17.09.2021  |  Strategi & ledelse

Analyse konkluderer: Stort potentiale i at genanvende småt elektronik

Aktørerne i genbrugsbranchen har forskellige opfattelser af, hvor meget det kan betale sig at genbruge og genanvende kasserede produkter. En ny analyse slår fast, at over 85 procent af kasseret, småt elektronik kan genanvendes - enten som materialer eller som komponenter i nye produkter. Det understreger vigtigheden af at få elektronikken båret hen på genbrugspladsen.

85-90 procent af kasserede computerskærme, hårtørrere, el-tandbørster og mobiltelefoner, som vi putter i ’småt elektronik’-kategorien på genbrugspladsen, kan adskilles og komponenter og råstoffer genanvendes.

Det viser en analyse, som genindvindingsvirksomheden HJ Hansen Recycling og Elretur netop har fået gennemført. Analysen giver for første gang en uvildig indsigt i, hvor stort potentiale der ligger i genanvendelse af elektronik-sektionen på genbrugspladserne.

Læs også: Et nyt genbrugs-initiativ vil øge levetiden på elektronik markant

”Det er enormt vigtigt for den fremadrettede debat og praktiske håndtering af genbrugsudfordringerne, at vi nu har et solidt tal for, hvor meget værdi vi kan udvinde fra virksomheders og privatpersoners kasserede elektronik. Min forventning er, at analysen vil bidrage til et endnu større fokus på genbrug og genanvendelse af kasserede el-artikler. Og at vi derigennem sparer en langt række knappe ressourcer. Når vi ikke skal udvinde de knappe råstoffer gennem minedrift, sparer vi også miljøet for en betydelig CO2 belastning”, siger administrerende direktør i HJ Hansen Recycling, Mogens Bach Christensen.

Spildt potentiale
Analysen viste endvidere, at kun 5 procent af de kasserede el-artikler fra kunne tages ud af affaldsstrømmen, repareres og sendes tilbage på markedet. Det er der ifølge administrerende direktør i Elretur, Morten Harboe-Jepsen, nogle specifikke grunde til.

”Vores erfaringer viser, at virkelig mange forbrugere og virksomheder opmagasinerer deres brugte el-artikler såsom computere og mobiltelefoner i stedet for at aflevere dem på genbrugspladsen. Vi går på denne måde glip af mange brugte kvalitetsprodukter, som kunne refereres og genbruges. Til gavn for miljøet og klimaet”, siger han og fortsætter:

Læs også: 15.000 ton elektronikskrot ligger stadig efterladt

”Mange tror fx, at de risikerer at miste vigtige persondata, hvis de afleverer deres brugte laptop eller mobil. Men det er ikke tilfældet. For de kasserede produkter bliver håndteret sikkert og effektivt af certificerede operatører, som sletter data ud fra nogle af de højeste sikkerhedsstandarder, der findes”.

Selv når de kasserede el-artikler ikke kan genbruges, kan råstofferne indgå i produktionen af nye el-artikler og en række brugte komponenter kan bruges som reservedele til at sikre, at flere brugte produkter kan komme tilbage på markedet igen.

Elretur går sammen med HJ Hansen Recycling og Stena Recycling om at etablere to nye såkaldte First Treatment anlæg i Øst- og Vestdanmark. Anlæggene åbner i 2022 og skal udsortere og identificere el-artikler, som kan forberedes til genbrug.

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere