Et vigtigt skridt mod bæredygtige byggematerialer i stor skala

Skal byggesektoren blive mere bæredygtig kræver det adgang til genbrugte materialer i stor skala. Nye ejere af Lendager Up kan være en del af løsningen.

Facade bygget af blokke af genanvendte mure kan ses på "Ressourcerækkerne" i Ørstad i København. Foto: Flickr.

30.09.2021

CSR.dk

Lendager Group har ved siden af arkitektvirksomheden, hvor man udelukkende fokuserer på bæredygtigt byggeri, i en del år også haft materialevirksomheden Lendager Up.

I den del af virksomheden har man fremskaffet affald og restmaterialer fra byggeri og andre brancher, og herefter gjort dem klar til genanvendelse i de projekter, arkitekterne i Lendager Arc har designet.

Læs også: Take back-ordninger er hjertet i cirkulært byggeri

I forhold til klimaet er det en god idé. I et interview med Zetland forklarer Anders Lendager, at set over 100 år sidder omkring halvdelen af den samlede CO2-udledning fra en bygning i materialerne – også når man medtager el og varmeforbrug. 

Så Lendager UP har udviklet loftsisolation lavet af plastikflasker, beklædning af vægge med gamle vinduesrammer, afskærmning af kulfibersejl og blokke af murstensvægge, fordi den mørtel, man har brugt i de seneste 50 år gør, at man ikke kan genanvende de enkelte mursten. Nu og her arbejder de med at finde måder at genbruge vindmøllevinger.

Så vigtigt at det sælges fra
I denne uge meddelte Lendager Group, at en række investorer nu overtager Lendager Up. Anders Lendager beholder dog en ejerandel på seks procent. Målet for de nye ejere er at udvikle den forholdsvis lille udviklingsenhed, til en ”trecifret millionforretning på fem år”. I forbindelse med salget ændrer virksomheden navn til A:gain.

En del af vejen til en stor-forretning er standardisering. Hvor Lendager Up har udviklet materialer fra projekt til projekt, skal der nu udvikles standardiserede produkter, som arkitekter alle steder kan finde på samme måde, som man i dag vælger de elementer, man vil bruge i sit byggeri.

”Vi er katalogarkitekter,” siger Anders Lendager til Zetland. ”Vi slår op og vælger de komponenter, man sætter sin bygning sammen af. Så hvis der var masser af bæredygtige komponenter, vi bare kunne slå op og vælge, så var det en smal sag for arkitekter og entreprenører og bygge super-bæredygtigt, men de er der ikke.”

Læs også: To projekter skal accelerere cirkulært byggeri

“Vi har ikke haft kapital til at få opbygget et lager i en skala, der gør, at entreprenører og bygherrer kan være trygge ved, at vi kan levere de mængder varer, der skal til i store byggerier. Så nu er planen, at vi snævrer feltet af produkter ind og satser på at producere store, ensartede mængder af dem,” forklarer Anders Lendager til Børsen Bæredygtig.

Hvilke produkter der først overgår til skalaproduktion har A:gain ikke løftet sløret for.

- EHS

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: bæredygtigt byggeri 2021

Mange nye tilbud og krav til at gøre bygninger og branchen mere bæredygtig vælder frem i form af certificeringer, bygningsreglementsændringer, materialer og cirkulære modeller. Vi ser på, hvor der kan sættes ind og hvem har gode løsninger?

Relateret indhold

20.12.2024CSR.dk

Dansk regnemodel skal drive den grønne omstilling

20.12.2024CSR.dk

Ny rapport: Kloden lider under verdens klima-tunnelsyn

18.12.2024CSR.dk

Fart på klimatilpasningen

16.12.2024CSR.dk

Jurist er ikke i tvivl: Klimaaktivister er gået for vidt

16.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Kickstart 2025 med nye kompetencer inden for kvalitetsledelse

13.12.2024CSR.dk

Investorer nedprioriterer ESG trods stigende efterspørgsel

12.12.2024CSR.dk

Uenigheder om ’grønne’ milliarder

11.12.2024CSR.dk

Nyt klimatiltag fører til britisk shitstorm

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams