EU klar med krav til lastbilers CO2-udslip, men møder kritik

For første gang nogensinde er EU’s klimaministre blevet enige om at sætte CO2-krav for lastbiler. Fra dansk side havde man dog gerne set et mere ambitiøst resultat, ligesom Transport & Environment peger på, at kravene ikke er gode nok i forhold til Europas klimamål for 2030.

De europæiske lastbilproducenter kan se frem til øgede CO2-krav fra EU..

04.01.2019

CSR.dk

Umiddelbart inden jul kunne EU-rådet melde ud, at man for første gang er klar til at stille krav til udledningen af CO2 fra nye lastbiler. Rådet vil fastholde det mål, EU-Kommissionen har foreslået på en reduktion på 15 procent i 2025 sammenlignet med 2019, og derudover foreslår man et bindende mål på 30 procent i 2030.

Læs også: EU støtter streng CO2-aftale for lastbiler

Fabrikanter, der ikke lever op til reduktionsmålsætningerne vil formentlig kunne se frem til finansielle straffe i form af bøder på baggrund af den mængde udledninger, der overskrider grænserne.

Der vil også være en gulerod i form af et incitamentssystem kaldet super-credits, hvor nul- og lavudledningskøretøjer vil tælle som mere end ét køretøj, når de specifikke udledninger fra en lastbilfabrikant skal beregnes.

Systemet, som i øvrigt ikke inkluderer by- og langtursbusser, skal omfatte præcise, præ-definerede rammer som skal sikre, at det ikke underminerer de miljømæssige målsætninger med reglerne. Derudover vil man sikre sig præcise data omkring CO2-udslip og brændstofforbrug fra fabrikanterne.

Selvom EU's samlede CO2-udslip er faldet over de sidste knap 30 år, så er udledningerne fra transportsektoren steget i samme periode. Grafik: EU-Rådet.

Danmark vil presse på for øgede krav
Fra dansk side udtrykker energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) tilfredshed med udmeldingen fra EU og den indbyggede signalværdi til lastbilproducenterne, men understreger samtidig, at regeringen gerne havde set et mere ambitiøst udspil.

”Det er første gang, at EU stiller krav til lastbilers CO2-udledning, så de nye lastbiler, der i fremtiden kører rundt på Europas veje, udleder mindre CO2. Derfor er der tale om et vigtigt første skridt – også selvom jeg skal være ærlig at sige, at jeg gerne havde set et mere ambitiøst resultat. Men det havde været værst for klimaet, hvis vi ikke havde nået en aftale i dag, da klimakravene så ville være faldet på gulvet, fordi en aftale ellers ikke vil kunne nås inden valget til Europa-Parlamentet,” siger han.

Konkret har Danmark arbejdet for, at kravene blev øget til mindst 20 procent i 2025 og mindst 35 procent i 2030.

”Det lykkedes desværre ikke i denne omgang, men løbet er ikke kørt. Nu går forhandlingerne med Europa-Parlamentet i gang, og her skal der ikke være tvivl om, at vi fra dansk side vil gøre, hvad vi kan for at øge reduktionskravene til lastbiler,” lyder det fra ministeren.

Højere mål vil gøre logistikken mere konkurrencedygtig
Den europæiske klima-NGO Transport & Environment anerkender ligeledes vigtigheden i, at EU’s klimaministre i det hele taget er blevet enige, men samtidig advarer man om, at ambitionerne ikke er gode nok i forhold til Europas klimamål for 2030 og til at hjælpe speditører og vognmænd med at reducere deres CO2-udslip og brændstofomkostninger.

”Målsætninger for lastbilernes brændstoføkonomi vil hjælpe transportfirmaerne med at spare penge ved tankning, gøre luften i vores byer renere, skære i carbon-udledningerne og begrænse vores afhængighed af importeret olie. Men Rådets udmelding går ikke langt nok i omstillingen væk fra fossile brændstoffer og heller ikke langt nok i forhold til at hjælpe Europa med at nå sine klimamål”, siger cleaner trucks officer for T&E, Stef Cornelis.

”Det kommende formandskab bør nu bevæge sig i retning af Europa-Parlamentets position og vedtage højere CO2-mål og salgsmål for nuludledningslastbiler. Det vil hjælpe logistiksektoren med at blive mere bæredygtig og konkurrencedygtig. Det er lige præcis det, EU-reguleringer burde gøre”, tilføjer han.

Læs også: EU vil overvåge lastbilers CO2-udslip

Med den generelle indstilling på plads, kan Rådet begynde forhandlingerne med Europa-Parlamentet. Trepartsforhandlingerne, der også inkluderer Europa-Kommisionen, forventes at starte her i januar under det rumænske formandskab.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø