16.05.2023 | Klima, miljø og energi
Elis-chaufførers fokus på god køreadfærd skaber arbejdsglæde
Indhold fra partner Hvad er dette?
Hvordan kan virksomheder motivere deres chauffører til at køre med omtanke for klimaet og andre i trafikken? Hos Elis (tidl. Berendsen) i Kolding har et flådestyringssystem og åben dialog sikret, at chaufførerne med glæde stræber efter at køre ansvarligt.
Når Elis i Kolding leverer nyvasket linned, duge og tøj til deres hotelkunder, kan afdelingens distributionsleder Jimmy Jeppesen via et Webfleet-flådestyringssystem se chaufførernes reelle køreadfærd ude på vejene. For i hver distributionsvogn sidder der en sort boks med et gyroskop, der kan mærke rystelser, som f.eks. når der trædes hårdt på speederen. Og på dashboards på computeren kan Jimmy Jeppesen få fuldt overblik over forskellige parametre, som viser, om de enkelte chauffører kører både sikkert og med omtanke for klimaet.
Jimmy Jeppesen fortæller: ”Vi kan hver dag se, om der f.eks. har været tomgangstid, som har ført til brændstofspild; om chaufførerne har kørt ved lavere hastigheder end fartgrænserne og dermed mindsket brændstofforbruget og risikoen for ulykker; og om chaufførerne har undgået kørselshændelser som at styre eller bremse bilen hårdt. Alt det tager jeg en dialog med chaufførerne om, når vi starter ugen med et tavlemøde hver mandag – for det er så vigtigt, at de jævnligt bliver samlet og involveret i, hvordan vi i fællesskab kan køre mere ansvarligt. Og vi kan se, at vores fælles fokus allerede nu skaber resultater: Vores chauffører kører ca. 11-12 % længere per liter brændstof, efter at vi har fået flådestyringssystemet implementeret. Og allerede efter 14 dage kom de første chauffører og sagde til mig, at det er så afstressende, når de kører ved den mere ensartede og lave hastighed, som vi stræber efter nu”.
Konkurrerer om at blive mest ansvarlige chauffør
Jimmy Jeppesen har gjort en stor indsats for, at flådestyringssystemet skal være en god oplevelse for chaufførerne – og som han fortæller, har den åbne, fælles dialog sikret, at systemet nu er blevet et samlingspunkt, der spreder glæde:
”Det har fra starten været vigtigt for mig, at den viden, som flådestyringssystemet giver os, ikke kun skal kunne ses af mig som leder, men derimod være synlig for os alle. Vi er jo sammen om indsatsen, og derfor har vi indkøbt en stor skærm, som er blevet installeret det sted, hvor chaufførerne aflæsser vogne om eftermiddagen – og på skærmen kan chaufførerne se de samme dashboards som mig. De kan bl.a. se en top 3-liste med navne på månedens bedste chauffører, og de kan se, hvem der i den aktuelle uge har forbedret sin score mest – så de har startet deres egen lille konkurrence om at køre mest ansvarligt. Og det er sjovt at se chaufførerne samle sig om skærmen om eftermiddagen, hvor de står og griner, hyggesnakker og smådriller hinanden venskabeligt”, siger Jimmy Jeppesen og fortsætter:
”Vores chauffører tager nu i dén grad ejerskab på at optimere deres egen køreadfærd, og de er også meget engagerede i og glade for at følge Kolding-afdelingens samlede køreadfærdsforbedringer. Faktisk blev flådestyringssystemet hurtigt så populært, at nogle chauffører i opstartsfasen utålmodigt spurgte mig, hvornår det var deres tur til at blive koblet på. Og jeg tror, at det er blevet så god en oplevelse for alle, fordi vi har fokuseret på kun at forbedre ét køreadfærdsparameter ad gangen, og fordi vi har haft en positiv, åben og fælles tilgang til projektet.
Elis’ flådestyringssystem giver også viden om, hvor Elis kan sætte optimalt ind for at mindske CO2-udledningen og konvertere til grønne køretøjer – læs mere her
Coffee to go – distributionslederen med på køretur
Jimmy Jeppesen er selv tidligere chauffør – og at han ser det som et fælles ansvar at styrke køreadfærden, viser sig også ved, at han på skift tager med Kolding-afdelingens chauffører ud på deres daglige ruter for at give dem gode råd undervejs. Jimmy Jeppesen fortæller:
”Jeg kalder det ”Coffee to go”, og det handler om, at jeg fra tidlig morgen til arbejdsdagens slutning kører med én chauffør rundt og leverer og afhenter kundernes tekstiler. Så får vi os en god snak og en kop kaffe, og jeg kan undervejs spørge f.eks.: ”Hvorfor slipper du ikke speederen her og lader bilen trille det sidste stykke? Og er det nødvendigt at holde i tomgang nu?” Når vi sidder sammen ude på vejen, bliver mine råd mere håndgribelige og brugbare, for chaufførernes ruter er forskellige, og hvad de skal gøre for at mindske sikkerhedsrisici og brændstofforbrug kan variere afhængigt af, om de f.eks. kører i byer eller på landevejsstrækninger. Så det giver god mening at tale om køreadfærd på ruten, og det giver mig samtidig mulighed for at tale med chaufførerne om, hvordan de har det”, siger Jimmy Jeppesen og tilføjer:
”At have ansvarlig kørsel handler jo ikke kun om alt det, der sker ude på vejene – det handler også om, at vi som arbejdsplads skal sikre, at vores chauffører trives og har et arbejds- og privatliv i balance. Derfor gør jeg naturligvis også hver dag en stor indsats for at få pakket vores distributionsvogne og planlagt hver tur, så vores chauffører så vidt muligt undgår overarbejde og kan nå deres leveringer ved at køre i en sikker og brændstofbesparende hastighed”.
Dorthe Lucas har været ansat hos Elis i 17 år, og som chauffør er hun rigtig glad for at arbejde i en virksomhed, hvor der er fokus på at passe på medarbejderne og at gøre en forskel for klimaet. Læs mere her
Klima, miljø og energi

Elis’ medarbejderes egne trivsels-idéer kommer ud og leve
Familiedag i produktionen, kontorcykler og udvidet massageordning. Det er bare nogle af de idéer, som Elis’ (tidl. Berendsen) medarbejdere selv har fundet på og nu engagerer sig i at føre ud i livet for at højne trivslen i de lokale Elis-afdelinger.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Elis’ medarbejdere sætter selv kursen for at skabe den bedste arbejdsplads for dem
Elis (tidl. Berendsen) vil være den arbejdsplads, som medarbejderne selv synes, er den bedste for dem. Derfor får medarbejderne også frihed til selv at finde på og vælge de trivselsfremmende idéer, som skal ud og leve i netop deres lokale Elis-afdelinger
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Nu kører Elis i Holbæk på fossilfri HVO-biodiesel fra madaffald
Hos Elis’ (tidl. Berendsen) afdeling i Holbæk kører alle lastbiler nu på HVO-diesel, der er fremstillet af 100 % genanvendte råvarer og kan reducere CO2-udledningen med op til 90 %.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Elis vil udvikle gode ledere for medarbejdere fra 50+ kulturelle baggrunde
Hvordan sikrer arbejdspladser, at lederne får kompetencer til at skabe tryghed, forståelse og trivsel blandt medarbejdere fra andre kulturer? Elis’ (tidl. Berendsen) medarbejdere kommer fra 50+ kulturer, og lederne trænes i multikulturel kommunikation.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Guldsmeden Hotels og Elis forlænger tekstilers levetid ved at acceptere små skønhedsfejl
Ingen er perfekte, og efter adskillige ture i industrivaskemaskinen kan selv eksklusive hoteltekstiler få små huller og skønhedsfejl. Men hos Guldsmeden Hotels tager gæsterne godt imod, at tekstilerne fra Elis (tidl. Berendsen) får lov at leve længere.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Vores flådestyringssystem baner vej for mere ansvarlig transport
Elis (tidl. Berendsen) stræber efter at opnå mere ansvarlig transport. Og Elis’ flådestyringssystem giver viden om, hvor Elis kan sætte optimalt ind for at mindske CO2-udledningen, køre mere sikkert på vejene og konvertere til grønne køretøjer.
Indhold fra partner