En lille grå klods skaber håb for fremtiden

Legoklodser er lavet af plast. Plast er lavet af olie, som helst skal blive under jorden. Den udfordring er LEGO nu kommet tættere på at finde en løsning på.

Foto: LEGO.

24.06.2021

CSR.dk

LEGO har de seneste seks år brugt et milliardbeløb på at lede efter en måde at lave klodser på, der ikke bruger ny olie. Nu er de klar med en prototype.

Den nye prototype er fremstillet af PET fra brugte plastikflasker, indsamlet i USA, og er den første LEGO klods fremstillet af et genbrugsmateriale, som har kunne leve op til virksomhedens strenge kvalitets- og sikkerhedskrav.

I løbet af de sidste tre år har LEGO Koncernens eksperter testet flere end 250 variationer af PET-materialer og hundredvis af andre sammensætninger af plastik, og er nu endelig fremme ved en prototype, der lever op til flere af kravene til kvalitet, sikkerhed og legeoplevelse.

”Vi er virkeligt begejstrede for det her gennembrud. Den største udfordring på vores bæredygtighedsrejse er at gentænke og udvikle nye materialer, der er lige så holdbare, stærke og af samme høje kvalitet som vores eksisterende klodser – og som passer med LEGO elementer, der er fremstillet igennem de sidste 60 år. Med den her prototype kan vi nu vise de fremskridt, vi gør os,” siger Tim Brooks, Vice President for Environmental Responsibility hos LEGO Koncernen.

Mangler farver og skala
Endnu er det dog kun formen og evnen til at blive sat sammen med andre klodser, som gør prototypen til en LEGO klods. For mens LEGO’s univers typisk er farverigt, så er de nye klodser kun at finde i lys grå.

Det er én af grundene til at arbejdet med at gøre de ikoniske klodser bæredygtige ikke slutter her. Man skal finde ud af, præcist hvordan klodserne får farve, og man skal fortsætte med at teste og udvikle PET-sammensætningen, så man kan vurdere, om materialet egner sig til at blive flyttet fra prototype til pilotproduktion.

Læs også: Genanvendelse må ikke blive eneste løsning på plastikproblematikken

“Der går i hvert fald 18-24 måneder, før de kan findes i butikkerne,” siger Tim Brooks i et interview med Børsen.

Og derfra er der endnu et godt stykke vej til at klodser af genanvendt plads bliver standard i sortimentet og de henved 100 milliarder klodser, der produceres hvert år. Det kræver, at LEGO Koncernen er helt sikre på, hvordan de genanvendte materialer spiller sammen og indgår med de omkring 20 andre materialer, der benyttes i Lego-universet.

Glade for fremskridt
Siden arbejdet med alternative materialer begyndte, har Lego taget forskellige skridt mod målet. De har f.eks. lanceret elementer lavet af plast baseret på sukkerrør, som kan bruges til blødere elementer som grene, blade og tilbehør til minifigurer. Men denne Bio-PE er i øjeblikket ikke egnet til at fremstille hårdere, stærkere elementer som de ikoniske LEGO klodser.

”Vi er forpligtede til at gøre vores for at skabe en bæredygtig fremtid for de kommende generationer. Det er vores målsætning, at vores produkter har en positiv indflydelse på planeten, ikke kun med den leg, de er grundlag for, men også med de materialer, vi bruger. Vi har stadig en lang vej foran os, men er glade for de fremskridt, vi gør,” siger Tim Brooks.

Processen fra plastikflaske til legoklods ses i grafikken neden for.

Grafik: LEGO.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V