Etiske regler er nødvendige

Erhvervslivet må have etiske regler for at kunne styre både virksomhed og medarbejdere på en ansvarlig facon. Den amerikanske professor David Vogel fortæller her, hvorfor det ender galt uden etiske regler.

20.04.2009

CSR.dk

Forretningsetik er et emne, der hverken har bundlinje eller regler, men tvinger alle til at tage stilling i et moralsk dilemma. Og det er nødvendigt for at forretningen trives og lever op til forbrugernes stigende krav om social ansvarlighed og bæredygtighed.
Professor David Vogel, fra Berkeley University, Haas School of Business, en af verdens førende professorer i CSR, underviser danske MBA-studerende fra AVT Business School i faget “Business Ethics and global CSR”. Han bruger blandt andre Enron-sagen som eksempel.
»Toplederne i Enron var blottet for etisk ansvar. De troede, at ingen ville opdage det. Derfor kunne de gøre det, og lade moralen og etikken gå helt til bunds uden, at nogen stoppede det,« siger professor David Vogel.
»Enhver ansvarlig gruppe, team eller organisation har brug for etisk ledelse. Det forudsætter, at man har formuleret en forretningsetik, og har den med i hver eneste beslutning og handling,« siger Professor Vogel.
Emnet har i høj grad har erhvervslivets opmærksomhed, hvor blandt andet Roskilde Banks spektakulære kollaps gav næring til nye diskussioner om nødvendigheden af etiske forretningsregler.

Etik tages alvorligt nu
Verden over har den globale finanskrise og deraf følgende konkurser og kollapser haft samme effekt. Men lavinen startede i 2001 med Enron-kollapset, som medførte et hidtil uset omfang af regnskabsfusk, insiderhandel, forbrugsskandaler, forargelse og menneskelige katastrofer. Tusinder mistede deres arbejde, private formuer og pensionsopsparinger, og toplederne blev lagt i håndjern og sendt i fængsel.
Skandalen kickstartede en diskussion verden over om forretningsetik, og siden har langt de fleste større virksomheder haft rygende travlt med at formulere og bekendtgøre netop deres forretningsetiske regler.
USA gik et skridt videre og etablerede en regulær regnskabsetisk lovgivning, Sarbanes-Oxley, der strammer reglerne for firmaers egenkontrol og kræver detaljeret rapportering for hver eneste dollar, der bevæger sig i virksomheden.
»Enron-sagen er den mest omtalte, vi har oplevet, og derfor gav den genlyd verden over. Der har altid eksisteret en kerne af forretningsetik, men emnerne og opfattelsen af, hvad der er etisk korrekt ændres med tiden,« siger professor David Vogel og fortsætter:
»Det er ikke, fordi moralen er i forfald. Der har altid været problemer med etik i forretninger, men tidligere var det ikke noget, der blev gjort et stort nummer ud af. Det er lidt som med amerikanske præsidenter og deres moral: Alle vidste, hvad Kennedy havde af damebekendtskaber, men det talte man ikke så meget om. Men se reaktionen, da Clinton og en vis praktikant kom lidt for tæt på hinanden«.
Professor David Vogel fortæller, at de studerende både i Danmark og i USA tager emnet om forretningsetik meget alvorligt og også lærer, at det ikke altid er nok med virksomhedernes frivillige tiltag.
”De erkender, at der er grænser for, hvad virksomheder i den private sektor kan gøre, og politiske indgreb derfor har så stor betydning,” siger David Vogel.

Ingen perfekte virksomheder
David Vogel udfordrer konstant de MBA-studerende fra AVT Business School i deres egen opfattelse af forretningsetik. Hvor går grænsen? Er der noget, der hedder skamfuld profit? Er der lovlige forretninger, de ikke vil tjene penge på? Spørgsmålene hagler ned over de studerende, der bliver tvunget til at tage stilling. Uenigheden breder sig i lokalet, hvor alle tilstedeværende til daglig er erhvervsledere.
Forretningsetik beskæftiger sig med gråzonerne, hvor man godt ved, hvad der er det korrekte, men samtidig er klar over, at virkeligheden ofte ser anderledes ud og får mennesker til at tage beslutninger, der har konsekvenser langt ud i de grå zoner.
»Der findes ingen perfekte firmaer. De har alle deres flossede kanter og vil på et tidspunkt gøre noget, der er forkert. Mennesker er ikke perfekte, derfor er virksomheder det heller ikke, så enkelt er det,« siger Professor Vogel.
Vil man have en ordentlig forretningsetik i virksomheden, er det derfor op til den enkelte leder at gå forrest og sætte et eksempel. Det gælder i hver eneste beslutning, hver gang der bliver uddelt en belønning eller en straf til medarbejdere og ledere – alle handlinger fra toplederens side vil være med til at præge den forretningsetik og moral, der hersker i virksomheden.
»En ting er teori, en helt anden er virkeligheden, hvor situationer hurtigt bliver så tilspidsede, at du som erhvervsleder finder det nødvendigt at slække på principper og etiske regler. Det er en konstant kamp at holde sig på dydens sti”, siger den karismatiske professor Vogel.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

30.08.2024CSR.dk

DI vil have biosolutions på finansloven

29.08.2024CSR.dk

Ørsted lukker sit sidste kulfyrede kraftvarmeværk

28.08.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Grøn andelskasse giver fridag til medarbejdere på bagkant af historisk halvårsregnskab

27.08.2024Sustainor

Sponseret

10 gode råd til at vælge den rette IT-løsning inden for ESG

26.08.20242030 Builders

Sponseret

Sustainable Success: Mastering Skills for a Greener Future with a Competency Framework

22.08.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Survival of the Fittest: Fra flueben til kontinuerlig ESG-læring

20.08.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG-råd skal finde fælles fodslag for ESG-arbejdet i bygge- og anlægsbranchen

19.08.2024CSR.dk

Udbud matcher efterhånden efterspørgsel på ESG-uddannelse

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
PERSONLIGT LEDERSKAB

På kurset arbejdes der med deltagernes ”personlige lederskab” som en ledelseskapacitet, der kan udvikles på et individuelt grundlag, og som sikrer værdien af de menneskelige kvaliteter i en organisering. Undervisningsforløbet vil være tilrettelagt ud fra deltagernes egen personlige udviklingsproces, så de efter endt forløb kan træde i karakter med det personlige lederskab.

Dato

13.08.2024

Sted

Dalgas Have, 2000 Frederiksberg

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

CBS Executive Fonden
Kursus
GLOBAL BOARD LEADERSHIP 2024

The Global Board Leadership program is aimed at experienced board members working in a global and international setting with the purpose of strengthening competencies and fostering a general professionalization of board work. During five days, participants will engage with relevant cases focusing on management, strategy, and value creation in board work.

Dato

29.08.2024

Klimakampen ApS
Show
Klimakampen - September 2024

Styrk fællesskabet på din arbejdsplads gennem 4 ugers venskabelig klimakonkurrence 🌍

Dato

02.09.2024

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Opstart: Mini MBA i Sustainability Management

Mini MBA i Sustainability Management er for dig, der ønsker en ambitiøs uddannelse i bæredygtighed. Du bliver undervist af førende eksperter inden for bæredygtighed og SDG’er - heriblandt Steen Hildebrandt, som har været med til at skabe uddannelsen.

Dato

02.09.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Hotel Aarhus