21.10.2021 | Klima, miljø og energi
Elretur skruer op for reperatørnetværket
For at øge andelen af elektronik, der genbruges, har Elretur indgået en række aftaler med lokale og landsdækkende samarbejdspartnere i form af kommercielle reparatører.
Ifølge administrerende direktør, Morten Harboe-Jepsen, bidrager samarbejdet med reparatørerne til den cirkulære økonomi. Foto: Elretur.
Det bedste for miljøet er helt at undgå affald. Det næstbedste er direkte genbrug, når et produkt kan repareres eller måske blot renses, og derved forlade affaldskategorien og komme tilbage på markedet, som andre kan have fornøjelse af.
Det scenarie vil nonprofitorganisationen Elretur nu slå et slag for, og har derfor indgået samarbejde med flere reparatører rundt omkring i landet. Formålet med aftalerne er at øge genbruget af elektronikaffald og bidrage til cirkulær økonomi og FN’s 12. verdensmål - ansvarligt forbrug og produktion.
”Reparatørerne tester, reparerer og klargør brugte elektroniske produkter, så produkternes liv forlænges, og vi får mindre elektronikaffald. Dermed bidrager Elretur og reparatørerne til den cirkulære økonomi, som handler om at holde materialer og produkter i det økonomiske kredsløb med den højest mulige værdi længst muligt. Reparatørerne udfører reparationerne i overensstemmelse med de regler, som er på området, ligesom de stiller garanti overfor forbrugerne”, siger Morten Harboe-Jepsen, administrerende direktør hos Elretur.
Læs også: Analyse konkluderer: Stort potentiale i at genanvende småt elektronik
Samtidig skal reparatørerne opfylde en række krav for at kunne genbruge elektronikaffald. Det drejer sig blandt om godkendelse til at håndtere elektronikaffald, som udtages af affaldsstrømmen, at reparatøren skal have de nødvendige tekniske kompetencer til at reparere og teste det omfattede elektronikaffald samt at kontrol og test skal dokumenteres og udføres i overensstemmelse med blandt andet reglerne for eksport af brugt elektronik og test af funktionsduelighed.
Derudover skal reparatøren sikre, at det solgte elektronik kan spores tilbage til reparatøren eller den virksomhed, som sælger det til slutbrugeren, og at det tydeligt fremgår, at de står for eventuelle returneringer og reklamationer. Herunder skal det tydeligt fremgå af salgs- og marketingsmateriale, at der er tale om produkter, der er blevet forberedt til genbrug. Data skal indberettes til Elretur, der overfor myndighederne er ansvarlig for indsamling og miljøoparbejdningen.
- HCL
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Kommunikation

CSR får helt semester på kommunikationsuddannelse på DMJX
Der er efterspørgsel på kommunikatører, der kan kommunikere præcist om f.eks. bæredygtighed. Derfor får et helt semester af DMJX's kommunikationsuddannelse nu samfundsansvar som overordnet tema.
Samfund

Danmark skal vise klimavejen for 100 europæiske storbyer
BLOX og Dansk Industri skal - sammen med et konsortium af danske og europæiske partnere – være med til at finde løsninger, som 100 storbyer kan trække på.
Klima, miljø og energi

Pensionsselskaber: Bæredygtighedsrapport favoriserer de store aktører
En ny rapport placerer pensionsselskaberne Topdanmark og Velliv i bunden af bæredygtighedslisten. De mener imidlertid, at undersøgelsen tilgodeser store virksomheder.
Klima, miljø og energi

Havvind skal levere halvdelen af EU's grønne energi
Den nye Esbjerg-erklæring, der skal gøre Nordsøen til et grønt kraftcenter, er en prægtig plan, og den bakkes op af endnu større planer fra EU. Nu skal de bare udføres.
Menneskerettigheder

Migrantarbejdere i Qatar bør have del i overskuddet fra VM
Trods visse forbedringer over de sidste 10 år, bør Fifa give milliarder i kompensation til migrantarbejdere i Qatar efter VM er gennemført.
Strategi & ledelse

Telia åbner for salg af brugte mobiler
I et nyt koncept kan forbrugere nu få mulighed for at aflevere og købe brugte mobiler. Konceptet er både en fordel for kunden og kloden, mener direktør.