01.10.2021  |  Strategi & ledelse

Et vigtigt skridt mod bæredygtige byggematerialer i stor skala

Skal byggesektoren blive mere bæredygtig kræver det adgang til genbrugte materialer i stor skala. Nye ejere af Lendager Up kan være en del af løsningen.

Lendager Group har ved siden af arkitektvirksomheden, hvor man udelukkende fokuserer på bæredygtigt byggeri, i en del år også haft materialevirksomheden Lendager Up.

I den del af virksomheden har man fremskaffet affald og restmaterialer fra byggeri og andre brancher, og herefter gjort dem klar til genanvendelse i de projekter, arkitekterne i Lendager Arc har designet.

Læs også: Take back-ordninger er hjertet i cirkulært byggeri

I forhold til klimaet er det en god idé. I et interview med Zetland forklarer Anders Lendager, at set over 100 år sidder omkring halvdelen af den samlede CO2-udledning fra en bygning i materialerne – også når man medtager el og varmeforbrug. 

Så Lendager UP har udviklet loftsisolation lavet af plastikflasker, beklædning af vægge med gamle vinduesrammer, afskærmning af kulfibersejl og blokke af murstensvægge, fordi den mørtel, man har brugt i de seneste 50 år gør, at man ikke kan genanvende de enkelte mursten. Nu og her arbejder de med at finde måder at genbruge vindmøllevinger.

Så vigtigt at det sælges fra
I denne uge meddelte Lendager Group, at en række investorer nu overtager Lendager Up. Anders Lendager beholder dog en ejerandel på seks procent. Målet for de nye ejere er at udvikle den forholdsvis lille udviklingsenhed, til en ”trecifret millionforretning på fem år”. I forbindelse med salget ændrer virksomheden navn til A:gain.

En del af vejen til en stor-forretning er standardisering. Hvor Lendager Up har udviklet materialer fra projekt til projekt, skal der nu udvikles standardiserede produkter, som arkitekter alle steder kan finde på samme måde, som man i dag vælger de elementer, man vil bruge i sit byggeri.

”Vi er katalogarkitekter,” siger Anders Lendager til Zetland. ”Vi slår op og vælger de komponenter, man sætter sin bygning sammen af. Så hvis der var masser af bæredygtige komponenter, vi bare kunne slå op og vælge, så var det en smal sag for arkitekter og entreprenører og bygge super-bæredygtigt, men de er der ikke.”

Læs også: To projekter skal accelerere cirkulært byggeri

“Vi har ikke haft kapital til at få opbygget et lager i en skala, der gør, at entreprenører og bygherrer kan være trygge ved, at vi kan levere de mængder varer, der skal til i store byggerier. Så nu er planen, at vi snævrer feltet af produkter ind og satser på at producere store, ensartede mængder af dem,” forklarer Anders Lendager til Børsen Bæredygtig.

Hvilke produkter der først overgår til skalaproduktion har A:gain ikke løftet sløret for.

- EHS

Denne artikel er en del af temaet I fokus: bæredygtigt byggeri 2021

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere