01.10.2021 | Strategi & ledelse
Et vigtigt skridt mod bæredygtige byggematerialer i stor skala
Skal byggesektoren blive mere bæredygtig kræver det adgang til genbrugte materialer i stor skala. Nye ejere af Lendager Up kan være en del af løsningen.
Facade bygget af blokke af genanvendte mure kan ses på "Ressourcerækkerne" i Ørstad i København. Foto: Flickr
Lendager Group har ved siden af arkitektvirksomheden, hvor man udelukkende fokuserer på bæredygtigt byggeri, i en del år også haft materialevirksomheden Lendager Up.
I den del af virksomheden har man fremskaffet affald og restmaterialer fra byggeri og andre brancher, og herefter gjort dem klar til genanvendelse i de projekter, arkitekterne i Lendager Arc har designet.
Læs også: Take back-ordninger er hjertet i cirkulært byggeri
I forhold til klimaet er det en god idé. I et interview med Zetland forklarer Anders Lendager, at set over 100 år sidder omkring halvdelen af den samlede CO2-udledning fra en bygning i materialerne – også når man medtager el og varmeforbrug.
Så Lendager UP har udviklet loftsisolation lavet af plastikflasker, beklædning af vægge med gamle vinduesrammer, afskærmning af kulfibersejl og blokke af murstensvægge, fordi den mørtel, man har brugt i de seneste 50 år gør, at man ikke kan genanvende de enkelte mursten. Nu og her arbejder de med at finde måder at genbruge vindmøllevinger.
Så vigtigt at det sælges fra
I denne uge meddelte Lendager Group, at en række investorer nu overtager Lendager Up. Anders Lendager beholder dog en ejerandel på seks procent. Målet for de nye ejere er at udvikle den forholdsvis lille udviklingsenhed, til en ”trecifret millionforretning på fem år”. I forbindelse med salget ændrer virksomheden navn til A:gain.
En del af vejen til en stor-forretning er standardisering. Hvor Lendager Up har udviklet materialer fra projekt til projekt, skal der nu udvikles standardiserede produkter, som arkitekter alle steder kan finde på samme måde, som man i dag vælger de elementer, man vil bruge i sit byggeri.
”Vi er katalogarkitekter,” siger Anders Lendager til Zetland. ”Vi slår op og vælger de komponenter, man sætter sin bygning sammen af. Så hvis der var masser af bæredygtige komponenter, vi bare kunne slå op og vælge, så var det en smal sag for arkitekter og entreprenører og bygge super-bæredygtigt, men de er der ikke.”
Læs også: To projekter skal accelerere cirkulært byggeri
“Vi har ikke haft kapital til at få opbygget et lager i en skala, der gør, at entreprenører og bygherrer kan være trygge ved, at vi kan levere de mængder varer, der skal til i store byggerier. Så nu er planen, at vi snævrer feltet af produkter ind og satser på at producere store, ensartede mængder af dem,” forklarer Anders Lendager til Børsen Bæredygtig.
Hvilke produkter der først overgår til skalaproduktion har A:gain ikke løftet sløret for.
- EHS
Denne artikel er en del af temaet I fokus: bæredygtigt byggeri 2021
Klima, miljø og energi

Nestlé rangerer øverst i kaffebæredygtighed
Nestlé lander øverst i et nyt indeks, der rangerer virksomheders sociale, grønne og økonomiske facetter af kaffeproduktion.
Klima, miljø og energi

Rapport: Seks ud af ni grænser er overskredet
I et opdaterende studie kan forskere nu vise, at seks ud af ni grænser for klima og miljø er overskredet som følge af menneskelig påvirkning.
Samfund

Kammeradvokaten: Domstol afgør snart, om Danmark dømmes for manglende klimahandling
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol er i øjeblikket i gang med at behandle tre sager, som kan have betydning for, om sundt klima er en menneskerettighed.
Strategi & ledelse

Cirkulær økonomi er et opgør med mainstream
Hvis ens cirkulære løsninger ikke radikalt ændrer måden at drive virksomhed på, er det ikke cirkulære løsninger. Til gengæld er det bydende nødvendigt at finde netop disse.
Strategi & ledelse

Non-profitordning udvikler beregner forud for producentansvar
Grundet omkostningsusikkerheder har Emballageretur udviklet et prisværktøj, som kan give virksomheder klarhed over, hvad det kommende producentansvar kommer til at koste.
Strategi & ledelse

Purung teknologivirksomhed bliver del af international bæredygtighedsstandard
Den unge teknologivirksomhed Upström er netop blevet certificeret med ansvarligheds-certificeringen, B Corp, som de første i elektronikbranchen i Nordeuropa.