ESG: Fremtidssikring af din virksomhed

Det er ikke længere nok at drive forretning – det skal gøres ansvarligt! Og her kommer ESG ind i billedet. Det er nemlig afgørende for din virksomheds fremtid, at I har et stærkt fokus på ESG og bæredygtighedsrapportering. Men hvad er ESG? Og hvorfor er det afgørende at få styr på, hvis din virksomhed skal have en fremtid? Vi giver dig svaret.

ESG: Hvad er det, og hvorfor er det så vigtigt for din virksomheds fremtid? ♻️. Foto: Cphbusiness

Virksomheder spiller en afgørende rolle i kampen for en bæredygtig og grønnere fremtid. Derfor bliver de i stigende grad underlagt nye lovkrav fra EU. Samtidig oplever virksomheder, at kunder, investorer og samarbejdspartnere stiller nye og større krav til bæredygtighed, og at virksomhederne tager ansvar for klima og miljø.

Og her spiller ESG en vigtig rolle!

Vil du styrke dine kompetencer inden for ESG? Tag kurset ESG-rapportering på Cphbusiness. Læs mere og tilmeld dig her: https://www.cphbusiness.dk/esg-rapportering-landingpage 

Se, hvilke andre kurser, du kan tage på Cphbusiness her: https://www.cphbusiness.dk/videreuddannelse

Hvad er ESG?

ESG står for Environmental, Social og Governance, og henviser til en række faktorer, som du kan bruge til at vurdere en virksomheds ansvarlighed og bæredygtighed.

ESG er med til at skabe transparens og gøre det nemmere at sammenligne virksomheders bæredygtighedsindsatser. Når virksomheder arbejder ud fra de samme principper og rapporteringsstandarder, giver det interessenter, herunder investorer, kunder og samfundet generelt, et klart billede af virksomhedernes bæredygtighedsindsatser og ansvarlighed.

Environmental: Miljømæssige faktorer

Under environmental ser du på de miljømæssige faktorer og undersøger, hvordan virksomheden påvirker miljøet. Det inkluderer virksomhedens klimaindsats, ressourceforbrug og andre miljømæssige tiltag. Ved at fokusere på miljøet kan virksomheden bidrage til at reducere deres CO2-aftryk, bevare naturressourcer og minimere sin påvirkning af miljøet.

Social: Sociale faktorer

Under social undersøger du virksomhedens sociale ansvarlighed. Det handler om, hvordan virksomheden behandler mennesker i og udenfor organisationen. Det omfatter ansatte, kunder, leverandører og samfundet generelt. Ved at have gode arbejdsforhold, fremme mangfoldighed og inklusion samt tage ansvar for samfundet, kan virksomheder skabe en positiv indvirkning og opbygge et stærkt omdømme.

Governance: Ledelsesmæssige faktorer

Governance handler om de ledelsesmæssige faktorer. Det omfatter virksomhedens ledelse, ledelsesstrukturer, bestyrelse, betalingspraksisser, risikostyring og overholdelse af regler og standarder. Ved at have stærke ledelsesprincipper og god styring kan virksomheder minimere risici, træffe effektive beslutninger og opbygge tillid hos interessenterne.

Hvorfor er ESG vigtigt?

Det er en rigtig god investering at have fokus på ESG!

Bæredygtighed er blevet et konkurrenceelement, der kan afgøre virksomhedens fremtidige succes og evne til at tiltrække kapital. Men for at opnå en konkurrencefordel skal du ikke alene forstå, men også aktivt integrere ESG i jeres kerneaktiviteter og rapportering.

ESG styrker også virksomhedens etiske ansvarlighed og brandværdi og øger tilliden hos forbrugere, medarbejdere og investorer. Samtidig er det vigtigt at bemærke, at flere virksomheder bliver eller allerede er underlagt nye lovkrav fra EU. Og hvis din egen virksomhed ikke er underlagt de nye lovkrav, skal I stadig leve op til dem, hvis I sælger produkter eller ydelser til større virksomheder, som er underlagt lovkravene.

ESG er "license to operate"

ESG er ikke kun vigtigt for virksomheder, der ønsker at være bæredygtige og ansvarlige. Det er også blevet en "license to operate" på grund af de nye lovkrav fra EU. I disse år præsenterer EU en række nye lovforslag, der forpligter virksomheder til at blive mere bæredygtige og rapportere om deres ESG-indsatser.

Den nye lovgivning kræver, at virksomheder i højere grad dokumenterer og måler deres indsatser inden for ESG. Det betyder, at virksomheder skal være i stand til at rapportere om deres miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige præstationer og vise, at de lever op til de fastsatte standarder og krav.

I øjeblikket gælder lovgivningen allerede for virksomheder med over 500 ansatte, og fra 2025 vil den også omfatte virksomheder med mere end 250 ansatte. Det viser, at ESG ikke længere er en valgfri tilgang, men en nødvendighed for virksomheder, hvis de vil have en fremtid.

ESG er “license to finance”

ESG spiller også en afgørende rolle som "license to finance", da investorer og andre interessenter bruger ESG til at identificere virksomheders vækstmuligheder og risici. ESG-data og rapportering giver investorer et indblik i en virksomheds bæredygtighedspræstationer og kan påvirke deres beslutninger om at investere i virksomheden.

Bankerne stiller også større krav til bæredygtighedsrapportering. Hvis en virksomhed har en lav ESG-score eller slet ingen ESG-score, kan det være sværere at få lån. Bankerne vurderer risikoen for långiveren, og hvis en virksomhed ikke lever op til bæredygtighedsstandarder, kan det øge risikoen og føre til højere renter eller endda afslag på lån.

Ved at have et stærkt fokus på ESG kan virksomheder derimod tiltrække investorer og långivere, der er interesserede i bæredygtige og ansvarlige investeringer. Investorer ser nemlig ESG som en indikator for en virksomheds langsigtede værdiskabelse og risikostyringsevne.

ESG er "license to sell"

Kunder og forbrugere bliver mere bevidste om deres indkøb og ønsker at støtte virksomheder, der er ansvarlige og bæredygtige. De efterspørger produkter og ydelser, der er fremstillet med respekt for miljøet og samfundet. Derfor bliver ESG også virksomheders "license to sell".

Ved at kunne dokumentere din virksomheds bæredygtighedsindsats kan du imødekomme disse forventninger og opnå konkurrencefordel på markedet.

Samarbejdspartnere og leverandører er også i stigende grad opmærksomme på bæredygtighed og ønsker at arbejde sammen med virksomheder, der deler deres værdier. Ved at have styr på ESG kan du tiltrække og fastholde vigtige samarbejdspartnere og opbygge langvarige relationer baseret på fælles bæredygtige mål.

Hvis din virksomhed ikke kan dokumentere sin bæredygtighed, kan det omvendt blive svært at sælge dine produkter og ydelser i fremtiden. Kunder og samarbejdspartnere vil søge alternativer hos virksomheder, der kan opfylde deres bæredygtighedskrav. Derfor bliver ESG afgørende for at bevare og udvide din kundebase og forretningsmuligheder.

Hvordan kommer din virksomhed i gang med ESG?

Det er ikke længere nok at "tale grønt" – man skal handle derefter. Men hvordan kommer din virksomhed i gang?

Alle virksomheder står over for udfordringen med at integrere ESG i deres drift. En væsentlig barriere er manglende viden og forståelse internt i organisationerne. Overvågning og rapportering af ESG-parametre kræver ofte nye kompetencer og systemer. Derudover ændrer regulativer sig løbende, hvilket øger kompleksiteten.

Derfor er uddannelse inden for ESG ofte et godt sted at starte. På Cphbusiness tilbyder vi en række kurser, der kan hjælpe dig og din virksomhed godt på vej.

I en tid, hvor bæredygtighed er på alles læber, bliver ESG nøgleordet for fremtidens virksomheder. At integrere ESG i din virksomhedsstrategi kan være forskellen mellem at blive en markedsleder eller sakke bagud.

Så hvis du og din virksomhed ønsker en fremtid, hvor I ikke blot driver virksomhed, men gør det på en ansvarlig og bæredygtig måde, er det vigtigt at komme i gang med ESG. Tag det første skridt og integrer ESG-principperne i jeres forretningsstrategi og praksis. Det er en investering i en bæredygtig fremtid og en mulighed for at skabe værdi på lang sigt.

Vil du styrke dine kompetencer inden for ESG? Tag kurset ESG-rapportering på Cphbusiness. Læs mere og tilmeld dig her: https://www.cphbusiness.dk/esg-rapportering-landingpage 

Se, hvilke andre kurser, du kan tage på Cphbusiness her: https://www.cphbusiness.dk/videreuddannelse

Denne artikel er del af et tema:

19.08.2024Cphbusiness

Sponseret

ESG og bæredygtighedsrapportering: Din introduktion til CSRD og de 12 ESRS'er

16.08.2024Cphbusiness

Sponseret

ESG: Fremtidssikring af din virksomhed