Etisk handel er kommet for at blive - få hjælp til komme i gang

Kriser, nye lovkrav fra EU - og stigende forventninger til samfundsansvar medfører, at flere virksomheder efterspørger konkret hjælp til at drive ansvarlig forretning.

Shutterstock.

Den ene krise efter den anden har gjort behovet større for ansvarlig virksomhedsdrift, og samtidig stiger forventningerne fra kunder og forbrugere til virksomhedernes samfundsansvar. I slipstrømmen kommer EU's forslag om at gøre due diligence for bæredygtighed til et lovkrav for de større virksomheder. Med andre ord – der bliver i disse år skruet gevaldigt op for både krav og forventningerne til ansvarlig virksomhedsadfærd.

Med det nye lovforslag fra EU vil det ikke længere blot være frivillige anbefalinger til virksomheder om at drive ansvarlig forretning - nu bliver det et direkte lovkrav at tage ansvar for hele sin værdikæde - fra produktion, forarbejdning, indkøb og forbrug – og til slut genbrug. Og det gælder arbejdsvilkår, menneskerettigheder, klima og miljø.

En del især større virksomheder er godt i gang. Men for mange vil det blive en stor mundfuld og for nogle virksomheder vil det være et helt nyt territorium.

Danske virksomheder skal klædes på til ny lovgivning

Det ser vi også afspejlet i de nye tal fra vores Etisk Handel 2022 rapport, hvor vi har taget temperaturen på medlemmernes arbejde med etisk handel og bæredygtighed. Her svarer 36% af medlemmerne, at de ikke føler sig klædt på til arbejdet med ny lovgivning om menneskerettigheder og miljø.

Flere medlemmer efterspørger samtidig konkret træning og netværk, så de er klar, når den nye lovgivning ruller ud. Der bliver ganske sikkert et stort behov for at oversætte, hvad lovgivningen betyder for den enkelte virksomhed og de forskellige medarbejdere, der har ansvar for indkøb, logistik og bæredygtighed.

For at hjælpe de virksomheder, som lige nu sidder med mange åbne spørgsmål, har Dansk Initiativ for Etisk Handel for nylig udviklet en praksisnær guide til at arbejde med menneskerettigheder og bæredygtighed i globale værdikæder: www.de6skridt.dk.

”Vi oplever blandt vores medlemmer, at det kan være enormt svært at arbejde med due diligence i praksis, og med de nye krav fra EU, kalder det på ekstra fokus. Vi ønsker derfor at styrke virksomhedernes arbejde med menneskerettigheder, klima og miljø med konkrete eksempler, som er til forstå og som kan omsættes til egen forretning, ” fortæller Nanna Callisen Bang, direktør i Dansk Initiativ for Etisk Handel.

Guiden er nu også kommet på engelsk, og det betyder, at virksomhederne kan bruge guiden direkte i samarbejde med deres leverandør. En fælles forståelse af due diligence og muligheden for at bruge de konkrete redskaber sammen med leverandørerne, kan gøre due diligence-processen nemmere og bedre.

I efteråret 2022 vil det også være muligt for virksomheder og organisationer at blive trænet i at bruge guiden i praksis, når vi i Dansk Initiativ for Etisk Handel holder ’Etisk Handel Akademi’ med fokus på due diligence og leverandørsamarbejde.

Fakta

  • Guiden www.de6skridt.dk er udarbejdet af i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Arla. Den trækker på solide erfaringer fra centrale aktører på fødevareområdet som OECD, FAO og Institut for Menneskerettigheder og fra små og mellemstore virksomheder som bl.a. GASA Nord Grønt, Engsko, Letz Sushi, Warfair og Nordic Fruit.
  • Guiden er målrettet små- og mellemstore virksomheder – det vil sige virksomheder med 2 til 250 ansatte. Formålet er at hjælpe virksomhederne med helt konkrete eksempler på, hvad man som virksomhed har et ansvar for at gøre.
  • Det nye due diligence udspil fra EU belyses og debatteres lige nu på konferencen: ’Realising responsible business conduct - the EU proposal on mandatory due diligence’ fra en bred vifte af relevante interessenter: https://vimeo.com/event/2058838/videos/702971781/
  • Konferencen er arrangeret af Dansk Initiativ for Etisk Handel, Global Compact Network Denmark, Amnesty International Denmark, Folkekirkens Nødhjælp og 92-gruppen - Forum for Bæredygtig Udvikling og Institut for Menneskerettigheder.
  • Dansk Initiativ for Etisk Handel (2008) er den danske platform og medlemsorganisation for virksomheder og organisationer, der arbejder for ansvarlig handel og bæredygtig udvikling.

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

CSRD sikrer handling og troværdighed

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Det bliver lovpligtigt for EU’s største virksomheder, at udvise due diligence

15.02.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Nomineret til Verdens Bedste Indkøber i 2023

16.11.2023Etisk Handel Danmark

Sponseret

Region Midtjylland kåret som ’Verdens Bedste Indkøber 2023’

29.09.2023Etisk Handel Danmark

Sponseret

Due diligence: Selv en lille virksomhed kan gøre en stor forskel