21.10.2021  |  Klima, miljø og energi

Elretur skruer op for reperatørnetværket

For at øge andelen af elektronik, der genbruges, har Elretur indgået en række aftaler med lokale og landsdækkende samarbejdspartnere i form af kommercielle reparatører.

Det bedste for miljøet er helt at undgå affald. Det næstbedste er direkte genbrug, når et produkt kan repareres eller måske blot renses, og derved forlade affaldskategorien og komme tilbage på markedet, som andre kan have fornøjelse af.

Det scenarie vil nonprofitorganisationen Elretur nu slå et slag for, og har derfor indgået samarbejde med flere reparatører rundt omkring i landet. Formålet med aftalerne er at øge genbruget af elektronikaffald og bidrage til cirkulær økonomi og FN’s 12. verdensmål - ansvarligt forbrug og produktion.

”Reparatørerne tester, reparerer og klargør brugte elektroniske produkter, så produkternes liv forlænges, og vi får mindre elektronikaffald. Dermed bidrager Elretur og reparatørerne til den cirkulære økonomi, som handler om at holde materialer og produkter i det økonomiske kredsløb med den højest mulige værdi længst muligt. Reparatørerne udfører reparationerne i overensstemmelse med de regler, som er på området, ligesom de stiller garanti overfor forbrugerne”, siger Morten Harboe-Jepsen, administrerende direktør hos Elretur.

Læs også: Analyse konkluderer: Stort potentiale i at genanvende småt elektronik

Samtidig skal reparatørerne opfylde en række krav for at kunne genbruge elektronikaffald. Det drejer sig blandt om godkendelse til at håndtere elektronikaffald, som udtages af affaldsstrømmen, at reparatøren skal have de nødvendige tekniske kompetencer til at reparere og teste det omfattede elektronikaffald samt at kontrol og test skal dokumenteres og udføres i overensstemmelse med blandt andet reglerne for eksport af brugt elektronik og test af funktionsduelighed.

Derudover skal reparatøren sikre, at det solgte elektronik kan spores tilbage til reparatøren eller den virksomhed, som sælger det til slutbrugeren, og at det tydeligt fremgår, at de står for eventuelle returneringer og reklamationer. Herunder skal det tydeligt fremgå af salgs- og marketingsmateriale, at der er tale om produkter, der er blevet forberedt til genbrug. Data skal indberettes til Elretur, der overfor myndighederne er ansvarlig for indsamling og miljøoparbejdningen.

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere