ESG-regnskabet bliver lettere at udføre for mindre virksomheder

I løbet af foråret 2025 vil EU-kommissionen offentliggøre deres frivillige standard til ESG-rapportering for små- og mellemstore virksomheder. Meget tyder på, at omfanget af rapporteringen bliver væsentligt mere enkel, end hvad man først havde lagt op til.

Selvom det kun er store, børsnoterede virksomheder, der er lovmæssigt forpligtede til at lave ESG-rapportering, møder de små- og mellemstore virksomheder i stigende grad pres fra forretningspartnere om at levere bæredygtighedsdata. Dette kan være en tung byrde for SMV’er, som ofte må bruge mange ressourcer på navigere i komplekse spørgeskemaer og ukoordinerede dataanmodninger. Foto: 123rf.com

07.01.2025

CSR.dk

I en tid, hvor bæredygtighed ikke længere er et valg men en nødvendighed, nærmer vi os en endelig vedtagelse af en frivillig ESG-rapporteringsstandard, som er målrettet alle små- og mellemstore virksomheder. Den såkaldte VSME-standard er udarbejdet af EU-kommissionens tekniske rådgivningsorgan, EFRAG. 

Selvom det mange mindre virksomheder ikke er lovmæssigt forpligtede til at lave ESG-rapportering, møder de små- og mellemstore virksomheder i stigende grad pres fra forretningspartnere om at levere bæredygtighedsdata. Dette kan være en tung byrde for SMV’er, som ofte må bruge mange ressourcer på navigere i komplekse spørgeskemaer og ukoordinerede dataanmodninger. Netop denne byrde ønsker EFRAG at mindske ved at skabe den fælles VSME-standard med standardiserede bæredygtighedsoplysninger. Målet er samtidig at lette SMV’ernes overgang til en mere bæredygtig økonomi. 

EFRAG har udgivet det første udkast til VSME-standarden og den er sidenhen, på baggrund af feedback fra forskellige interessenter, blevet revideret og gjort væsentligt mindre komplekst. 

Version to er enklere

Først og fremmest er standarden gået fra at indeholde tre moduler til nu kun at bestå af to; nemlig et basismodul og et udvidet modul (Comprehensive module). Det tredje modul, der i de første udkast blev kaldt ”Narratives”, er nedlagt, fordi det lagde op til, at man i sin rapport skulle udarbejde mere dybdegående beskrivelser af sit bæredygtighedsarbejde, og her vurderede man, at det kunne blive for ressourcekrævende. Mange af punkterne fra ”Narratives” er dog flyttet over til de resterende moduler – særligt til det udvidede. 

En anden ændring er beslutningen om at fjerne dobbeltvæsentlighedsvurdering, som man tidligere skulle lave inden man kunne gå videre til de udvidede moduler. Mange virksomheder oplevede det som for ressourcekrævende, og derfor har man valgt at fjerne det fra VSME-standarden. Der er dog stadig elementer af dobbeltvæsentlighedsanalysen, da nogle af målepunkterne er markeret med ”If applicable” og det her forventes, at man selv vurderer om målepunktet er relevant for virksomheden at rapportere om for at give det rigtige billede af sin virksomhed. 

"Den standard, som formentlig bliver gældende for små- og mellemstore virksomheder er baseret på, at virksomhederne får styr på deres ressourceforbrug på egen matrikel, og basis-modulet er noget som langt de fleste virksomheder kan overkomme. Det har fået et niveau, som gør at rigtig mange kan komme i gang med ESG-rapportering”, siger Per Ørum, der har stiftet virksomheden ESG365 i Herning for lidt over et år siden. En virksomhed der har specialiseret sig i ESG-rådgivning og rapportering ved hjælp af et software målrettet virksomheder med under 250 medarbejdere.

Obligatorisk basismodul og mulighed for udvidelse

Standarden er udarbejdet således at basismodulet er obligatorisk at indrapportere og det udvidede modul er et tilvalg, hvis man ønsker at lave en mere dybdegående rapport. Her er der også mulighed for at udvælge enkelte målepunkter i det udvidede mål – alt efter hvad man finder relevant for virksomheden. 

Basismodulet indeholder 11 målepunkter fordelt på miljø (E), sociale forhold (S) og governance (G), hvor virksomhederne skal levere forholdsvis enkle oplysninger. Inden for miljø måles der blandt andet på CO2-udledning (scope 1 og 2), affaldshåndtering og forurening. For sociale forhold fokuseres der på forhold som sygefravær, medarbejdertilfredshed og kønsdiversitet. Governance-delen, som fylder mindst, ser primært på, om virksomheden har modtaget bøder eller domme for overtrædelser af love og retningslinjer. 

Per Ørum oplyser, at rigtig mange virksomheder oplever pres fra deres kunder, oftest større virksomheder i forhold til at rapportere ESG-data, og han glæder sig over, at der kommer et officielt regime, så man sikrer, at virksomhederne ikke kommer til at spilde tid på at måle ting, der ikke er relevante for deres omgivelser.

"Det er godt, at der kommer en standard, og selvom mange virksomheder har travlt med meget regulering fra EU lige nu, så er det en rigtig god mulighed for at få bedre styr på ressourceforbruget og på den måde både gøre noget godt for klima og miljø samt spare penge på bundlinien. Dette initiativ er også med til at skabe bedre arbejdspladser, så for mig at se skal virksomhederne tage imod ESG-initiativet med kyshånd, og sørge for at komme i gang så hurtigt som muligt”, mener Per Ørum, der ofte oplever at virksomheder er meget i tvivl om hvad og hvordan man måler på ESG-nøgletal.

Hvis man som virksomhed er begyndt at modtage dataforespørgsler fra forretningspartnere, anbefales det i standarden, at man også inddrager det udvidede modul i sin rapport. Her kigger man mere ud i værdikæden og er mere virksomhedsspecifik. Indledende går man i dybden med virksomhedens strategi og forretningsmodel. Inden for miljø kan man blandt andet kigge på virksomhedens mål for at reducere CO2-udledning. Ved de sociale forhold går man mere i dybden med virksomhedens arbejdsstyrke og kigger også mere ud i værdikæden i forhold til overholdelse af menneskerettigheder mm. Inden for governance kigger man på den specifikke sektor og indtægterne heri samt kønsdiversitet i ledelsen. 

Kilde: ESG365

/ PiB

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

25.03.2025Valified

Sponseret

ESG-platform lancerer engelsk version: Gør ESG-arbejdet lettere for danske virksomheder

14.03.2025Klimaklar

Sponseret

Explainer video: Det grundlæggende du skal vide om VSME

05.03.2025CSR.dk

Omnibus: Hvad skal virksomheder gøre nu?

28.02.2025CSR.dk

Svar fra CSRD-eksperter og praktikere: Omnibussen er ærgerlig

26.02.2025CSR.dk

Kort fortalt: Hvad indeholder Kommissionens omnibusforslag.

21.02.2025CSR.dk

Analyse: Nye rapporter leverer ikke på formålet

17.02.2025CEMAsys

Sponseret

Guide to CSDR Reporting Requirements

12.02.2025CSR.dk

Mellemtid på omnibussen: Hårdt politisk pres og omfattende stakeholdermodstand

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

Bureau Veritas
Kursus
OHSMS ISO 45001:2018 Lead auditor arbejdsmiljø (CQI and IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret OHSMS ISO 45001:2018 Lead Auditor Arbejdsmiljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af arbejdsmiljøledelsessystemer i henhold ISO 45001:2018 og i overensstemmelse med ISO 19011 og ISO 17021 standarderne.

Dato

31.03.2025

Tid

08:30

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

31.03.2025

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Human Rights & Environmental Due Diligence under the CSDDD

Join Poul Schmith Kammeradvokaten, The Footprint Firm, Danish Institute for Human Rights and UN Global Compact Network Denmark for an insightful webinar on Human Rights & Environmental Due Diligence under the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) and what it means for Danish businesses.

Dato

01.04.2025

Tid

14:00

Sted

Online

Aalborg Kongres & Kultur Center
Konference
Work Life - et fælles sprog for trivsel og tryghed

Work Life er en årlig tilbagevendende konference med fokus på arbejdsmiljø. Temaet for 2025 er ‘Et fælles sprog for trivsel og tryghed” – og temaet er ikke valgt uden grund, for tallene taler deres tydelige sprog.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Plads 4 9000 Aalborg