En lille grå klods skaber håb for fremtiden

Legoklodser er lavet af plast. Plast er lavet af olie, som helst skal blive under jorden. Den udfordring er LEGO nu kommet tættere på at finde en løsning på.

Foto: LEGO.

24.06.2021

CSR.dk

LEGO har de seneste seks år brugt et milliardbeløb på at lede efter en måde at lave klodser på, der ikke bruger ny olie. Nu er de klar med en prototype.

Den nye prototype er fremstillet af PET fra brugte plastikflasker, indsamlet i USA, og er den første LEGO klods fremstillet af et genbrugsmateriale, som har kunne leve op til virksomhedens strenge kvalitets- og sikkerhedskrav.

I løbet af de sidste tre år har LEGO Koncernens eksperter testet flere end 250 variationer af PET-materialer og hundredvis af andre sammensætninger af plastik, og er nu endelig fremme ved en prototype, der lever op til flere af kravene til kvalitet, sikkerhed og legeoplevelse.

”Vi er virkeligt begejstrede for det her gennembrud. Den største udfordring på vores bæredygtighedsrejse er at gentænke og udvikle nye materialer, der er lige så holdbare, stærke og af samme høje kvalitet som vores eksisterende klodser – og som passer med LEGO elementer, der er fremstillet igennem de sidste 60 år. Med den her prototype kan vi nu vise de fremskridt, vi gør os,” siger Tim Brooks, Vice President for Environmental Responsibility hos LEGO Koncernen.

Mangler farver og skala
Endnu er det dog kun formen og evnen til at blive sat sammen med andre klodser, som gør prototypen til en LEGO klods. For mens LEGO’s univers typisk er farverigt, så er de nye klodser kun at finde i lys grå.

Det er én af grundene til at arbejdet med at gøre de ikoniske klodser bæredygtige ikke slutter her. Man skal finde ud af, præcist hvordan klodserne får farve, og man skal fortsætte med at teste og udvikle PET-sammensætningen, så man kan vurdere, om materialet egner sig til at blive flyttet fra prototype til pilotproduktion.

Læs også: Genanvendelse må ikke blive eneste løsning på plastikproblematikken

“Der går i hvert fald 18-24 måneder, før de kan findes i butikkerne,” siger Tim Brooks i et interview med Børsen.

Og derfra er der endnu et godt stykke vej til at klodser af genanvendt plads bliver standard i sortimentet og de henved 100 milliarder klodser, der produceres hvert år. Det kræver, at LEGO Koncernen er helt sikre på, hvordan de genanvendte materialer spiller sammen og indgår med de omkring 20 andre materialer, der benyttes i Lego-universet.

Glade for fremskridt
Siden arbejdet med alternative materialer begyndte, har Lego taget forskellige skridt mod målet. De har f.eks. lanceret elementer lavet af plast baseret på sukkerrør, som kan bruges til blødere elementer som grene, blade og tilbehør til minifigurer. Men denne Bio-PE er i øjeblikket ikke egnet til at fremstille hårdere, stærkere elementer som de ikoniske LEGO klodser.

”Vi er forpligtede til at gøre vores for at skabe en bæredygtig fremtid for de kommende generationer. Det er vores målsætning, at vores produkter har en positiv indflydelse på planeten, ikke kun med den leg, de er grundlag for, men også med de materialer, vi bruger. Vi har stadig en lang vej foran os, men er glade for de fremskridt, vi gør,” siger Tim Brooks.

Processen fra plastikflaske til legoklods ses i grafikken neden for.

Grafik: LEGO.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Bestyrelsesarbejde i MedTech og Life Science

Boost din bestyrelseskarriere i MedTech og Life Sciences. Deltag i dette gratis webinar, hvor vi dykker ned i, hvordan stærke bestyrelsesrelationer ikke kun styrker samarbejdet – men også åbner døre for din egen vej ind i bestyrelseslokalet. Skal du med?

Dato

08.04.2025

Tid

17:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Webinar
Revisors erklæring på lovpligtig bæredygtighedsrapportering

Få en praktisk indføring i udarbejdelse af revisors bæredygtighedserklæring i henhold til CSRD.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online