ESG-regnskabet bliver lettere at udføre for mindre virksomheder

I løbet af foråret 2025 vil EU-kommissionen offentliggøre deres frivillige standard til ESG-rapportering for små- og mellemstore virksomheder. Meget tyder på, at omfanget af rapporteringen bliver væsentligt mere enkel, end hvad man først havde lagt op til.

Selvom det kun er store, børsnoterede virksomheder, der er lovmæssigt forpligtede til at lave ESG-rapportering, møder de små- og mellemstore virksomheder i stigende grad pres fra forretningspartnere om at levere bæredygtighedsdata. Dette kan være en tung byrde for SMV’er, som ofte må bruge mange ressourcer på navigere i komplekse spørgeskemaer og ukoordinerede dataanmodninger. Foto: 123rf.com

07.01.2025

CSR.dk

I en tid, hvor bæredygtighed ikke længere er et valg men en nødvendighed, nærmer vi os en endelig vedtagelse af en frivillig ESG-rapporteringsstandard, som er målrettet alle små- og mellemstore virksomheder. Den såkaldte VSME-standard er udarbejdet af EU-kommissionens tekniske rådgivningsorgan, EFRAG. 

Selvom det mange mindre virksomheder ikke er lovmæssigt forpligtede til at lave ESG-rapportering, møder de små- og mellemstore virksomheder i stigende grad pres fra forretningspartnere om at levere bæredygtighedsdata. Dette kan være en tung byrde for SMV’er, som ofte må bruge mange ressourcer på navigere i komplekse spørgeskemaer og ukoordinerede dataanmodninger. Netop denne byrde ønsker EFRAG at mindske ved at skabe den fælles VSME-standard med standardiserede bæredygtighedsoplysninger. Målet er samtidig at lette SMV’ernes overgang til en mere bæredygtig økonomi. 

EFRAG har udgivet det første udkast til VSME-standarden og den er sidenhen, på baggrund af feedback fra forskellige interessenter, blevet revideret og gjort væsentligt mindre komplekst. 

Version to er enklere

Først og fremmest er standarden gået fra at indeholde tre moduler til nu kun at bestå af to; nemlig et basismodul og et udvidet modul (Comprehensive module). Det tredje modul, der i de første udkast blev kaldt ”Narratives”, er nedlagt, fordi det lagde op til, at man i sin rapport skulle udarbejde mere dybdegående beskrivelser af sit bæredygtighedsarbejde, og her vurderede man, at det kunne blive for ressourcekrævende. Mange af punkterne fra ”Narratives” er dog flyttet over til de resterende moduler – særligt til det udvidede. 

En anden ændring er beslutningen om at fjerne dobbeltvæsentlighedsvurdering, som man tidligere skulle lave inden man kunne gå videre til de udvidede moduler. Mange virksomheder oplevede det som for ressourcekrævende, og derfor har man valgt at fjerne det fra VSME-standarden. Der er dog stadig elementer af dobbeltvæsentlighedsanalysen, da nogle af målepunkterne er markeret med ”If applicable” og det her forventes, at man selv vurderer om målepunktet er relevant for virksomheden at rapportere om for at give det rigtige billede af sin virksomhed. 

"Den standard, som formentlig bliver gældende for små- og mellemstore virksomheder er baseret på, at virksomhederne får styr på deres ressourceforbrug på egen matrikel, og basis-modulet er noget som langt de fleste virksomheder kan overkomme. Det har fået et niveau, som gør at rigtig mange kan komme i gang med ESG-rapportering”, siger Per Ørum, der har stiftet virksomheden ESG365 i Herning for lidt over et år siden. En virksomhed der har specialiseret sig i ESG-rådgivning og rapportering ved hjælp af et software målrettet virksomheder med under 250 medarbejdere.

Obligatorisk basismodul og mulighed for udvidelse

Standarden er udarbejdet således at basismodulet er obligatorisk at indrapportere og det udvidede modul er et tilvalg, hvis man ønsker at lave en mere dybdegående rapport. Her er der også mulighed for at udvælge enkelte målepunkter i det udvidede mål – alt efter hvad man finder relevant for virksomheden. 

Basismodulet indeholder 11 målepunkter fordelt på miljø (E), sociale forhold (S) og governance (G), hvor virksomhederne skal levere forholdsvis enkle oplysninger. Inden for miljø måles der blandt andet på CO2-udledning (scope 1 og 2), affaldshåndtering og forurening. For sociale forhold fokuseres der på forhold som sygefravær, medarbejdertilfredshed og kønsdiversitet. Governance-delen, som fylder mindst, ser primært på, om virksomheden har modtaget bøder eller domme for overtrædelser af love og retningslinjer. 

Per Ørum oplyser, at rigtig mange virksomheder oplever pres fra deres kunder, oftest større virksomheder i forhold til at rapportere ESG-data, og han glæder sig over, at der kommer et officielt regime, så man sikrer, at virksomhederne ikke kommer til at spilde tid på at måle ting, der ikke er relevante for deres omgivelser.

"Det er godt, at der kommer en standard, og selvom mange virksomheder har travlt med meget regulering fra EU lige nu, så er det en rigtig god mulighed for at få bedre styr på ressourceforbruget og på den måde både gøre noget godt for klima og miljø samt spare penge på bundlinien. Dette initiativ er også med til at skabe bedre arbejdspladser, så for mig at se skal virksomhederne tage imod ESG-initiativet med kyshånd, og sørge for at komme i gang så hurtigt som muligt”, mener Per Ørum, der ofte oplever at virksomheder er meget i tvivl om hvad og hvordan man måler på ESG-nøgletal.

Hvis man som virksomhed er begyndt at modtage dataforespørgsler fra forretningspartnere, anbefales det i standarden, at man også inddrager det udvidede modul i sin rapport. Her kigger man mere ud i værdikæden og er mere virksomhedsspecifik. Indledende går man i dybden med virksomhedens strategi og forretningsmodel. Inden for miljø kan man blandt andet kigge på virksomhedens mål for at reducere CO2-udledning. Ved de sociale forhold går man mere i dybden med virksomhedens arbejdsstyrke og kigger også mere ud i værdikæden i forhold til overholdelse af menneskerettigheder mm. Inden for governance kigger man på den specifikke sektor og indtægterne heri samt kønsdiversitet i ledelsen. 

Kilde: ESG365

/ PiB

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

08.01.2025Valified

Sponseret

SMV’er møder nye krav: Tid til at handle på ESG

07.01.2025CSR.dk

ESG-regnskabet bliver lettere at udføre for mindre virksomheder

06.01.2025Cemasys.com

Sponseret

What is Carbon Accounting? The Complete Guide

06.01.2025SUSTAINX ApS

Sponseret

Nyt SustainX-webinar: Intro til CSRD

19.12.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få hjælp til ESG: Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse klar med 50 mio. kroner til SMV’erne

17.12.2024CSR.dk

Nyt lovforslag vil imødekomme manglen på grøn revision

16.12.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Et par perspektiver på CSRD-rammeværket

16.12.2024Valified

Sponseret

TEKNIQ & Valified: Over 500 virksomheder på vej mod en grønnere fremtid

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

CABI
Webinar
Webinarrække | 3:3 Styrk trivselsarbejdet med fokus på roller og ansvarsfordeling

Dette webinar er det tredje af tre. Her får du viden om, hvordan trivsel og fravær hænger sammen og præsentation af roller og ansvar i trivselsarbejdet.

Dato

16.01.2025

Tid

08:15

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
TNFD Webinar: Developing a Nature Transition Plan

Join us for the 7th webinar in the Nordic TNFD Consultation Group where we will explore how to put together a robust nature transition plan. The webinar will revolve around TNFD’s recent Discussion paper on nature transition plans.

Dato

16.01.2025

Tid

13:00

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 20. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

20.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 20th January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

20.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom