12.08.2021  |  Supply chain

Nye Amazon-programmer skal sikre varer nyt liv

Amazon tager næste skridt for at gøre om op med virksomhedens store klima- og miljøbelastning. Igennem to nye fulfillment tilbud til tredjepartssælgere på platformen, skal en langt større del af produkter gensælges eller genanvendes.

Fulfillment by Amazon (FBA) er lager- og distributionsløsninger tilbudt til tredjepartssælgere på Amazon, hvor e-handelsgiganten overtager fulfillment opgaver fra sælgerne, så deres eget lager ikke kommer i spil. To nye FBA-programmer skal give tredjepartssælgeres mulighed for at sælge returnerede varer på ny eller skaffe sig af med dem samt overskudsinventar på en måde, hvor varerne kan indgå i en cirkulær økonomi.

Det skriver Sustainable Brands.

De to programmer, FBA Liquidations og FBA Grade and Resell, kommer til at komplimentere det eksisterende FBA Donations, der har til hensigt at give usolgte varer et nyt liv, ved, at de bliver doneret til velgørende formål.

Læs også: Amazon-ansatte strejkede for ansvarlighed på Black Friday

”Returneringer er et grundvilkår for alle detailhandlere, og hvad man gør med produkterne, er en udfordring på tværs af branchen. Disse nye programmer er eksempler på skridt, vi har taget for at sikre at produkter, der sælges på Amazon – uagtet om det er af os eller mindre forretningspartnere – skal de være til nytte – ikke spild”, udtaler Libby Johnson McKee, som er direktør for Amazon WW Returns, ReCommerce and Sustainability, i en pressemeddelelse.

Pres på industrien

Amazon har sat et mål om, at virksomheden skal indgå i en cirkulær økonomi, og at den skal nå et punkt, hvor intet går til spilde.

På trods af gode intentioner og grønne målsætninger har miljøaktivister og forbrugere stadig øjnene rettet Amazon såvel som andre store netbutikker og mærker. En række historier fra branchen har blotlagt en kultur, hvor overskydende tøj brændes for at frigøre lagerplads. 

Læs også: The Guardian lægger pres på elektronik-producenter med benhårde produktanmeldelser

Og i en branche, hvor 2,26 milliarder kilo tøj og tekstiler bliver smidt på lossepladser hvert år i USA alene, er det ikke helt uvæsentligt, hvad modegiganterne gør med alt det tøj, der bliver returneret, eller som skal ryddes fra lageret, fordi salget går for langsomt.

En af historierne fra tidligere i år omhandler et Amazon-lager i Storbritannien.

Bedøm og sælg

Indtil videre har det været svært for tredjepartssælgere at gøre andet med returneringer eller usolgt tøj end blot at donere det eller smide det ud. Når varer blev returneret til Amazons lager, fik de nemlig muligheden for at få returneret produkterne til deres eget lager – eller donere dem. Men som tredjepartssælger på Amazon, SoundPEATS Audio, forklarer, er det ikke et reelt valg for mange:

”Vi mener disse programmer er hjælpsomme for virksomheder, der sælger gennem Amazon. Nogle sælgere, inklusiv os selv, har ikke et tredjepartslager, hvor vi nemt kan tage imod returnerede eller usolgte varer. Nu bliver vi til gengæld i stand til at give produkterne et nyt liv og endda tjene penge på det”.

Fordelen opstår ved, at Amazon efter en FBA Grade and Resell-aftale tager imod returnerede varer, bedømmer standen af det og giver tredjepartssælgeren mulighed for at gensælge det på Amazon som en brugt varer til en tilsvarende pris.

Læs også: Medarbejdere i Googles moderselskab Alphabeth har stiftet fagforening i al hemmelighed

Skal varen ikke gensælges, eller skal man af med en stor mængde usolgte varer for at gøre plads til nye på lageret, kan sælgeren i stedet benytte FBA Liquidations-programmet. Her giver Amazon muligheden for at få solgt store restmængder videre – ligesom virksomheden gør med sine egne produkter – til en billig pris til såkaldte wholesale liquidation-virksomheder, som oftest sælger varerne på auktion.

FBA Liquidations er udrullet i USA, Tyskland, Frankrig, Italien og Spanien. Inden længe vil det også være live i Storbritannien, som allerede har fået glæde af FBA Grade and Resell, som også vil være tilgængeligt i USA inden året er omme. Amazon forventer FBA Grade and Resell er rullet ud i Tyskland, Frankrig, Italien og Spanien starten af næste år.

- KCP

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere