekstiler et nyt liv, men også skaber meningsfuldt arbejde for socialt udsatte. Det stemmer godt overens med vores værdier hos Elis, hvor vi har 7 vaskerier, som er virksomhedscentre og samarbejder med kommunerne om at hjælpe langtidsledige og mennesker med psykiske og fysiske udfordringer i job”, siger Elis Danmarks CSR-chef Louise Elver.

Den bæredygtige designer Susanne Guldager skaber cirkulære tøjkollektioner af Elis’ kasserede tekstiler – og har igangsat et projekt, hvor studerende fra KEA har upcyclet tekstilerne til taktilt tøj til blinde.  Læs mere her

Fakta: Danmarks nationale indsats for verdensmålene siden 2015

Danmarks Statistik og 2030-panelet har offentliggjort en rapport med 197 nye målepunkter for Danmarks nationale arbejde med at skabe et mere bæredygtigt samfund ud fra verdensmålene. Rapporten viser, at:

  • 47 % af målepunkterne har haft en positiv udvikling siden 2015
  • 31 % har haft en neutral udvikling siden 2015
  • 22 % har haft en negativ udvikling siden 2015

Kilde: Danmarks Statistik

Mere fra Elis Danmark A/S

Elis Danmark A/S

www.elis.com

Elis Danmark (tidligere Berendsen Textile Service) tilbyder bæredygtige tekstil- og hygiejneløsninger og svanemærket vaskeriservice, hvor forbruget af vand, energi og vaskemidler ligger under Svanemærkets krav. Elis var én af de 10 første virksomheder i Danmark, der blev CSR-certificeret, og i 2019 blev Elis verdensmålcertificeret af Bureau Veritas som…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere