26.08.2021  |  Klima, miljø og energi

Et nyt genbrugs-initiativ vil øge levetiden på elektronik markant

Virksomheden Elretur har en ny strategi for Forberedelse til Genbrug, som de mener, kan syvdoble genbruget af hårde hvidevarer. Det vil understøtte Danmarks ambitioner om en stærk cirkulær økonomi.

Når du smider et køleskab på genbrugspladsen, bliver næsten alle materialerne genanvendt til at lave nye produkter. Men før det bliver en nødvendighed, bør flest mulige varer genbruges. Det vil sige, at varen genopstår i samme form og funktion som tidligere. Derfor lancerer Elretur nu et spritnyt Forberedelse til Genbrug (FtG)-initiativ, der netop skal sikre, at danske produkters livscyklus forlænges. Og det betyder, at produkterne skal forberedes gennem kontrol, rengøring og eventuel reparation. Således behøves der ikke yderligere forbehandling, som hvis produkterne skal skilles ad og genopstå i nye former og funktioner.

Læs også: Døde havskildpadder skal sende affald det rigtige sted hen i EU

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Det hele skal foregå på Danmarks første ’First Treatment-anlæg’ - etableret af Elretur - en non-profit organisation, som håndterer producentansvaret for elektrisk og elektronisk udstyr (WEEE) samt batterier på vegne af mere end 850 medlemmer. De håndterer i dag omkring 80% af det elektronik- og batteriaffald, der afleveres på landets genbrugspladser. 

Forberedelsen af produkter til genbrug kræver, ja, forberedelse, fortæller direktør i Elretur, Morten Harboe-Jepsen: 

”Vi har arbejdet længe på at fastlægge en ny FtG-strategi. Der har været mange aktører og samarbejdspartnere, der skulle koordineres med for at kunne nå hertil. Men nu er vi klar med en national plan for FtG. Det vil sikre, at elektronisk affald får langt flere år på bagen. Det er et kvantespring inden for affaldssortering, når produkterne lige så godt kan være til gavn for forbrugerne, og dermed klimaet, gennem genbrug.”

Vil kunne syvdoble genbruget af køleskabe
Danske forbrugere skifter hårde hvidevarer ud som aldrig før – ofte i forbindelse med flytning. Og det betyder, at der i dag indsamles mere end 24.500 stk. hårde hvidevarer til skrot. Heraf bliver ca. 430 tons genbrugt med få reparationer – eller blot et gennemsyn. Og her forventer Elretur ifølge Morten Harboe-Jepsen at syvdoble genbruget til ca. 3.500 tons ved hjælp af de nye FtG-anlæg: 

”Nu vil der kunne blive genbrugt for eksempel syv gange så mange hårde hvidevarer som før. Det er virkelig et stort skridt for vores affaldssektor. Faktisk det største inden for de seneste mange år,” siger han.

Planen for FtG er baseret på indsigter fra en række projekter, hvor Elretur har udtaget genbrugsegnede produkter fra den indleverede WEEE (elektrisk og elektronisk affald) på bl.a. genbrugspladser for derefter at lade reparatører reparere og afsætte dem på det danske - eller EU’s indre - marked. Fremadrettet vil denne udsortering finde sted på såkaldte FirstTreatment anlæg, hvor der sker en struktureret tilgang til sorteringen, og som giver mulighed for at kontrollere aktørers adgang til WEEE’en og dermed stille minimumskrav til gensolgte produkter i form af kvalitet, reparation, garanti og sporbarhed.

Genbrug er ikke genanvendelse
De fleste er måske ikke klar over, at der er en stor forskel på, om indleverede produkter genanvendes eller genbruges. Mange materialer er man nødsaget til at genanvende grundet deres skadede tilstand, hvorfor man nedbryder materialerne for derefter at give dem en ny form og anvendelsesmulighed. Men ved genbrug genopstår produktet i præcis samme form – og her er der en stor klimagevinst at hente. Derfor anslår Henrik Egede, direktør i foreningen for producenter og importører af hvidevarer og elektriske husholdningsapparater, APPLiA, at behandlings-anlæggene vil bringe mange af danskernes indleverede produkter til ny levetid:

Læs også: Nye Amazon-programmer skal sikre varer nyt liv

”Det fungerer sådan, at producenterne har ansvaret for, at deres produkter opnår denne forlængede livscyklus, men at reparatøren, der erhverver sine produkter fra first treatment-anlæggene, overtager garantiforpligtigelserne. Forbrugerne vil opleve adgang til et ordnet og kontrolleret genbrugsmarked, som et alternativ til det nuværende genbrugsmarked. Jeg ved ikke hvor mange gange, jeg har købt noget på genbrug, som ikke har fungeret ordenligt. Det sørger vi nu for at ændre med dette initiativ, der forøger levetiden på mange af produkterne. Kort sagt kan man altså stole på, at de genbrugsprodukter, man køber, fungerer.”

Ansvar på forkant
Bag anlæggene står Elretur sammen med Stena Recycling og H.J. Hansen Recycling, der begge er erfarne miljøbehandlingsvirksomheder og store operatører på markedet. Tilsammen har de besluttet at forberede etablering af yderligere first treatment-anlæg i henholdsvis Øst- og Vestdanmark. Anlæggene kan stå klar i 2022. Investeringen estimeres til et millionbeløb og går videre end de krav, der er pålagt producenterne via nye regler om udvidet producentansvar. Parterne ønsker nemlig at bruge deres samlede kompetencer til at påtage sig yderligere samfundsansvar for de elektriske og elektroniske produkters klima- og miljøpåvirkning.

”Det her er ikke et ansvar, som vi er blevet pålagt. Det er en opgave, vi påtager os, fordi det er det rigtige at gøre det og fordi, vi kan se, at vi kan komme et skridt nærmere den cirkulære økonomis kerne ved at levetidsforlænge produkterne,” siger Morten Harboe-Jepsen og tilføjer, at Elretur er ved at få udarbejdet nøjagtige beregninger af de CO2-besparelser, som det nye anlæg vil give anledning til. Som tommelfingerregel giver det i snit en CO2e-besparelse på 70 procent, når man undgår at købe et nyt produkt ved at genbruge et eksisterende produkt.

- MTN
 

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere