En holdindsats til 10 millioner dollar

Efter at have omstillet hele sin forsyningskæde for ædelmetaller fremstiller Pandora nu alle sine smykker med 100 procent genbrugssølv og -guld.

Foto: 123rf.com

25.09.2024

CSR.dk

Danske Pandora, som er verdens største smykkemærke, kunne mandag fortælle, at virksomheden har afsluttet omstillingen til kun at bruge genbrugssølv og guld i sin produktion af smykker.

Ved at bruge genbrugssølv og -guld i stedet for nyudvundne metaller undgår Pandora 58.000 tons CO2 om året.

"Sølv og guld er vores vigtigste råvarer, og ved at gå over til 100 procent genanvendt reducerer vi vores klimapåvirkning markant uden at gå på kompromis med kvalitet eller håndværk. Denne præstation er uden sidestykke i branchen og et stort skridt mod en mere cirkulær forretningsmodel," sagde Alexander Lacik, administrerende direktør hos Pandora.

100 medarbejdere bag omstillingen

Pandora stoppede med at indkøbe nyudvundet sølv og guld i december 2023 og har siden da arbejdet på at tømme sit lager af ikke-genbrugt sølv og gulv. Den proces er nu afsluttet, hvilket betyder, at alle smykker nu og fremover er lavet med 100% genbrugssølv og guld. Det første af disse produkter vil dukke op i butikkerne i begyndelsen af 2025. 

Skiftet til at bruge genbrugsmetaller er kulminationen på flere års intensiv indsats fra over 100 Pandora-medarbejdere. Virksomheden har arbejdet tæt sammen med alle sine sølv- og guldleverandører og har gennemført audits på mere end 40 lokationer i overensstemmelse med Responsible Jewellery Councils sporbarhedsstandard.

Pandora anslår, at de årlige ekstraomkostninger ved at bruge 100 % genanvendt sølv og guld er ca. 10 mio. USD.

Stor undgået udledning af CO2

Pandora sælger mere end 100 millioner smykker årligt, og med skiftet til genbrugte metaller undgår man betydelige drivhusgasemissioner, som ellers ville have været opstået ved minedrift.

CO2-fodaftrykket af genanvendt sølv er en tredjedel sammenlignet med udvundet sølv, mens genanvendelse af guld leder til under en procent af CO2-udledningerne fra udvinding af nyt guld.

Pandora har regnet på det, at nået frem til, at hvis alt sølv og guld, der bruges af hele smykkeindustrien, kom fra genbrugskilder, ville det føre til, at 53 millioner tons CO2 ikke blev udledt. Hvilket svarer til New York Citys årlige CO2-fodaftryk.

Sten hentes heller ikke i miner

Som en del af sit skift til genbrugte materialer er Pandora også holdt op med at bruge udvundne ædelstene. Virksomheden bruger kun laboratoriedyrkede diamanter og andre menneskeskabte sten, såsom cubic zirconia.

Pandoras laboratoriedyrkede diamanter er blevet dyrket, slebet og poleret ved hjælp af 100 procent vedvarende energi, hvilket resulterer i et CO2-aftryk, der er cirka fem procent af et udvundet diamantaftryk.

Fakta om genanvendt sølv og guld

Ædelmetaller kan genbruges for evigt uden tab af kvalitet. Sølv, der oprindeligt blev udvundet for århundreder siden, er lige så godt som nyt.

Metalleverandørerne i Pandoras forsyningskæde er certificeret i henhold til Responsible Jewellery Council's Chain of Custody-standard. Ud over at sikre, at der er en robust proces på plads til at adskille genanvendte fra udvundne materialer, gennemgår certificeringen også raffinaderiets sociale og miljømæssige ledelsessystemer, herunder deres forsyningskæde og indkøbspraksis.

Sølv og guld bruges i en lang række industrielle applikationer, herunder elektronik, medicinsk udstyr og kemisk produktion. Pandoras raffinaderier henter guld og sølv fra industriaffald, fremstillingsskrot, gamle smykker eller sølvtøj og andre materialer.

Mindre end 20 procent af verdens sølvforsyning og mindre end 25 procent af verdens guld kommer fra genanvendte kilder, hvilket afspejler et potentiale for at øge brugen af genanvendte materialer på tværs af industrier.

- EHS

Position Green

Sponseret

Sådan kan I navigere i udfordringerne ved køb af ESRS-software: De vigtigste overvejelser anno 2024

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

26.09.2024CSR.dk

STARK sætter klimatal på varelevering

25.09.2024CSR.dk

En holdindsats til 10 millioner dollar

25.09.2024DEN DANSKE NATURFOND

Sponseret

Mere natur for pengene

24.09.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Hotelshoppen afspejler hotellets værdier

23.09.2024CSR.dk

Nye EU-regler på vej – men forbrugerne er uvidende om miljø- og klimaudfordringer ved bilens dæk

23.09.2024CSR.dk

Flyselskab investerer i at fange CO2 fra luften

23.09.2024Denteks A/S

Sponseret

38 % danskere foretrækker bæredygtig overnatning

23.09.2024Bureau Veritas

Sponseret

Forstå de nye ISO-krav om klimaændringer

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapportering

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet

Dato

27.09.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Industri
Webinar
Webinar: ESG i Værdikæder - Samarbejde med strategiske underleverandører

Dette webinar stiller skarpt på samarbejde med strategiske underleverandører om ESG og bæredygtighed, og dykker ned i, hvordan virksomheder kan gribe opgaven an.

Dato

30.09.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Miljømærkning Danmark
Webinar
Webinar: Hvordan arbejder de grønne frontløbere med indkøb i den grønne omstilling?

Kom til webinar og paneldebat og hør hvordan nogle af landets førende virksomheder inden for mere bæredygtige indkøb bruger deres indkøbsmuskel i arbejdet med den grønne omstilling.

Dato

30.09.2024

Tid

09:30

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Sep. 30

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

30.09.2024

Tid

14:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie