21.10.2021 | Klima, miljø og energi
Elretur skruer op for reperatørnetværket
For at øge andelen af elektronik, der genbruges, har Elretur indgået en række aftaler med lokale og landsdækkende samarbejdspartnere i form af kommercielle reparatører.
Ifølge administrerende direktør, Morten Harboe-Jepsen, bidrager samarbejdet med reparatørerne til den cirkulære økonomi. Foto: Elretur.
Det bedste for miljøet er helt at undgå affald. Det næstbedste er direkte genbrug, når et produkt kan repareres eller måske blot renses, og derved forlade affaldskategorien og komme tilbage på markedet, som andre kan have fornøjelse af.
Det scenarie vil nonprofitorganisationen Elretur nu slå et slag for, og har derfor indgået samarbejde med flere reparatører rundt omkring i landet. Formålet med aftalerne er at øge genbruget af elektronikaffald og bidrage til cirkulær økonomi og FN’s 12. verdensmål - ansvarligt forbrug og produktion.
”Reparatørerne tester, reparerer og klargør brugte elektroniske produkter, så produkternes liv forlænges, og vi får mindre elektronikaffald. Dermed bidrager Elretur og reparatørerne til den cirkulære økonomi, som handler om at holde materialer og produkter i det økonomiske kredsløb med den højest mulige værdi længst muligt. Reparatørerne udfører reparationerne i overensstemmelse med de regler, som er på området, ligesom de stiller garanti overfor forbrugerne”, siger Morten Harboe-Jepsen, administrerende direktør hos Elretur.
Læs også: Analyse konkluderer: Stort potentiale i at genanvende småt elektronik
Samtidig skal reparatørerne opfylde en række krav for at kunne genbruge elektronikaffald. Det drejer sig blandt om godkendelse til at håndtere elektronikaffald, som udtages af affaldsstrømmen, at reparatøren skal have de nødvendige tekniske kompetencer til at reparere og teste det omfattede elektronikaffald samt at kontrol og test skal dokumenteres og udføres i overensstemmelse med blandt andet reglerne for eksport af brugt elektronik og test af funktionsduelighed.
Derudover skal reparatøren sikre, at det solgte elektronik kan spores tilbage til reparatøren eller den virksomhed, som sælger det til slutbrugeren, og at det tydeligt fremgår, at de står for eventuelle returneringer og reklamationer. Herunder skal det tydeligt fremgå af salgs- og marketingsmateriale, at der er tale om produkter, der er blevet forberedt til genbrug. Data skal indberettes til Elretur, der overfor myndighederne er ansvarlig for indsamling og miljøoparbejdningen.
- HCL
Samfund

Mere grøn energi og bedre regler, tak
Fire virksomheder ønsker sig fart på udbygningen af grøn energi og forudsigelige krav – som gerne må være høje. Bare de er ens for alle.
Klima, miljø og energi

Nu får bureauer deres egen bæredygtighedsuddannelse
Creative Club ESG Academy er navnet på et nyt uddannelsesforløb inden for bæredygtighed rettet mod bureauer. Projektet har fået støtte fra Erhvervsstyrelsen, som også kommer til at indeholde et nyudviklet ESG-kodeks til bureaubranchen.
Klima, miljø og energi

ESG-chef: Kommende rapporteringskrav kan påvirke aktier
Med nye regler og krav om rapportering af ESG på vej kan virksomheders arbejde på området også kunne påvirke prissætningen af deres aktier. Det fortæller tidligere advokat og nuværende bæredygtighedsdirektør hos ISS.
Klima, miljø og energi

Revisorer hyrer i hobevis forud for rapporteringskrav
PwC skal ansætte 100.000 medarbejdere globalt, mens EY fordobler sin stab for at være klar til nye rapporteringskrav, som træder i kraft næste år.
Samfund

Ny rapport: Detailhandlen svigter forbrugere og klimaet
Supermarkederne mangler klimahandling på flere områder, hvis danskernes kost skal blive mere bæredygtig. Det viser en ny rapport fra Rådet for Grøn Omstilling og Dansk Vegetarisk Forening.
Supply chain

11 havvindsaktører går sammen om at gøre vindenergi mere bæredygtigt
Det kan godt blive grønnere. Sådan lyder det fra 11 havvindsaktører, der ikke kun vil nøjes med at udvinde vedvarende energi, men også mindske den belastning, vindmøllers værdikæder er for planeten.