23.10.2019  |  Klima, miljø og energi

Et roadmap, der dur i praksis

Indhold fra partner Hvad er dette?

Velafprøvet Cradle to Cradle værktøj har igen fået virksomheder i gang med at udvikle cirkulære forretningsmodeller

KnowledgeCotton Apparel, CHAT BOARD, Cerama og Byggros. Fire veletablerede virksomheder, der alle er i fuld gang med at omstille til cirkulær økonomi.

Fælles for dem er, at de har brugt Cradle to Cradle roadmap som det primære værktøj og Vugge til Vugge ApS som rådgiver. Ligesom mange andre virksomheder – som egetæpper, Troldtekt og Komproment, der bruger værktøjet i deres daglige strategiske miljøarbejde.  

De fire nye i ’Cradle familien’ har arbejdet med værktøjet som deltager i projektet “Øget vækst gennem cirkulære forretningsmodeller i SMV'er” (CØ-SMV) i foråret 2019. Nu er projektet slut, og arbejdet med roadmappet er i virkeligheden først lige begyndt…

De fire virksomheder er enige om, at processen har været god og værdiskabende. De har anvendt flere værktøjer, men primært Business Model Canvas og Cradle to Cradle roadmap, der er baseret på Cradle to Cradle designtænkning.

Systematisk og holistisk

Vugge til Vugge har anvendt Cradle to Cradle roadmap siden 2011 som en del af virksomhedens ydelser inden for cirkulær forretningsudvikling for private virksomheder. Også for store virksomheder som f.eks. egetæpper.

Siden 2015 har det desuden været anvendt som obligatorisk værktøj i flere støtteprogrammer i Region Midtjylland og også nu i det landsdækkende CØ-SMV. Det blev oprindeligt introduceret af Vugge til Vugge ApS, der var gennemgående konsulent i Rethink Business projektet, Design for Disassembly.

”Det er et meget systematisk værktøj. Det kommer igennem alle relevante områder af virksomhedens drift og produktets design, som har betydning for udviklingen af en bæredygtig forretning. Det kommer rundt om både miljø, sundhed, klima og social retfærdighed, samtidig med at det hjælper en til at identificere nye forretningsmuligheder. På den måde leverer det en meget holistisk tilgang til bæredygtighed i virksomheder,” fortæller direktør i Vugge til Vugge, Annette Hastrup.

Roadmappet viser trin for trin og år for år, hvordan virksomheden gennem partnerskaber og samarbejde i leverandørkæden kan nå de mest ambitiøse mål inden for fem kategorier:

  • Materialesundhed
  • Materialegenanvendelse
  • Vedvarende energi
  • Vandhåndtering
  • Social ansvarlighed

Som udgangspunkt er alle virksomhedens forhold indeholdt i de fem kategorier, er der brug for at sætte særskilt fokus på f.eks. emballage eller affald kan det tilføjes som selvstændige temaer.

De endelige mål i hver kategori betegnes som ’100 pct. gode’. De er baseret på Cradle to Cradle visionen om at skabe sunde produkter, som er til gavn for mennesker og miljø, og som kan indgå i naturens kredsløb uden spild af ressourcer.

Leverer et velovervejet beslutningsgrundlag

Systematikken har været meget nyttigt for KnowledgeCotton Apparel, der producerer herretøj. Virksomheden er født med en bæredygtig agenda, men deltog i projektet for at vurdere, hvilke næste skridt der skulle tages.

”Det har været en fed proces. Mange af de ting, vi er kommet frem til, er ting, vi godt vidste i forvejen, men vi ville aldrig selv have gjort det så struktureret og planlagt. Resultatet her er mere velovervejet og dokumenteret. Vi har skrevet det ned, og det giver os et rigtigt godt beslutningsgrundlag,” siger Sustainability Manager og medejer Mette Mørup.

Nødvendigt med hjælp til processen

Et værktøj udfylder dog ikke sig selv. Det er nødvendigt at få den rette vejledning undervejs. Business Manager i CHAT BOARD, der laver magnetiske glas- og skrivetavler, Lars Honoré, siger det på denne måde:

”Hvis jeg selv skulle rode med det, så skulle jeg lave mange ”knæbøjninger”. Det betyder meget, at Annette fra Vugge til Vugge er meget vidende og kender strukturen i de modeller, vi arbejder med,” siger han.

Og det er trods alt først, når roadmappet er udfyldt meningsfyldt, at det giver værdi. Ikke bare i projektet, men også i det strategiske arbejde.

”Vi har fået et fantastisk og gennemarbejdet roadmap, der er utroligt brugbart til de fremadrettede strategier. Det gør projektet overskueligt, når man kan tage det step by step,” siger Torben Eg Hoffmann, der er salgs- og produktchef i Byggros, der blandt andet forhandler grønne tage og græsarmeringsblokke.

Torben Eg Hoffmann ser det også som en hjælp i arbejdet med leverandørerne.

”Vi har hidtil ikke haft særlig stor fokus på at stille bæredygtighedskrav til vores leverandører. Nu har vi redskaberne til at blive mere præcise omkring, ’hvor får de energien fra, kan produktet skilles ad, og kan det genanvendes’. Og det vil blive et parameter på lige fod med pris og kvalitet,” siger han.

En genvej til Cradle to Cradle certificering

En anden fordel ved at bruge Cradle to Cradle roadmap i udviklingen af cirkulære forretningsmodeller er, at man kan forberede sig på en egentlig Cradle to Cradle produktcertificering, der dokumenterer produktets cirkulære egenskaber. Det er Cerama helt bevidst gået efter.

Roadmappets temaer er nemlig fuldstændig identiske med de parametre, som produkter bedømmes på i Cradle to Cradle Certified™​.

Cerama har i projektet blandt andet fået hjælp til at opstille mål i roadmappet og indhente data hos leverandørerne, så de er klar til at få virksomhedens keramikglasur Cradle to Cradle certificeret.

”Vi ser frem til at præsentere de nye grønne og sunde muligheder for vores nuværende og kommende kunder. Processen herunder arbejdet med vores Roadmap har samtidig givet anledning til at skærpe en række andre forhold i vores virksomhed. Det er forbedringer, som ikke direkte er relateret til certificeringen, men som kan styrke vores tilbud til kunderne,” siger Business Manager Dan Boding-Jensen.

Læs hvad de fire virksomheder helt konkret har fået ud af at deltage i projektet og arbejde med Cradle to Cradle Roadmap på vores case-side

Mere fra Vugge til Vugge ApS

Vugge til Vugge ApS

www.vuggetilvugge.dk

Vugge til Vugge ApS er erfarne rådgivere i Cradle to Cradle og cirkulær økonomi. Vi hjælper virksomheder med at udvikle grønne forretningsmodeller samt certificere og designe produkter med det fokus at gøre bæredygtige løsninger til indbringende forretning for vores kunder. Samtidig bringer det os tættere på en ren verd…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere